Jovanović: Grad je ponudio saradnju, Irinej Bulović je odbio

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Utorak, 24. 01. 2012. | Komentara: 0

Jovanović: Grad je ponudio saradnju, Irinej Bulović je odbio

NOVI SAD - Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović izjavio je danas da je grad vrlo jasno dao do znanja da ne želi dve komemoracije povodom obeležavanja 70 godina od Novosadske racije i da je jasno dao do znanja da želi da sarađuje oko organizacije jednog i zajedničkog obeležavanja tragičnog događaja iz 1942. godine, ali da je Eparhija bačka, odnosno vladika Irinej Bulović, to odbio.

Aleksandar Jovanovic

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare, održane u Skupštini grada, zapitao predsednik gradskog parlamenta, šta mogu Novi Sad i njegovi građani i građanke da očekuju sledeće od vladike Irineja, nakon jučerašnjeg komemorativnog skupa.

- Irinej Bulović je radio dosta da pređe svoje nadležnosti. Setimo se izmeštanja Zmajevih dečijih igara iz Zmaj Jovine ulice, setimo se Kobasicijade od pre nekoliko godina, kada je organizatorima rečeno da manifestacija ne može da se održava zbog posta, setimo se prekinutog performansa umetničke trupe iz Modene. Da li je posao Irineja Bulovića da se meša u kulturni ili dečiji program događanja u gradu ili jelovnike manifestacija – rekao je Jovanović.
On je odbacio optužbe Eparhije bačke da je bilo ko od zvaničnika grada želeo da se obrati na jučerašnjoj komemoraciji, istovremeno odbacujući tvrdnje da su predstavnici Novog Sada sprečili ambasadore Izraela i Mađarske da uđu u ograđen prostor.

- Ambasadorima je onemogućeno da se kreću i uđu jer su postavljene metalne ograde uz obezbeđenje Srpske pravoslavne crkve, protokola kako ga sada nazivaju. Zar je komemoracija utakmica pa da se šalju pozivi ko sme a ko ne sme da prisustvuje - ustvrdio je Jovanović, dodajući da razume zašto predstavnici ove dve zemlje ne žele da komentarišu jučerašnje događaje.

On je precizirao da je grad omogućio infrastrukturu za održavanje komemoracije i da to nikada nije ni bilo pod znakom pitanja.
- To samo govori u prilog činjenici da nismo želeli da pravimo ikakav problem - kazao je Jovanović, precizirajući da nije upoznat da li je Eparhija bačka uopšte tražila dozvolu za zauzeće javne površine.
On je istakao da je bio zatečen da niko od okupljenih nije mogao da priđe, položi cveće ili zapali sveću, sve dok sveštenici nisu otišli sa komemoracije. Jovanović je dodao da su neistine kako je aktuelna vlast ukinula Odbor za obeležavanje Racije, ističući da je to uradila bivša gradonačelnica Maja Gojković. Predsednik novosadske Skupštine kazao je i da je netačno da grad nije želeo saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom, napominjući da su iz Skupštine grada slati pozivi Eparhiji bačkoj i Irineju Buloviću da odrede člana i uzmu učešće u radu Komisije za odnose sa verskim zajednicima. Na ove pozive, objasnio je Jovanović, Eparhija bačka nikada nije odgovorila, dok je u Komisiji još uvek upražnjeno mesto za predstavnika SPC-a.

- To je takođe ponuda da se sarađuje, ali mi odgovor na tu ponudu nikada nismo dobili. Nakon svih ovih dešavanja, postavljam pitanje šta je sledeće što možemo očekivati od Irineja Bulovića? Da li će predložiti da se ukine proslava Nove godine na Trgu slobode? Da li će pokušati da ukine Egzit festival? Hoćemo li dočekati da Irinej Bulović onemogući kretanje građanima i građankama Novog Sada? - zapitao se predsednik Skupštine grada. Jovanović je na kraju dodao da želi da stavi tačku na ovakve polemike i da više ne želi da se upušta u njih.

(BILSV, 24.01.2012.)
Događaji | Četvrtak, 04. 06. 2020. | Komentara: 0

Dobra vest u centru Novog Sada!

Predstavnici Ujedinjene demokratske Srbije (UDS), političkog saveza koji okuplja Srbiju 21, Vojvođanski front (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija i Zajedno za Vojvodinu, Demokratska partija Hrvata Vojvodine, Crnogorska partija, Demokratski blok), Stranku moderne Srbije i Građanski demokratski forum, razgovarali su danas posle podne s građanima i građankama Novog Sada na uglu Zmaj Jovine i Ulice Modene.
Događaji | Četvrtak, 07. 05. 2020. | Komentara: 0

Rebalans budžeta APV za 2020. je nastavak kršenja Ustava

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da je umanjenje budžeta AP Vojvodine današnjim rebalansom samo kontinuitet u kršenju aktuelnog Ustava Republike Srbije. 
Događaji | Četvrtak, 07. 05. 2020. | Komentara: 0

Bogaroški: LSV ne podržava rebalans budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta i prateće programe.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook