Izvodi iz matičnih knjiga na još 15 mesta u Novom Sadu i okolini

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Utorak, 20. 09. 2011. | Komentara: 0

Izvodi iz matičnih knjiga na još 15 mesta u Novom Sadu i okolini

NOVI SAD - Izvode iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i venčanih, kao i uverenje o državljanstvu, rođeni Novosađani i Novosađanke, koji se nalaze u bazi matičarskog područja grada, od sada će moći da izvade u 15 mesnih kancelarija na teritoriji grada, najavljeno je tokom današnje promocije proširenja usluga novosadske matičarske službe.

Aleksandar Jovanović

Pored toga, 15 mesnih kancelarija imaju pristup centralnoj bazi matičnih knjiga, što znači da će građani i građanke moći da dobiju izvode i uverenje o državljanstvu iz baze 23 grada u Srbiji, a čiji se podaci takođe nalaze u centralnom matičnom registru.|

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović prilikom promocije proširenja usluga matičarske službe, istakao je da je ovom novinom Novi Sad postao najefikasniji grad u državi kada je reč o dobijanju izvoda iz matičnih knjiga, kao i dobijanju uverenja o državljanstvu.

- Građani i građanke Novog Sada su se tokom prethodnog perioda susretali sa gužvama prilikom vađenje dokumenata iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i venčanih kao i uverenja o državljanstvu. Ove gužve posebno su bile izražene prilikom uvođenja novih ličnih dokumenta, lične karte i pasoša, jer se one ne mogu dobiti bez državljanstva i izvoda iz matične knjige, ali i zbog toga što Novi Sad ima najveće matično područje u državi - kazao je Jovanović. On je podestio da je aprila 2010. godine, zbog velikih gužvi ispred kancelarija matičara, grad otvorio još jedan šalter, ali da je ovim, poslednjim projektom učinjen najznačajni korak ka poboljašnju usluga za Novosađane i Novosađanke.

- Uspeli smo da nađemo rešenje i verujem da će od sada Novi Sad biti najefikasniji grad u Srbiji kada je reč o dobijanju izvoda ili uverenja o državljanstvu - zaključio je Jovanović.
Članica Gradskog veća za upravu i propise Milena Popović-Subić istakla je da je realizacija projekta trajala godinu dana, a da je softver za povezivanje mesnih kancelarija i matične baze Novog Sada uradila "Informatika".

- Matičari sa svih područja dobili su sertifikate za pristup centralnom registru i potpuno smo spremni za ovaj posao - precizirala je Popović-Subić.

Pored kancelarije na Trgu mladenaca, građani i građanke koji su rođeni u Novom Sadu moći će da dobiju izvode iz matičnih knjiga ili uverenje o državljanstvu u mesnim kancelarijama u Petrovaradinu (Čajskovskog 1a), Sremskoj Kamenici (Trg kralja Petra I 1), Bukovcu (Karađorđeva 76), Ledincima (Zmaj Jovina 19), Starim Ledinicima (Vuka Karadžića 98), Kaću (kralja Petra I 2), Budisavi (Vojvođanska 104), Kovilju (Laze Kostića 70), Rumenki (Vojvodanska 19), Kisaču (Slovačka 10), Stepanovićevu (Vojvode Stepe Stepanovića 112), Veterniku (Ivo Lole Ribara 1a), Futogu (cara Lazar 42), Begeču (kralja Petra I 31) i Čeneju (Vuka Karadžića 289).

(BILSV, 20.09.2011.)Događaji | Sreda, 22. 01. 2020. | Komentara: 0

Zakon o arhivskoj građi centralizuje arhive

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazic rekla je da se na Zakon o arhivskoj građi čekalo od 1994. godine, ali da se u njemu vidi tendencija centralizacije arhiva. Prema njenim rečima, to za LSV nije prihvatljivo, pogotovo što na teritoriji AP Vojvodine postoje nacionalne zajednice kojima treba pružiti mogućnost da brinu o svojim arhivama.
Događaji | Subota, 11. 01. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Ovo je novi početak

Aleksandre Vučiću, ovo što sada gledaš je novi početak, poručio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak predsedniku Srbije i Srpske napredne stranke. Čanak je na tribini Vojvođanskog fronta u Zrenjaninu rekao da je siguran da to neće biti „početak našeg kraja, već njihovog, jer smo mi jači, bolji i dokazali smo da imamo strpljenje, a kada strpljenja više nema, Vojvođani nemaju rezervni položaj. 
Događaji | Utorak, 31. 12. 2019. | Komentara: 0ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook