LSV za produbljenje saradnje Vojvodine i Istre

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 27. 04. 2012. | Komentara: 0

LSV za produbljenje saradnje Vojvodine i Istre

NOVI SAD – Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov sastala se u Novom Sadu sa delegacijom Istarskog demokratskog saveza (IDS-DDI) kako bi razgovarali o daljoj saradnji dve stranke.

Aleksandra Jerkov

Jerkova je nakon sastanka izjavila da Ligu i IDS-DDI veže dugogodišnje prijateljstvo, ističući da je reč o strankama koje su možda uspostavile i prve kontakte između Srbije i Hrvatske nakon rata.

– Ovo su stranke koje dele zajedničku misiju, da se izbore za autonomiju svojih regiona u okviru država kojima pripadaju. U tome vidimo zajednički cilj naših stranaka i prostor za sradnju, a Istra svakako jeste jedan od regiona u Evropi od kojih Vojvodina najviše može da uči – istakla je Jerkova. Dodala je da će se zbog toga Liga socijaldemokrata Vojvodine i ubuduće zagati za saradnju i sa IDS-om i sa Istrom.
Sekretar za međunarodne odnose IDS-DDI Oriano Otočan istakao je da saradnja njegove stranke i Lige traje više od decenije na različitim nivoima, da dve stranke dele slične ideje, te da se ovakvi susreti koriste za razmenu iskustava i produbljenje saradnje. Otočan je istakao i da očekuje da proces decentralizacije u Hrvatskoj krene u pozitivnom pravcu, budući da IDS učestvuje u vlasti u Hrvatskoj, u okviru „Kukuriku koalicije“.

– Optimistični smo i nadamo se da će se stvari u tom smislu promeniti. Sa druge strane, u Hrvatskoj se govori i o novom načinu reorganizacije, odnosno regionalizacije države. U tom smislu, IDS se zalaže da Istra i dalje ima status županije, odnosno jedne od regija, bez obzira na koji će način i koliko regija u Hrvatskoj biti – naveo je Otočan.  On je istakao je da za to postoje brojni istorijski, kulturni, geografski i ekonomski razlozi, te da Istra ima snažan regionalni identitet koji je prepoznat na evropskoj političkoj karti.

(BILSV, 27. 04. 2012.)





Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook