Marton: Veliki značaj socijalnog pristupa rešavanja problema

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Ponedeljak, 14. 11. 2011. | Komentara: 0

Marton: Veliki značaj socijalnog pristupa rešavanja problema

ZRENJANIN - Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je za emisiju "Politikon" zrenjaninske KTV televizije da, u poslednjih stotinak godina, od kada postoji ideja demokratske levice, socijalni pristup rešavanju problema u državi ima veliki značaj.

Marton

- Ideje socijalizma i socijaldemokratije javile su se sredinom 19. veka, a vezuju se za Karla Marksa i Fridriha Engelsa. Tada se postavilo pitanje robovskog rada. Kasnije se situacija donekle popravila, posebno u zemljama Zapadne Evrope i SAD-a, gde uz priču o većim pravima radnika i osmočasovnom radnom vremenu, počinje i priča o sindikatima. Zato su ideja sindikata i ideja socijaldemokratije vrlo povezane - rekao je Aleksandar Marton. On je podsetio da u nekim evropskim zemljama svi levičarski socijaldemokratski pokreti imaju odlične odnose sa sindikatima, jer na sličan način zastupaju interese radništva, te da je ta ideja postojala i u bivšoj Jugoslaviji. Prema njegovim rečima, socijaldemokratski postor u Srbiji, na žalost, nije još u potpunosti profilisan.

- Partije koje su socijaldemokratske nedovoljno pažnje posvećuju borbi za prava radnika, ali razlog možemo tražiti i u realno vrlo lošoj situaciji u samoj privredi, lošim privatizacionim postupcima, vlasnicima kapitala, tajkunizaciji naše privrede. Srbiji svakako treba profilisana socijaldemokratska partija, a ja smatram da LSV to jeste - istakao je Aleksandar Marton. On je dodao da ovu ideju treba još više širiti, razvijati, povezivati je sa sindikatima, jer se samo na taj način može izboriti za normalne uslove na radnom mestu, plate radnika, i za ono što je vrhovni ideal svih socijaldemokratskih partija: stvaranje tzv. države blagostanja.

(BILSV, 14.11.2011.)Događaji | Subota, 11. 01. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Ovo je novi početak

Aleksandre Vučiću, ovo što sada gledaš je novi početak, poručio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak predsedniku Srbije i Srpske napredne stranke. Čanak je na tribini Vojvođanskog fronta u Zrenjaninu rekao da je siguran da to neće biti „početak našeg kraja, već njihovog, jer smo mi jači, bolji i dokazali smo da imamo strpljenje, a kada strpljenja više nema, Vojvođani nemaju rezervni položaj. 
Događaji | Utorak, 31. 12. 2019. | Komentara: 0
Događaji | Petak, 27. 12. 2019. | Komentara: 0

Inicijativa LSV i Crnogorske partije Ustavnom sudu jer u Vrbasu nije uveden crnogorski jezik

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga i Nenad Stevović iz Crnogorske partije predali su Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti Statuta opštine Vrbas jer njime nije uvedena službena upotreba crnogorskog jezika.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook