Čanak i Mekalister: Strateško opredeljenje Republike Srbije da postane član EU

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 28. 02. 2019. | Komentara: 0

Čanak i Mekalister: Strateško opredeljenje Republike Srbije da postane član EU

Delegacija Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, koju predvodi predsednik Odbora Dejvid Mekalister, sastala se juče sa predsednicima i zamenicima predsednika Odbora za spoljne poslove, Odbora za evropske integracije i Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

LSV

Nenad Čanak, predsednik Odbora za evropske integracije prof. dr Žarko Obradović, predsednik Odbora za spoljne poslove naglasili su da je strateško opredeljenje Republike Srbije da postane član EU. Pozvali su Uniju da se konkretnije i intenzivnije uključi u pitanje ponovnog pokretanja dijaloga i zatražili jasne poruke podrške procesu evrointegracija u našoj zemlji. Zamenica predsednika Odbora za evropske integracije Elvira Kovač istakla je da je Srbija dostavila više u potpunosti pripremljenih pregovaračkih pozicija, i sada sa pravom očekuje otvaranje novih poglavlja.

Mekalister je naglasio nedvosmislenu podršku Srbiji u procesu evropskih integracija i preneo poruku da će Srbija postati punopravna članica Evropske unije onog momenta kada bude ispunila sve tehničke uslove i kada sama bude spremna za taj korak. On je naglasio da glavne vrednosti Unije ostaju demokratija i vladavina prava i da je EU, učeći iz sopstvenih grešaka, zauzela stav da svi postavljeni kriterijumi moraju biti ispunjeni pre samog ulaska u Evropsku uniju. Jasno je da to znači da su pred države kandidate danas postavljeni teži zadaci nego što je to bio slučaj sa drugim državama u prošlosti, ali će se o proširenju odlučivati na osnovu individualnih rezultata, bez opasnosti da kandidati za članstvo jedni druge usporavaju u tom procesu.

Mekalister je za kraj dodao i to da je Odbor za spoljne poslove kao svoju poslednju misiju u ovom sazivu EP izabrao da poseti Zapadni Balkan, čime je potvrdio značaj koji Evropska unija pridaje ovom regionu. Naredni izveštaj o napretku Srbije očekuje se po okončanju izbora za Evropski parlament.



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook