Država malo pomaže zanatlijama, malim i srednjim preduzećima!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Nedelja, 02. 02. 2020. | Komentara: 0

Država malo pomaže zanatlijama, malim i srednjim preduzećima!

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga ukazala je sinoć predstavnicima Vlade Srbije na probleme i visoke namete sa kojima se susreću mali privrednici u zanatlije u Srbiji. Ona je tokom posebnog dela sednice Skupštine Srbije, tokom kog poslanici propituju članove Vlade, zatražila informaciju i koliko je država utrošila sredstava za otvaranje stranih firmi a koliko su lokalne samourpave pomagale zanatlijama, malim i srednjim preduzetnicima. Papuga je ukazala i na nedostatak udžbenika za decu koja nastavu pohađaju na maternjem jeziku, a zatražila je i da država pomogne bračnom paru Kaluđerski koji 20 godina pokušava da dobije priključak za struju na svom salašu nadomak Crvenke. 

LSV

Na 50.000 dinara plate, nameti države 30.490 dinara

Olena Papuga je u svom poslaničkom pitanju navela primer preduzetnika koji svakom zaposlenom daje platu 50.000 dinara svakom zaposlenom. Osim toga, kako je rekla, na tu platu preduzetnik državi daje 30.490 dinara (porez je 10% - 5279 dinara, za PIO odlazi 14% - 9.600 dinara, a za zdravstveno osiguranje 5,15% - 3.500 dinara itd.) Da li mali preduzetnik ili zanatlija to može da uradi, da li on može da izmiri sve te obaveze i da ne uđe u crnu ekonomiju, upitala je ona premijerku Anu Brnabić, jer resornih ministara nije bilo na sednici.

- Koliko je država utrošila domaćih i inostranih sredstava za otvaranje stranih firmi u Srbiji u 2019. godini? Navedite mi koja lokalna samourpava je pomogla nekom malom i srednjem preduzetniku i zanatliji i u kom obliku. Zašto je država poslednjih godina uništila udruženja zanatlija koja su u nekim selima, ja znam za Vojvodinu, a sigurno ih je bilo i u Srbiji, postojala i preko 200 godina? Oni su brinuli o tome kako će zanatlije da funkcionišu itd. Država to više ne pomaže. Sva udruženja zanatlija su uglavnom uništena i više ni ne postoje. Da li će i kada država doneti zakon o zanatlijama, koji se čeka već godinama? – ređala je svoja pitanja Papuga.

Brinemo o manjinama, a kasnimo sa udžbenicima

Poslanica LSV je istakla i da je Evropska komisija pohvalila Srbiju da ima dobro obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina. Kako je rekla, poglavlje 23 u pristupanju Srbije Evropskoj uniji je dobro urađeno, ali je naglasila da nacionalne manjine još uvek nemaju udžbenike. 

- Drugo polugodište je počelo u Vojvodini. Pripadnici rusinske nacionalne zajednice u drugom razredu nemaju matematiku, u šestom nemaju matematiku, biologiju, istoriju, geografiju, informatiku i tehničko. Ti drugi i šesti razred ove godine uče po novom programu. Znači, roditelji su bili primorani da kupe deci stare udžbenike, da bi sada u aprilu morali da kupe nove udžbenike, jer će se matura polagati po novom programu – navela je ona.

Papuga je dodala da taj problem postoji kod svih nacionalnih zajednica, na šta je ona više puta ukazivala. 

- To ne sme da se ponavlja. Možemo da se pohvalimo pred Evropom da imamo dobro obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina, a stalno zapinjemo na udžbenicima – naglasila je.

U 21. veku na salašu nema struje

Ona je kazala i da na salašu između Crvenke i Sivca bračni par Dragica i Danilo Kaluđerski u 21. veku žive bez struje. Dvadset godina vode uzaludnu borbu da im se uvede struja na „Darin etno salaš“. 

- Salaš nije zabačen, jer se nalazi odmah do regionalnog puta Novi Sad – Sombor i na svega 200 metara od fabrike „Jaffa“ u Crvenki. Iz godine u godinu oni vode borbu da im se uvede struja. Na taj električni vod od oko četiri kilometra, koji bi trebao da se pruži kako bi salaš Kaluđerski mogao da dobije struju, priključilo bi se i oko stotinu salaša i vikendica koji se nalaze oko tog salaša – ukazala je Papuga, a ministar poljoprivrede je obećao da će on lično posetiti tu porodicu i učiniti sve što bude mogao da ovi salaši i vikendice dobiju struju.

(SzILSV, 02.02.2020)




Događaji | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Borićemo se za pravu državu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da su Vojvođanski front oformili dugogodišnji prijatelji zbog toga što je jasno da neke male razlike više ne vredi spominjati i da je suviše krupnih stvari protiv koji se moramo zajednički boriti. 
Događaji | Utorak, 25. 02. 2020. | Komentara: 0

Da bismo živeli za nešto moramo se držati zajedno. Vojvođanski front nudi život

Predsednik Lige socijaldemorkata Vojvodine Nenad Čanak poručio je da građani i građanke Vojvodine nemaju pravo da dignu ruke od Vojvodine, jer je ona njihova jedina zemlja. On je na tribini Vojvođanskog fronta u Lovćencu istakao da je to i rusinska zemlja, i hrvatska zemlja, i crnogorska, i srpska, i mađarska, i slovačka, i svih koji na njoj živi. 
Događaji | Petak, 21. 02. 2020. | Komentara: 0

LSV protiv rebalansa i novog zaduživanja Vojvodine

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće glasati ni za rebalans budžeta APV za 2020. godinu, niti za novo zaduživanje Pokrajine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook