Marton: Ne sme se zaboraviti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 09. 11. 2011. | Komentara: 0

Marton: Ne sme se zaboraviti

ZRENJANIN - Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton saopštio je danas povodom 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije da ovaj datum i ove godine treba da upozori na sve opasnosti koje se nadvijaju nad društvom.

Marton

- Zlo koje je čovečanstvu naneo fašizam ne sme se zaboraviti, ali se mora i preventivno delovati kako se nikada više ne bi ponovilo. To je obaveza nas koji učestvujemo u vršenju vlasti, ali i svih građana svesnih značaja obeležavanja ne samo ovog, već i drugih datuma koji podsećaju na žrtve fašizma i antisemitizma - smatra Marton. U saopštenju on dalje navodi da mi pripadamo porodici evropskih naroda koji su dali pun doprinos antifašističkoj borbi i da smo u obavezi da tu tekovinu poštujemo i razvijamo.

- Grad Zrenjanin takođe je podneo žrtve fašističke okupacije, kada je nestala čitava njegova jevrejska populacija. I mi smo, dakle, imali svoju "Kristalnu noć" i samo stalnim podsećanjem i edukacijom mladih možemo sprečiti ponavljanje zločina, ali i pojavu svake vrste nasilja - saopštio je Aleksandar Marton.

Deveti novembar obeležava se u znak sećanja na nacističko divljanje ulicama nemačkih gradova pre sedamdeset tri godine. Događaj iz 1938. godine, poznat kao "Kristalna noć", predstavljao je uvod u masovno uništenje Jevreja, ali i najavu najstrašnijeg sukoba u istoriji čovečanstva - Drugog svetskog rata.

(BILSV, 09.11.2011.)



Događaji | Utorak, 24. 12. 2019. | Komentara: 0

Vreme je da zaustavimo propadanje Vojvodine

Vreme je da zaustavimo propadanje Vojvodine i da se u Vojvodini ponovo živi pristojno i od svog rada, poruka je sa prve tribine Vojvođanskog fronta koja je održana u Novom Bečeju.
Događaji | Nedelja, 22. 12. 2019. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada rekorder u otvaranju muzeja

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović ponovio je da poslanici LSV ne podržavaju predlog osnivanje nove ustanove kulture „Muzej 20 21“. On je tokom skupštinske rasprave o ovoj tački dnevnog reda naglasio da osnivanje novog muzeja zahteva više pripreme i raspravu u stručnim krugovima.

Događaji | Nedelja, 22. 12. 2019. | Komentara: 0

Muzej 20 21 - još jedna ustanova koja se osniva na prečac?

Veoma sam ponosan što je moj grad nosilac titule Evropska prestonica kulture 2021, ali da se titula 2021 navodi kao argument za brzopleto osnivanje nove ustanove – to ne stoji, kazao je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Robert Kolar. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook