LSV protiv diskriminacije studenata

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 18. 10. 2016. | Komentara: 0

LSV protiv diskriminacije studenata

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine podnela je amandman na izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojim traži da se ne pravi diskriminacija studenata, već da najavljenim promenama budu obuhvaćeni svi studenti, uključujući predbolonjske magistrante i doktorande, a od sudbine tog amandmana zavisiće i podrška poslaničke grupe Lige tom zakonu, rekla je narodna poslanica LSV Marinika Tepić.

LSV

Na početku načelne rasprave o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju kojima se produžava rok studiranja starim studentima za dve godine, poslanica LSV je upozorila da ne stoje opravdanja resornog ministarstva o tome da za tako nešto nema zakonskog osnova, jer se upravo sada menja zakon kako bi se stvorio osnov da se studiranje produži delu studenata.

– Ukoliko se ovakva intervencija usvoji amandmanski, ja sam sigurna da će moje kolege podržati ovu izmenu zakona – rekla je ona ističući da je nedopustivo da se tome protivi neko ko studentima treba da bude domaćin i da im obezbedi jednake uslove studiranja.

– Ministar i njegov tim treba da znaju da i za ove aktivnosti, odnosno mere koju žele da primene, ne postoji zakonski osnov. Zato se danas i nalazimo ovde i zato se zakon i menja da bi se stvorio zakonski osnov. Tako da taj argument da Savet nije imao zakonskog osnova i ministar kako je sam rekao, ne postoji zakonski osnov da se starim magistrantima i doktorandima produži period studiranja apsolutno ne stoji, jer ne bismo danas sedeli ovde i ne bi smo razmatrali sve predložene amandmane – navela je Tepić. Ona je zapitala i da li ministrova izjava da neće menjati odluku o starim postdiplomcima znači da je bilo razgovora na tu temu.

– Da li na nivou narodnih poslanika, na nivou studenata, na nivou zainteresovanih strana, mislim  opet konkretno na magistrante i doktorande u predbolonjskoj fazi? Čim on kaže „ne menjam odluku“, znači da je inicijativa postojala i mene ne može nikako da zadovolji argument da ne postoji zakonski osnov – istakla je poslanica LSV.

Marinika Tepić je skrenula pažnju i na obrazloženje da se predložene izmene donose radi usklađenosti Nacrta zakona sa izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju sa propisima Evropske unije, odnosno odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ona je rekla da to nije tačno i zapitala zašto se neko iz ministarstva nije temeljnije pozabavio SSP-om i Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije za period 2014-2018. godine, jer bi se u to i sam uverio.

– Nije tačno to na šta se predlagač poziva na vezu sa SSP-om zato što jedina interventna mera koja se tu planira jeste izmena zakon za 2014. godinu, što je bilo pre nekoliko godina. Sve ostalo odnosi se na celoživotno učenje, programe stručnog usavršavanja, a nikako da ovakva jedna interventna zakonska mera ima veze sa SSP-om – navela je Marinika Tepić i pozvala nadležne da još jednom razmisle o inicijativi LSV njenom amandmanu

(BILSV, 18. 10. 2016)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook