Lazić: Kada će biti izmenjena Uredba o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 27. 11. 2018. | Komentara: 0

Lazić: Kada će biti izmenjena Uredba o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić zatražila je danas odgovor od Ministarstva poljoprivrede kada će biti preispitana i izmenjena Uredba o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta na 30 godina. Koristeći instituciju poslaničkog pitanja, Lazić je na današnjoj sednici Skupštine Srbije navela da ratari smatraju da je ova uredba rak rana njihovom poslovanju, ali ne samo onima koji tu zemlju obrađuju, već i građanima koji restitucijom potražuju oduzeto zemljište. 

LSV

Zašto je Tenisu ponovo odobreno odlaganje dolaska?

Poslanica LSV je podsetila da je još 2015. godine postavila pitanje Ministarstrvu poljoprivrede i životne sredine, kako se tada zvalo, u vezi dolaska nemačke kompanije Tenis, koja planira izgradnju 20 farmi svinja u Srbiji, od čega je za početak bilo planirano pet farmi u Vojvodini, odnosno u Banatu - Zrenjaninu Vršcu, Kovinu, Kikindi, Pančevu.

- Tada je potpisan Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i ovog nemačkog proizvođača svinjskog mesa. Gde smo danas? Javnost još uvek ne zna pod kojim uslovima ta kompanija namerava da podiže farme po Vojvodini i koje su ekonomske i ekološke posledice koje će to izazvati. Mi iz LSV sve vreme smo insistirali da se ne dozvoli zakup vojvođanske zemlje na 30 godina bez jasnog ugovora sa kojim će javnost detaljno biti upoznata. Ova nemačka kompanija, čiji se dolazak najavljuje još od 2015. godine, u avgustu prošle godine dobila je dozvolu državne komisije za zakup zemljišta u Kikindi od 3.000 ha i 2.400 ha u Zrenjaninu. Odobrenje se još čeka od lokalnih samouprava u Plandištu, Vršcu i Sečnju, ali Tenis još nije ušao u zvaničan zakup zemljišta u Srbiji, odnosno nije krenuo u izgradnju farmi i ponovo je pomerio na godinu dana dolazak u Srbiju. Zato su neke opštine ovu zemlju, koje je rezervisano zemljište, u zakup dali domaćim ratarima. Zašto je Ministarstvo odobrilo ovo odlaganje, uzimajući u obzir da se radi o nekoliko hiljada hektara rezervisanog zemljišta, dok u isto vreme za domaće ratare nema raspoložive državne zemlje? To će direktno dovesti do gašenja sela i do potpune nesigurnosti poljoprivrednih proizvođača – navela je Lazić.

Ona je upitala i kada će i da li će, uopšte, doći ovaj veliki proizvođač svinja i dokle će za njega čuvati zemlju, odnosno najkvalitetnije oranice prve i druge klase.

Zasto se zemlja daje u zakup velikim kompanijama, a ne paorima?

- Ratari traže pravdu preko suda jer smatraju da država najbolju zemlju čuva za investitore. Oni smatraju da postoji politička namera da se maksimalno oteža položaj malih i srednjih gazdinstava na račun korporativne poljoprivrede. Uredbom o dodeli poljoprivrednog zemljišta oslobođeni su i naslednici poljoprivrednog zemljišta, jer su velike površine zemljišta izuzete iz vraćanja. One su rezervisane za velike kompanije, kao što je Tenis, dok se za restituciju nudi zemljište pod teretom ili njive lošijeg kvaliteta, zbog čega je, prema informacijama koje imamo, došlo do zastoja u restituciji. Kada će Ministarstvo rešiti ovaj problem, a da bude u interesu naših građana kojima se zemlja vraća? – upitala je Nada Lazić.

Poslanica LSV je u ime malih akcionara Luke Novi Sad, upitala Ministarstvo privrede i Vladu Republike Srbije koja je sudbina ovog novosadskog preduzeća nakon propalog tendera za njegovu privatizaciju na kojem nije bilo zainteresovanih kupaca.

(SZILSV, 27.11.2018)



Događaji | Četvrtak, 04. 06. 2020. | Komentara: 0

Dobra vest u centru Novog Sada!

Predstavnici Ujedinjene demokratske Srbije (UDS), političkog saveza koji okuplja Srbiju 21, Vojvođanski front (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija i Zajedno za Vojvodinu, Demokratska partija Hrvata Vojvodine, Crnogorska partija, Demokratski blok), Stranku moderne Srbije i Građanski demokratski forum, razgovarali su danas posle podne s građanima i građankama Novog Sada na uglu Zmaj Jovine i Ulice Modene.
Događaji | Četvrtak, 07. 05. 2020. | Komentara: 0

Rebalans budžeta APV za 2020. je nastavak kršenja Ustava

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da je umanjenje budžeta AP Vojvodine današnjim rebalansom samo kontinuitet u kršenju aktuelnog Ustava Republike Srbije. 
Događaji | Četvrtak, 07. 05. 2020. | Komentara: 0

Bogaroški: LSV ne podržava rebalans budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta i prateće programe.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook