LSV i organizacija osoba sa invaliditetom potpisali Protokol

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 17. 04. 2012. | Komentara: 0

LSV i organizacija osoba sa invaliditetom potpisali Protokol

BEOGRAD – Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom potpisali su danas u Beogradu Protokol o saradnji, kojim se LSV obavezala da će i dalje raditi na unapređivanju položaja osoba sa invaliditetom.

Nenad Čanak

Lider LSV Nenad Čanak je neposredno pre potpisivanja tog protokola rekao da je pitanje odnosa prema osobama sa invaliditetom civilizacijsko i da svako društvo treba non-stop "da ima pred očima" njegovo rešavanje. On je naveo da su poslodavci u Srbiji u poslednje dve godine platili skoro milijardu dinara za kazne zbog nezapošljavanja osoba sa invalididtetom i ocenio da je poslodavcima, izgleda, lakše da plate kaznu nego da poštuju zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

– Ovaj protokol smatram svojom ljudskom obavezom i neprijatno mi je da o tome govorim. Osobe sa invaliditetom ne smeju biti marginalizovane i moraju imati ravnopravno mesto u društvu – istakao je Čanak. Podsetio je da se Liga socijaldemokrata Vojvodine u više navrata tokom proteklih godina bavila ovim pitanjem, što kroz pitanja zakonske regulative, što kroz stranačke akcije, poput akcije “Novi Sad - grad bez prepreka” koja je urađena da bi se, prema rečima Nenada Čanka, omogućilo osobama sa posebnim potrebama da se nesmetano kreću po gradu. Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović je rekla da je LSV druga stranka koja je potpisala taj protokol i pozvala i sve ostale da to urade.

– Ne želimo da politizujemo naš rad, ali želimo da sarađujemo sa strankama jer smo veoma zainteresovani za usvajanje propisa. Većina propisa ima veze sa osobama sa invaliditetom – rekla je Ivanka Jovanović. Ona je nedavno navela da oko 15 odsto u populaciji svake zemlje čine građani koji imaju neki invaliditet odnosno da oko milion građana Srbije ima neku vrstu invalidnosti. Današnjem potpisivanju Protokola prisustvovali su i potpredsednici Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton i Aleksandar Jovanović. A Protokol, kojim se predviđa jačanje kontrole primene propisa koji se odnose na unapređenje osoba sa invaliditetom i usvajanje novih, nedavno je sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom potpisala Demokratska stranka (DS).

(BILSV, 17. 04. 2012.)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook