Jovanović ostavio pismo na vratima Patrijaršije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 27. 01. 2012. | Komentara: 0

Jovanović ostavio pismo na vratima Patrijaršije

BEOGRAD – Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović ostavio je danas pismo upućeno Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Irineju na vratima Patrijaršije u Beogradu, jer niko od prisutnih u Patrijaršiji nije želeo da primi pismo.

Jovanovic pismo

Jovanović je u pismu pozvao srpskog patrijarha Irineja da kaže da li su stavovi koje je izrekao vladika Eparhije bačke Irinej Bulović stavovi koje podržava Srpska pravoslavna crkva. Kako je predsednik novosadskog parlamenta objasnio, Vladika Irinej je prethodnih dana, pre, tokom i nakon obeležavanja 70. godišnjice Novosadske racije, izrekao niz zlonamernih i neistinitih tvrdnji upućenih najvišim predstavnicima Novog Sada.

– U proteklih deset dana, vladika Irinej Bulović iznosio je niz neistina, a jedna od najvećih je da Grad Novi Sad nije činio ništa da se zajednički održi komemoracija povodom 70 godina obeležavanja Novosadske racije – izjavio je Jovanović. On je podsetio da je Novi Sad imao Organizacioni odbor za obeležavanje racije, te da je taj odbor ukinula bivša gradonačelnica Maja Gojković, a ne sadašnja gradska vlast, kako tvrdi vladika. Jovanović je dodao da su novosadske vlasti tokom protekle tri godine u dva navrata pismeni putem zvali Eparhiju bačku da predloži svoje predstavnike u najvišem gradskom telu koje sarađuje sa verskim zajednicima, Komisiji za odnose sa verskim zajednicima Skupštine grada Novog Sada, ali da Eparhija bačka "nijednom nije poslala predstavnika", pokazujući tako "da ne žele da sarađuju sa gradskim vlastima".

– Moje pitanje jeste da li ovi stavovi i ovakvo ponašanje iznosi građanin Bulović i na taj način zloupotrebljava svoju crkvenu odoru ili su to stavovi iza kojih stoji Srpska pravoslavna crkva – istakao je Jovanović. Osvrćući se na ranije istupe vladike Irineja, a povodom drugih događaja u Novom Sadu i Bačkoj, Jovanović je podseti na izmeštanje Zmajevih dečijih igara, zbog dečije buke ispred Vladinčanskog dvora, potom na vladikino anatemisanje organizatora Kobasicijade u Turiji, te na prekid italijanske pozorišne trupe, kada je njihov performans u centru grada prekinut zbog "neprikladnog sadržaja".

– Ovo je nešto što se godinama dešava u Novom Sadu, a ono što je najtužnije jeste ono što se desilo prilikom obeležavanja Novosadske racije, kada su građani i predstavnici vlasti došli da obeleže raciju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Jevrejskom opštinom. Tom prilikom je predstavnicima vlasti, ali i ambasadorima Mađarske i Izraela onemogućeno da polože cveće i upale sveće za žrtve – podsetio je Jovanović. Pre nego što je ostavio pismo na vratima Patrijaršije, Jovanoviću je prišao policajac, koji se nalazio u obližnjoj kućici u ulici, uljudno ga pitajući šta želi. Jovanović mu je objasnio zašto je došao i da mu je jedina namera da ostavi pismo. Predsednik gradskog parlamenta ponudio je policajcu da ga legitimiše, što je pripadnik policije i učinio.

(BILSV, 27. 01. 2012.)



Događaji | Petak, 24. 02. 2023. | Komentara: 0

Preteći antiukrajinski grafiti na zgradi u kojoj živi član Glavnog odbora LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih državnih organa da uhapse i sankcionišu osobe koje su na zgradi u Novom Sadu, u kojoj živi član Glavnog odbora LSV Slobodan Zonić, ispisali poruke mržnje i neprimerene sadržine.

Događaji | Petak, 06. 01. 2023. | Komentara: 0
Događaji | Subota, 24. 12. 2022. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook