Lazić: Kada će biti izmenjena Uredba o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Utorak, 27. 11. 2018. | Komentara: 0

Lazić: Kada će biti izmenjena Uredba o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić zatražila je danas odgovor od Ministarstva poljoprivrede kada će biti preispitana i izmenjena Uredba o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta na 30 godina. Koristeći instituciju poslaničkog pitanja, Lazić je na današnjoj sednici Skupštine Srbije navela da ratari smatraju da je ova uredba rak rana njihovom poslovanju, ali ne samo onima koji tu zemlju obrađuju, već i građanima koji restitucijom potražuju oduzeto zemljište. 

LSV

Zašto je Tenisu ponovo odobreno odlaganje dolaska?

Poslanica LSV je podsetila da je još 2015. godine postavila pitanje Ministarstrvu poljoprivrede i životne sredine, kako se tada zvalo, u vezi dolaska nemačke kompanije Tenis, koja planira izgradnju 20 farmi svinja u Srbiji, od čega je za početak bilo planirano pet farmi u Vojvodini, odnosno u Banatu - Zrenjaninu Vršcu, Kovinu, Kikindi, Pančevu.

- Tada je potpisan Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i ovog nemačkog proizvođača svinjskog mesa. Gde smo danas? Javnost još uvek ne zna pod kojim uslovima ta kompanija namerava da podiže farme po Vojvodini i koje su ekonomske i ekološke posledice koje će to izazvati. Mi iz LSV sve vreme smo insistirali da se ne dozvoli zakup vojvođanske zemlje na 30 godina bez jasnog ugovora sa kojim će javnost detaljno biti upoznata. Ova nemačka kompanija, čiji se dolazak najavljuje još od 2015. godine, u avgustu prošle godine dobila je dozvolu državne komisije za zakup zemljišta u Kikindi od 3.000 ha i 2.400 ha u Zrenjaninu. Odobrenje se još čeka od lokalnih samouprava u Plandištu, Vršcu i Sečnju, ali Tenis još nije ušao u zvaničan zakup zemljišta u Srbiji, odnosno nije krenuo u izgradnju farmi i ponovo je pomerio na godinu dana dolazak u Srbiju. Zato su neke opštine ovu zemlju, koje je rezervisano zemljište, u zakup dali domaćim ratarima. Zašto je Ministarstvo odobrilo ovo odlaganje, uzimajući u obzir da se radi o nekoliko hiljada hektara rezervisanog zemljišta, dok u isto vreme za domaće ratare nema raspoložive državne zemlje? To će direktno dovesti do gašenja sela i do potpune nesigurnosti poljoprivrednih proizvođača – navela je Lazić.

Ona je upitala i kada će i da li će, uopšte, doći ovaj veliki proizvođač svinja i dokle će za njega čuvati zemlju, odnosno najkvalitetnije oranice prve i druge klase.

Zasto se zemlja daje u zakup velikim kompanijama, a ne paorima?

- Ratari traže pravdu preko suda jer smatraju da država najbolju zemlju čuva za investitore. Oni smatraju da postoji politička namera da se maksimalno oteža položaj malih i srednjih gazdinstava na račun korporativne poljoprivrede. Uredbom o dodeli poljoprivrednog zemljišta oslobođeni su i naslednici poljoprivrednog zemljišta, jer su velike površine zemljišta izuzete iz vraćanja. One su rezervisane za velike kompanije, kao što je Tenis, dok se za restituciju nudi zemljište pod teretom ili njive lošijeg kvaliteta, zbog čega je, prema informacijama koje imamo, došlo do zastoja u restituciji. Kada će Ministarstvo rešiti ovaj problem, a da bude u interesu naših građana kojima se zemlja vraća? – upitala je Nada Lazić.

Poslanica LSV je u ime malih akcionara Luke Novi Sad, upitala Ministarstvo privrede i Vladu Republike Srbije koja je sudbina ovog novosadskog preduzeća nakon propalog tendera za njegovu privatizaciju na kojem nije bilo zainteresovanih kupaca.

(SZILSV, 27.11.2018)Događaji | Subota, 27. 07. 2019. | Komentara: 0

Građani ne veruju Vladi da će se graditi Fruškogorski koridor

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga zatražila je od premijerke Ane Brnabić informacije o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, dugovanjima države prema poljoprivrednicima i gašenju Kinološkog saveza Vojvodine. Ukazala je i na to da opština Vrbas izbegava zakonsku i ustavnu obavezu da uvede crnogorski jezik kao službeni, a interesovalo ju je i kada će početi davno najavljena izgradnja Fruškogorskog koridora.
Događaji | Četvrtak, 25. 07. 2019. | Komentara: 0

Od obećanja prošlo četiri godine, a drvoreda nema

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić, koristeći instituciju pitanja poslanika, upitala je danas kada će početi sadnja drveća pored autoputa i puteva prvog i drugog reda, jer je od obećanja predsednika da će to biti učinjeno prošlo četiri godine. Drvored ne da nije posađen, već je na nekim delovima posečeno i ono što je postojalo.
Događaji | Ponedeljak, 22. 07. 2019. | Komentara: 0

Važna nam je stalna podrška perspektivi članstva Srbije u EU

Predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Nenad Čanak izjavio je da je zadovoljan što se među prioritetima predstojećeg predsedavanja Finske Savetom Evropske unije nalazi i nastavak politike pregovaranja o članstvu sa nama, kandidatima za članstvo.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook