Lazić: Kada će Srbija kupiti ledolomce?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 31. 10. 2017. | Komentara: 0

Lazić: Kada će Srbija kupiti ledolomce?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić zatražila je danas informaciju o šteti i troškovima nastalih zbog pojave leda na rekama prethodne zime, kao i da li će biti raspisan tender za nabavku ledolomaca. Ona je u delu sednice Skupštine Srbije namenjenom za pitanja poslanika upitala i kada će početi izgradnja Fruškogorskog koridora, pre svega tunela kroz Frušku goru.

lsv

Mađarska ima 22 ledolomca

Lazićeva je podsetila na problem koji se prošle godine pojavio zbog leda na plovnim rekama Dunavu, Savi i Tisi, kada su za razbijanje leda bili iznajmljeni ledolomci iz Mađarske. Kako je rekla, za najam tih ledolomaca plaćeno je oko 80 miliona dinara, a što je navedeno u izveštaju o radu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Poslanica LSV je navela i da su to sredstva koja su najvećim delom plaćena iz tekuće budžetske rezerve i delom iz budžetskog Fonda za vode. 

- Štete druge vrste, kao što je uništavanje pristaništa u Apatinu ili nekim drugim mestima na ovim rekama, a, takođe, i štete zbog onemogućenog izvoza pšenice, kukuruza, soje baržama nisu nigde prikazane. A tada je, ja ću vas podsetiti, iz Ministarstva bilo najavljeno da će se za ovu sezonu nabaviti ledolomci – navela je Lazić i dodala da je prošle godine zatražila informaciju kada će ta nabavka biti učinjena, ali joj odgovor do danas nije stigao.

Naglasila je i da ne smemo da dozvolimo da nas ekstremne vremenske prilike iznenade ili da se uzdamo u boga ili u statistiku da ova zima neće biti tako hladna. Poslanica LSV je ukazala i da Mađarska ima 22 ledolomca, od kojih je 13 na Tisi, osam na Dunavu i jedan na Balatonu.

- Želim da naglasim da ova sredstva, koja su bila izdvajana za iznajmljivanje (ledolomaca), mogu da se usmere u projekte za razvoj lokalnih samouprava. Upravo smo ovih dana imali prilike da u vojvođanskim medijima vidimo da je 13,5 miliona dinara usmereno lokalnim samoupravama, odnosno u sedam nerazvijenih opština. Ovo su, stvarno, smešna sredstva u odnosu na ona sredstva koja mi plaćamo za štete od elementarnih nepogoda, pa tako i za pojavu leda – kazala je Nada Lazić.

Kasni li Fruškogorski koridor?

Poslanica LSV je Ministarstvo saobraćaja upitala kada će početi izgradnja Fruškogorskog koridora, odnosno tunela kroz Frušku goru. Podsetila je da je u novembru prošle godine pokrajinski sekretar za građevinarstvo i zaštitu životne sredine najavio da će se u toku 2017. uraditi planska dokumentacija i izvršiti eksproprijacija zemljišta. 

- Ja sada pitam dokle se stiglo sa tim najavljenim poslovima i da li će u 2018. godini konačno početi radovi na izgradnji ovog koridora, pogotovo ako uporedimo sa silnim putevima širom Srbije koji se otvaraju, završavaju itd. Samo da napomenem da je ministarka Mihajlović krajem septembra najavila da će 6. oktobra biti potpisan protokol o izradi projektno-tehničke dokumentacije za Fruškogorski koridor što, očigledno, pokazuje već jedno veliko kašnjenje u realizaciji. Za one koji putuju preko Fruške gore, samo da podsetim, da je stanje puta preko Iriškog venca izuzetno očajno. Iz godine u godinu samo se krpe udarne rupe, potpornih zidova nema, zaštite od odrona nema, stoji samo saobraćajni znak na kojem piše „Pazite odron“, što znači da vozači mogu samo da mole boga da ne udari neki kamen u automobil. A tim putem pređe oko 12.000 automobila, pre svega velikih šlepera i velikih kamiona koji prave velike štete, pogotovo građanima opštine Irig – naglasila je Nada Lazić.

(BILSV, 31.10.2017)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook