Kasarne vratiti Novom Sadu

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Sreda, 18. 01. 2012. | Komentara: 0

Kasarne vratiti Novom Sadu

NOVI SAD Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović izjavio je danas da bi kasarne, koje su izgrađene novcem grada, trebalo da budu vraćene Novom Sadu.

Aleksandar Jovanovic

Jovanović je, nakon uvida u dokumenta Istorijskog arhiva grada Novog Sada, rekao da je pojedine vojne objekte izgradio grad sopstvenim novcem, te da je logično da ti objekti budu vraćeni u vlasništvo Novog Sada.

- Uvidom u dokumente Istorijskog arhiva Novog Sada, pojedine kasarne u Novom Sadu izgrađene su novcem grada, a u prošlosti su ih koristile prvo komanda Mađarske, potom Jugoslovenska narodna armija, te Vojska Srbije - objasnio je Jovanović.
On je istakao da se u arhivskim građama, hronološki gledano, jasno vide odluke kako su pojedine kasarne izgrađene, ko je podigao kredit za njihovu izgradnju i ko ih je platio. Reč je o objektima u Petrovaradinu u podgrađu u delu Vaserštata, ali i o kasarni "Dr Arčibald Rajs" u Futoškoj ulici.

- Istorijski posmatrano, ovi objekti nikad nisu bili u vlasništvu vojske, ona je bila korisnik. Kasarne su izgrađene kao opšte dobro, a opšte dobro ne može biti prodato. Postoje dokumenti koji jasno ukazuju da je još u drugoj polovini 19. veka, grad pokrenuo izgradnju kasarne na Futoškom putu, sadašnje kasarne "Dr Arčibald Rajs", za potrebe žandarmerijskog i pešadijskog puka - kazao je Jovanović. Prema njegovim rečima, postoje mnogobrojni zvanični gradski zapisi koji govore u prilog činjenici da je grad pribavljao potrebna dokumenta kako bi se izgradila kasarna u Futoškoj ulici, a da bi potom grad platio izgradnju kasarne.

- Svi ovi dokumenti jasno pokazuju da je Novi Sad podigao zajam, izgradio i održavao gradske kasarne, a da su ih vojske koristile. Sve je to plaćeno novcem iz gradske kase, tako da bi Novom Sadu trebalo da pripadne ono što je sopstvenim sredstvima izgradio - zaključio je Jovanović.

(BILSV, 18.01.2012.)Događaji | Četvrtak, 17. 12. 2020. | Komentara: 0

Vojvođanski front ne podržava budžet AP Vojvodine za 2021. godinu

Poslanička grupa Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija neće podržati predloženi budžet AP Vojvodine za 2021. godinu i programe iz oblasti poljoprivrede o kojima je danas raspravljano u vojvođanskoj skupštini.
Događaji | Četvrtak, 05. 11. 2020. | Komentara: 0

Čanak na čelu Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine APV

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i pokrajinski poslanik „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ Nenad Čanak izabran je za predsednika Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju u vojvođanskoj skupštini.
Događaji | Petak, 30. 10. 2020. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada se neće baviti ustavnim i zakonskim očuvanjem autonomije Vojvodine

Podrška poslaničke grupe „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine novoj Pokrajinskoj vladi izostala je jer je, kako su rekli, evidentno da se ona neće baviti postavljanjem jasnog ustavnog i zakonskog okvira za očuvanjem autonomne pokrajine.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook