Kurir se izvinio Čanku za laži koje je objavljivao

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 12. 06. 2014. | Komentara: 0

Kurir se izvinio Čanku za laži koje je objavljivao

BEOGRAD – List Kurir danas je objavio tekst u kojem se izvinjava lideru Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadu Čanku zbog laži koje je o njemu objavljivao. Takođe, u tekstu pod naslovom „Nenad Čanak nije bio špijun Miloševića!“ se navodi i da je taj list kažnjen zbog toga sa 300.000 dinara, te da se još neki postupci vode. Taj tekst prenosimo u celosti:

LSV

Izvinjenje zbog grešaka! Opštinski sud u Novom Sadu odlučio je da je dnevni list Kurir dužan da Nenadu Čanku isplati odštetu od 300.000 dinara zbog tekstova iz maja prošle godine, u kojima je lažno optužio lidera LSV da je bio Miloševićev špijun devedesetih godina prošlog veka.
 
Neosnovane optužbe
 
Podsetimo, prethodno je Komisija za žalbe Saveta za štampu 5. juna prošle godine konstatovala da je Kurir prekršio Kodeks novinara Srbije objavljivanjem tekstova „Nenad Čanak bio Miloševićev špijun“ i „Čanak sam priznao da je radio za DB“ jer se oglušio o profesionalne norme koje zabranjuju objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina. Prema oceni članova komisije, ti tekstovi u Kuriru bili su u suprotnosti ne samo s pojedinačnim odredbama kodeksa novinara Srbije već i s elementarnim etičkim standardima. U ovom slučaju, kako je tad ocenjeno, reč je o klasičnom primeru hajke, koja se bez ikakvog osnova vodi protiv jedne osobe. 
 
Stari sporovi
 
Prema pravilima Saveta za štampu, Kurir je imao obavezu da u roku od tri dana objavi tu odluku, što nije učinio. Tužba koja je tim povodom usledila protiv Kurira nije bila prva. Sud je, između ostalog, presudio u korist Čanka i povodom teksta „Veliki bolid“, a još neki procesi su u toku. Kurir je prejudicirao krivicu Nenada Čanka u vezi s incidentom ispred restorana „Tako je suđeno“, objavljivao ankete sa sugestivnim pitanjima protiv njega, ali i niz ličnih uvreda, kad su ismevani njegov izgled i invaliditet.
Redakcija dnevnog lista Kurir žali zbog takvih uređivačkih i novinarskih propusta.

(BILSV, 12. 06. 2014)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook