LSV podnela, a vlast odbila četiri predloga zakona

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 12. 12. 2016. | Komentara: 0

LSV podnela, a vlast odbila četiri predloga zakona

BEOGRAD - Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Tepić danas je ponovo predložila da se na dnevni red sednice Skupštine Srbije uvrste izmene Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih, nacističkih i fašističkih oranizacija, zatim da se izmeni Zakon o igrama na sreću, da se uvrste i promene u Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, ali i da se dopuni Krivični zakon. 

LSV

Predviđenim izmenama trebalo bi da se LGBT populacija prepozna kao osetljiva grupa u društvu koja je najčešće meta fašistima i neonacistima, zatim da se obezbedi više novca za lečenje i istraživanje retkih bolesti, kao i da se prilikom osude genocida uvažavaju i presude Međunarodnog suda pravde i Haškog suda i, na kraju, da se najpre promeni Zakon o lokalnoj smaoupravi, a potom da se na osnovu izmenjenih nadležnosti menja i prateći Zakon o finansiranju opština i gradova. Međutim, sva četiri predloga o izmenama nisu prihvćena.

-  Ključni član 5. Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih, nacističkih i fašističkih organizacija prepoznaje nacionalne manjine, crkve i verske zajednice, ali ne i LGBT zajednicu kao žrtve fašista i neonacista - rekla je Tepić i dodala da će Odbor za evropske integracije u saradnji sa Odborom za ljudska prava Skupštine Srbije pripremiti Deklaraciju protiv homofobije, a koja bi trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima.

Povećati budžet za istraživanje i lečenje retkih bolesti

Tepić kaže da bi izmenama u okviru Zakona o igrama na sreću došlo do povećanja sredstva i to u gotovo četvorostrukom iznosu u odnosu na dosadašnji priliv. 

- Aktuelni Zakon o igrama na sreću pretpostavlja da se 60 odsto prihoda po ovom osnovu sliva u centralni budžet Srbije, a 40 odsto od ovih prihoda je namenjeno za Crveni krst, za lokalne samouprave, omladinu, sport, a i i zmeđu ostalih i za istraživanje i lečenje retkih bolesti. Od tih 40 odsto za istraživanje i lečenje retkih bolesti bilo je predvđeno pet odsto, što smatram da je nedopustivo malo i predlažem da se poveća na 25 odsto. To praktično znači da će budžet za ove potrebe biti povećan sa sadašnjih 200 na 400 miliona dinara - istakla je Tepić.

Prema njenim rečima, povećanjem prihoda za budžetski fond koji je formiran 2013, a preko kojeg se pacijenti šalju na lečenje, ne bismo bili u situaciji da decu lečimo SMS porukama ili organizovim humanitarnim koncertima. 

Uvažiti i odluke Haškog suda

- Nedavno usvojene izmene Krivičnog zakonika stupaju na snagu tek u julu naredne godine, a u međuvremenu je uvedeno novo krivično delo javnog odobravanja, odnosno negiranja genocida. Liga socijademokrata Vojvodine smatra da je taj član nepotpun, odnosno oštećen time što se negiranje genocida ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti svodi na pravosnažne presude sudova u Srbiji i Međunarodnog krivičnog suda - kazala je Tepić.

Prema njenim rečima, izmenama koje je predložila bi se uvažile i presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, poznatijeg kao Haški sud i Međunarodnog suda pravde, odnosno Svetskog suda. 

Vratiti na pređašnje stanje

Tepić je istakla i da je izmena Predloga zakona o izmenama zakona o finansiranju lokalne samouprave neophodna, jer do sada urađenim promenama opštine i gradovi ostaju uskraćeni za najsigurniji prihod, a to je deo prihoda od poreza na zarade. Kako kaže, ovaj predlog zakona je potreban da bi se stanje vratilo na ono od pre par meseci. 
 
- Opštine i gradovi su dovedeni u situaciju da počinju da se zadužuju kreditima pod komercijalnim uslovima. Primera radi, grad Pančevo se zadužilo za gotovo milijardu dinara, Zrenjanin za više od 700 miliona dinara, a Niš se zadužio za više od dve milijarde dinara. Dakle, naš je predlog da se ovom izmenom zakona vratimo na pređašnje stanje od pre dva meseca, da se prvo menja Zakon o lokalnoj smaoupravi, a tek na osnovu izmenjenih nadležnosti da se menja i prateći Zakon o finansiranju istih tih opština i gradova - zaključila je Tepić. 
(BILSV, 12.12.2016)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook