Inicijativa LSV i Crnogorske partije Ustavnom sudu jer u Vrbasu nije uveden crnogorski jezik

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 27. 12. 2019. | Komentara: 0

Inicijativa LSV i Crnogorske partije Ustavnom sudu jer u Vrbasu nije uveden crnogorski jezik

BEOGRAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga i Nenad Stevović iz Crnogorske partije predali su Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti Statuta opštine Vrbas jer njime nije uvedena službena upotreba crnogorskog jezika.

LSV

Papuga je novinarima u Skupštini Srbije rekla da se u Vrbasu na popisu 2011. godine 7.333 ljudi, odnosno 17 odsto stanovnika izjasnilo da su Crnogoci, a Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma određuje da je 15 odsto dovoljno da bi se kao službeni uveo jezik nacionalne manjine. Ipak, istakla je Papuga, Vrbas izbegava tu zakonsku obavezu

Ona je kazala da su u Vrbasu kao službeni jezici u upotrebi mađarski i rusinski, te da zakon mora da se poštuje i da se uvede i crnogorski.

Nenad Stevović je istakao da je Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma dobar zakon utemeljen na visokim evropskim standardima iz domena zaštite i promocije manjinskih prava i da je njegovom doslednom primenom danas u Srbiji u 42 opštine u službenoj upotrebi ukupno 11 manjinskih jezika. Senku na jedinstveni multilingvalni ambijent i jezičko bogatstvo Srbije baca protivustavno i nezakonito ponašanje lokalne samouprave u Vrbasu koja godinama diskriminiše sopstvene građane crnogorske nacionalnosti, sprečavajući ih da koriste manjinska prava i slobode koja im Ustav i zakoni države Srbije omogućavaju.

(SzILSV, 27.12.2019)



Događaji | Nedelja, 22. 12. 2019. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada rekorder u otvaranju muzeja

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović ponovio je da poslanici LSV ne podržavaju predlog osnivanje nove ustanove kulture „Muzej 20 21“. On je tokom skupštinske rasprave o ovoj tački dnevnog reda naglasio da osnivanje novog muzeja zahteva više pripreme i raspravu u stručnim krugovima.

Događaji | Nedelja, 22. 12. 2019. | Komentara: 0

Muzej 20 21 - još jedna ustanova koja se osniva na prečac?

Veoma sam ponosan što je moj grad nosilac titule Evropska prestonica kulture 2021, ali da se titula 2021 navodi kao argument za brzopleto osnivanje nove ustanove – to ne stoji, kazao je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Robert Kolar. 
Događaji | Subota, 21. 12. 2019. | Komentara: 0

Vlast nema strategiju, nego donosi političke pamflete

Prostorni plan o čišćenju kanala Dunav-Tisa-Dunav kod Vrbasa je potreban, ali je on sam nedovoljn. Potrebno je bilo doneti obuhvatniji dokument, koji bi podrazumevao prostorni plan, a koji bi obuhvatio i rešenje uzroka zagađenje kanala, a ne samo čišćenje dela kanala, kazao je pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook