Kada će penzionerima biti vraćen novac za koji su zakinuti?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 25. 09. 2018. | Komentara: 0

Kada će penzionerima biti vraćen novac za koji su zakinuti?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga poručila je da poslanici LSV u Skupštini Srbije neće podržati predložene izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Ona je istakla da penzioneri ne mogu da zaborave da je Zakon o PIO, koji je usvojen pre četiri godine, uzeo njihova Ustavom stečena prava. Napomenula je i da bi Vlada morala jasno da utvrdi i saopšti penzionerima iznos koji država treba da im nadoknadi za period u kojem su penzije umanjene, kao i dinamiku kojom će to biti isplaćeno.

LSV

Papuga je istakla da su za ove četiri godine pentije tri puta povećavane i to prvo 1,25%, zatim 1,5% u 2017. godini i pet odsto linerano od 1. januara.

- Iako je Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju predviđao usklađivanje penzija dva puta godišnje, u skladu sa rastom potrošačkih cena i korigovano za rast BDP, to za te četiri godine nije uradjeno. Taj novac, od obaveznih, a neisplaćenih povećanja penzija, država duguje svim penzionerima, uključujući i one kojima nisu umanjene penzije, odnosno onima kojima su penzije bile niže od 25.000 dinara. Ukratko, novac koji se po tim osnovama penzionerima duguje u prethodne četiri godine, potrebno je samo umanjiti za iznos povećanja koje je već isplaćeno i tako umanjiti dug penzionerima – naglasila je Papuga.

Ona je ministra za rad, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića pitala kada će biti vraćeno ono što je za četiri godine uzeto penzionerima, a ne samo da se hvali da se penzije povećavaju.

Izmene neustavne

- Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju je suprotan Ustavu jer znamo da penzioneri imaju svoja stečena prava koja po ustavu ne smeju da se oduzimaju nikome. Ustav kaže da se penzijsko osiguranje uređuje zakonom, što znači uz jasne kriterijume koji ne zavise od volje izvršne vlasti – naglasila je poslanica LSV.

Ona naglašava da je suštinska promena u novom predlogu zakona brisanje formule po kojoj je do sada postojala obaveta da dva puta godišnje penzije budu usklađene sa rastom inflacije. Umesto toga, kako je ukazala, Vladi se sada daje diskreciono pravo da odlučuje o povećanju penzija.

- Odredba člana 37. Predloga zakona je nedozvoljena i neustavna, imajući u vidu da je penzioni sistem regulisan jednim sveobuhvatim zakonom, koji dugo postoji i po kojem su građani stekli penziona prava. Nije primereno da Vlada svojim aktom menja stečena prava i nejasno je kako je uopšte shvatila da ima takva ovlašćenja koja je sama sebi dala. Pored toga, predloženo rešenje krši osnovni koncept osiguranja sazdan na tome da postoji jasno pravo onih koji uplaćuju da znaju kolika će im biti penzija. U praksi to može da znači jedna korekcija godišnje i to ne prema stopi inflacije već prema proceni Vlade. Ako nije izborna godina može da se desi da korekcije i nema. I  penzioneri u tom slučaju najverovatnije neće dobiti nista – upozorila je Papuga.

Dobra volja i uvreda ministra

Poslanica LSV je istakla i da penzija nije stvar nečije volje, već sistem u kome se zna ko je koliko i koliko dugo uplaćivao doprinose. Uslove, visinu i dinamiku isplate novčanog iznosa utvrđuje Vlada svojim aktom, na teret sredstava budžeta Republike Srbije što je nezamislivo.

- Prema rečima ministra Đorđevića, Vlada ce „pratiti ekonomski i privredni rast i mogućnosti u zemlji i prema tome će se i penzije povećavati“, a kada i koliko, odrediće neko ministarstvo ili neki ministar. Penzioneri žive od najava da će im penzije biti povećane. Predsednik države i ministyr finansija najavljuju da će od oktobra penzioneri imati „nikad veće penzije“. Po kojoj osnovi niko ne zna. Penzije treba da budu stvar zakona, a ne nečije dobre volje i obećanja što je trend u našoj državi – zaključila je Papuga.

Nakon njenog govora, ministar Đorđević nije odgovorio kada će država i na koji način obeštetiti penzionere. Umesto toga, iskoristio je priliku da uvredljivo zameri poslanici LSV što je čitala sa papira u delu svog govora.

Nekoliko poslanika ukazalo je na nedopustivo ponašanje ministra prema poslanicama u Skupštini, međutim njegovo izvinjenje nije usledilo.

(BILSV, 25.09.2018)



Događaji | Subota, 25. 06. 2022. | Komentara: 0

Čanak posetio Partizansko groblje u Mostaru

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak posetio je danas Partizansko groblje u Mostaru, koje je nedavno bilo meta napada ekstremnih desničara.
Događaji | Petak, 31. 12. 2021. | Komentara: 0

Vratimo Vojvodinu u parlament

Danas u parlamentu nema poslanika koji se bore za interese Vojvodine. Došlo je vreme da se to promeni.
Događaji | Petak, 16. 04. 2021. | Komentara: 0

Poseta Opštinskom odboru LSV Alibunar

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš posetio je juče sa saradnicima Oštinski odbor LSV u Alibunaru.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook