Čanak: Ne smemo zaboraviti devedesete

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 28. 04. 2012. | Komentara: 0

Čanak: Ne smemo zaboraviti devedesete

SREMSKA MITROVICA – Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je sinoć da Liga “nikada neće zaboraviti 1991. godinu, kada se nizvodno od Vukovara rečna riba nije jela”.

Nenad Canak

– Važno je da to ne zaboravimo, zbog toga što svi pokušavaju danas da pokažu da su to stvari koje se ne broje. Pre 21 godinu u Sremskoj Mitrovici, kada smo govorili o progonima ljudi, o divljanjima Šešeljevih hordi, o tajnoj policiji, o Slobodanu Miloševiću i zloglasnom SPS-u, govorili su o nama kao nekome ko, eto, ne zna šta govori. Vreme je pokazalo ko je bio u pravu – rekao je Čanak na predizbornoj konvenciji LSV u Sremskoj Mitrovici.

Ne smeju doći na vlast


Lider LSV-a je istakao da se 22 godine rada Lige nije događalo u nekim ljupkim vremenima, nego se događalo kroz krv i blato, hapšenje i demontracije.
– Onda neki kažu 12 godina ste na vlasti. Slobodan Milošević je pre12 godina otišao, u međuvremenu je i umro, a i vladao je samo 12 godina, pa ste vi isto. Pa moram da primetim jednu sitnicu, i Adolf Hitler je vladao samo 12 godina, a još uvek ga pamte iz prostog razloga što se za 12 godina, pa i za četiri godine mogu napraviti takve štete – istakao je Čanak podsetivši kako je Kaligula bio četiri godina na vlasti, a da se pamti do dana današnjeg, jer je uvodio konje za senatore.
– Dakle, govorim o tome da se za četiri godine mogu napraviti velike štete i zato se ne sme dozvoliti da Ilić magistar Velimir, Nikolić master Tomislav, Koštunica doktor Vojislav i Vučić Đulijani Aleksandar, i svi ostali ne smeju dobiti te četiri godine, jer nam neće biti dosta 40 genercija posle koje će ispraviti štetu koju budu napravili – rekao je Čanak. Prema Čankovoj oceni, istina koju je LSV govorila 22 godine je temelj iz koga će izrasti nova Vojvodina.
– Kada kažem nova Vojvodina, mislim na Vojvodinu koja ne može da vrati točak istorije unazad, Vojvodina koja se stalno menja i mora biti zasnovana na nepromenjivim, koje moraju pre svega biti samopoštovanje – istakao je lider LSV.

Zasukati rukave od 7. maja


Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš pozvao je građane Sremske Mitrovice da dobro razmisle kako žele da 7. maja izgleda njihov grad, Srem i Vojvodini i kuda žele da ide Srbija. Ocenio je i da će LSV 7. maja ostvariti najveći rezultat u svojoj istoriji.
– Zato ćemo 7. maja zasukati rukave i početi da se borimo za onakvu Vojvodinu kakvu mi želimo. Vojvodinu u kojoj su svi jednaki i žive od svog rada. Mi ćemo živeti od sopsvenog rada i to je ono što je najvažnije – poručio je Kostreš. Govoreći o položaju Pokrajine, Kostreš je ocenio da je Vojvodina došla u situaciju da čeka da joj neko nešto da i da ne može samostalno da odlučuje ni o visini podsticaja za poljoprivredne proizvođače.
– Suština je u novcu i da sve što se ovde zaradi mora i da ostane, ali ne Vojvodini, nego svakom gradu i opštini ponaosob. Tu je cela priča i mi tu priču u LSV-u govorimo već 22 godine – rekao je Kostreš.

Da sami odlučujemo

Narodna poslanica LSV Aleksandra Jerkov ocenila je da su u Vojvodini prethodna tri dana putevi bili blokirani zato što Vojvodina nema mogućnost da sama odlučuje o subvencijama za poljoprivrednike, a u Beogradu očigledno nemaju sluha da im izađu u susret.
– Zato Vojvodina mora da ima nadležnosti da odlučuje o tome, jer na umu ima samo vojvođanske poljoprivrednike. To je tako zbog toga što su nam najvažniji i zbog toga što vojvođanski poljoprivrednik nikada nikome neće biti jednako važan nekome u Šapcu i nama koji živimo i radimo ovde. Zbog toga se o tome mora i odlučivati ovde – rekla je Jerkova. Prema njenim rečima, LSV ne beži od činjenice da je za protekle četiri godine dosta urađeno u Srbiji, ali se zapitala kako bi danas bilo Vojvodini da joj je pripao novac koji se u njoj stvara i da nije prihvaćena ustavna kategorija da Pokrajini pripadne sedam odsto budžeta Srbije.
– Naši poslanici tražili su više za Pokrajinu dok su drugi ćutali i tvrdili da je to maksimum za Vojvodinu. Tražili smo i dobili više za Vojvodinu jer smatramo da sve što smo gradili pripada nama i to je princip koji je prihvaćen svugde – rekla je Jerkova. Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević podsetila je građane Sremske Mitrovice da je Ligi socijaldemokrata Vojvodine 1995. godine u tom gradu bolo zabranjeno da koristi pozorišnu salu, pa je tribinu održala u obližnjem parku.
– Ove godine smo u situaciji da nam zabranjuju emitovanje televizijskih spotova. Ako se ona vlast plašila politike i ideja koje propagira LSV, da li to znali da nas se i danas neko ponovo plaši – zapitala se Sedlarevićeva.

(BILSV, 28. 04. 2012.)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook