I na pokrajinskim listama trećina žena

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 24. 01. 2012. | Komentara: 0

I na pokrajinskim listama trećina žena

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine usvojila je danas Pokrajinsku skupštinsku odluku o izmenama i dopunama Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, kojom su blanko ostavke poslanika konačno otišle u penziju.

Maja Sedlarevic

Takođe, redosled poslanika na izbornim listama više neće moći da se menja, a na njima će morati da se nađe i 30 odsto predstavnika slabije zastupljenog pola, u ovom slučaju žena, što znači da će ih nakon narednih izbora toliko i faktički ući u parlament. Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević podsetila je tokom današnje rasprave da je to rešenje omogućeno usvajanjem amandmana republičkih poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandre Jerkov i Olene Papuge na Zakon o izboru narodnih poslanika, u maju prošle godine. Takođe, dodala je ona, usvajanje tog amandmana pokazalo je i da nevladina organizacija, u ovom slučaju Centar modernih veština, u čije ime su Jerkova i Papuga podnele amandman, može da pokrene jednu inicijativu i nađe dobre sagovornike u parlamentu, a zatim se izbori za bitnu i veliku stvar.

– Ne postoje utopije, postoji rad, trud, zalaganje i postizanje rezultata. Ovo što mi danas menjamo pokrajinsku skupštinsku odluku o izboru poslanika, zaista vidim kao jedan od koraka u našoj daljoj borbi za ravnopravnost muškaraca i žena na mestima odlučivanja. Žene jednako vrede i u životu i u svakom poslu, verujte mi, i u bavljenju politikom i na mestima odlučivanja i volela bih da se neko drzne da kaže drugačije – istakla je Sedlarevićeva. Ona je navela da je to praktično nastavak u suštinskoj i faktičkoj borbi za rodnu ravnopravnost, koju pokrajinska administracija vodi već više od decenije. Sedlarevićeva je podsetila da je pokrajinski parlament još u sazivu od 2000. do 2004. godine na polju rodne ravnopravnosti uradio više od lokalnih samouprava, Republike i tadašnje državne zajednice.

(BILSV, 24. 01. 2012.)



Događaji | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Borićemo se za pravu državu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da su Vojvođanski front oformili dugogodišnji prijatelji zbog toga što je jasno da neke male razlike više ne vredi spominjati i da je suviše krupnih stvari protiv koji se moramo zajednički boriti. 
Događaji | Utorak, 25. 02. 2020. | Komentara: 0

Da bismo živeli za nešto moramo se držati zajedno. Vojvođanski front nudi život

Predsednik Lige socijaldemorkata Vojvodine Nenad Čanak poručio je da građani i građanke Vojvodine nemaju pravo da dignu ruke od Vojvodine, jer je ona njihova jedina zemlja. On je na tribini Vojvođanskog fronta u Lovćencu istakao da je to i rusinska zemlja, i hrvatska zemlja, i crnogorska, i srpska, i mađarska, i slovačka, i svih koji na njoj živi. 
Događaji | Petak, 21. 02. 2020. | Komentara: 0

LSV protiv rebalansa i novog zaduživanja Vojvodine

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće glasati ni za rebalans budžeta APV za 2020. godinu, niti za novo zaduživanje Pokrajine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook