Jovanović: Grad je ponudio saradnju, Irinej Bulović je odbio

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Utorak, 24. 01. 2012. | Komentara: 0

Jovanović: Grad je ponudio saradnju, Irinej Bulović je odbio

NOVI SAD - Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović izjavio je danas da je grad vrlo jasno dao do znanja da ne želi dve komemoracije povodom obeležavanja 70 godina od Novosadske racije i da je jasno dao do znanja da želi da sarađuje oko organizacije jednog i zajedničkog obeležavanja tragičnog događaja iz 1942. godine, ali da je Eparhija bačka, odnosno vladika Irinej Bulović, to odbio.

Aleksandar Jovanovic

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare, održane u Skupštini grada, zapitao predsednik gradskog parlamenta, šta mogu Novi Sad i njegovi građani i građanke da očekuju sledeće od vladike Irineja, nakon jučerašnjeg komemorativnog skupa.

- Irinej Bulović je radio dosta da pređe svoje nadležnosti. Setimo se izmeštanja Zmajevih dečijih igara iz Zmaj Jovine ulice, setimo se Kobasicijade od pre nekoliko godina, kada je organizatorima rečeno da manifestacija ne može da se održava zbog posta, setimo se prekinutog performansa umetničke trupe iz Modene. Da li je posao Irineja Bulovića da se meša u kulturni ili dečiji program događanja u gradu ili jelovnike manifestacija – rekao je Jovanović.
On je odbacio optužbe Eparhije bačke da je bilo ko od zvaničnika grada želeo da se obrati na jučerašnjoj komemoraciji, istovremeno odbacujući tvrdnje da su predstavnici Novog Sada sprečili ambasadore Izraela i Mađarske da uđu u ograđen prostor.

- Ambasadorima je onemogućeno da se kreću i uđu jer su postavljene metalne ograde uz obezbeđenje Srpske pravoslavne crkve, protokola kako ga sada nazivaju. Zar je komemoracija utakmica pa da se šalju pozivi ko sme a ko ne sme da prisustvuje - ustvrdio je Jovanović, dodajući da razume zašto predstavnici ove dve zemlje ne žele da komentarišu jučerašnje događaje.

On je precizirao da je grad omogućio infrastrukturu za održavanje komemoracije i da to nikada nije ni bilo pod znakom pitanja.
- To samo govori u prilog činjenici da nismo želeli da pravimo ikakav problem - kazao je Jovanović, precizirajući da nije upoznat da li je Eparhija bačka uopšte tražila dozvolu za zauzeće javne površine.
On je istakao da je bio zatečen da niko od okupljenih nije mogao da priđe, položi cveće ili zapali sveću, sve dok sveštenici nisu otišli sa komemoracije. Jovanović je dodao da su neistine kako je aktuelna vlast ukinula Odbor za obeležavanje Racije, ističući da je to uradila bivša gradonačelnica Maja Gojković. Predsednik novosadske Skupštine kazao je i da je netačno da grad nije želeo saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom, napominjući da su iz Skupštine grada slati pozivi Eparhiji bačkoj i Irineju Buloviću da odrede člana i uzmu učešće u radu Komisije za odnose sa verskim zajednicima. Na ove pozive, objasnio je Jovanović, Eparhija bačka nikada nije odgovorila, dok je u Komisiji još uvek upražnjeno mesto za predstavnika SPC-a.

- To je takođe ponuda da se sarađuje, ali mi odgovor na tu ponudu nikada nismo dobili. Nakon svih ovih dešavanja, postavljam pitanje šta je sledeće što možemo očekivati od Irineja Bulovića? Da li će predložiti da se ukine proslava Nove godine na Trgu slobode? Da li će pokušati da ukine Egzit festival? Hoćemo li dočekati da Irinej Bulović onemogući kretanje građanima i građankama Novog Sada? - zapitao se predsednik Skupštine grada. Jovanović je na kraju dodao da želi da stavi tačku na ovakve polemike i da više ne želi da se upušta u njih.

(BILSV, 24.01.2012.)
Događaji | Četvrtak, 07. 11. 2019. | Komentara: 0

Troškovi garancijskog fonda veći od plasiranih sredstava

Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine nije podržala Izveštaj o poslovanju Garancijskog fonda APV u 2018. godini, a šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški je naveo da je razloga za to nekoliko. 
Događaji | Sreda, 06. 11. 2019. | Komentara: 0

Ambiciozna planiranja, realizacija vrlo slaba

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović istakao je danas da je naspram ambiciozno planiranih pozicija u budžetu, realizacija vrlo slaba. On je upitao da li je moguće da sve što je planirano bude i realizovano do kraja godine, a kao najveće primere nezavršenih realizacija je naveo zgradu RTV-a i Žeželjev most.
Događaji | Sreda, 06. 11. 2019. | Komentara: 0

Poražavajući rezultati izveštaja o realizaciji budžeta AP Vojvodine

Liga socijaldemokrata Vojvodine neće glasati za Izveštaj o izvršenju budžeta za period januar-septembar 2019. godine, izjavio je danas poslanik LSV u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović. On je naglasio da je naplata poreza dobra, što je pohvalno, ali su ustupljeni prihodi i dalje problem.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook