Marton: Veliki značaj socijalnog pristupa rešavanja problema

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Ponedeljak, 14. 11. 2011. | Komentara: 0

Marton: Veliki značaj socijalnog pristupa rešavanja problema

ZRENJANIN - Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je za emisiju "Politikon" zrenjaninske KTV televizije da, u poslednjih stotinak godina, od kada postoji ideja demokratske levice, socijalni pristup rešavanju problema u državi ima veliki značaj.

Marton

- Ideje socijalizma i socijaldemokratije javile su se sredinom 19. veka, a vezuju se za Karla Marksa i Fridriha Engelsa. Tada se postavilo pitanje robovskog rada. Kasnije se situacija donekle popravila, posebno u zemljama Zapadne Evrope i SAD-a, gde uz priču o većim pravima radnika i osmočasovnom radnom vremenu, počinje i priča o sindikatima. Zato su ideja sindikata i ideja socijaldemokratije vrlo povezane - rekao je Aleksandar Marton. On je podsetio da u nekim evropskim zemljama svi levičarski socijaldemokratski pokreti imaju odlične odnose sa sindikatima, jer na sličan način zastupaju interese radništva, te da je ta ideja postojala i u bivšoj Jugoslaviji. Prema njegovim rečima, socijaldemokratski postor u Srbiji, na žalost, nije još u potpunosti profilisan.

- Partije koje su socijaldemokratske nedovoljno pažnje posvećuju borbi za prava radnika, ali razlog možemo tražiti i u realno vrlo lošoj situaciji u samoj privredi, lošim privatizacionim postupcima, vlasnicima kapitala, tajkunizaciji naše privrede. Srbiji svakako treba profilisana socijaldemokratska partija, a ja smatram da LSV to jeste - istakao je Aleksandar Marton. On je dodao da ovu ideju treba još više širiti, razvijati, povezivati je sa sindikatima, jer se samo na taj način može izboriti za normalne uslove na radnom mestu, plate radnika, i za ono što je vrhovni ideal svih socijaldemokratskih partija: stvaranje tzv. države blagostanja.

(BILSV, 14.11.2011.)Događaji | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Narodni poslanici uputili zahtev za sazivanje odbora koji se bave pitanjem bezbednosti

Narodni poslanici još uvek aktuelnog XI saziva Narodne skupštine uputili su danas zahteve odborima NSRS da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada tokom protesta 7. i 8. jula 2020. godine. 
Događaji | Četvrtak, 04. 06. 2020. | Komentara: 0

Dobra vest u centru Novog Sada!

Predstavnici Ujedinjene demokratske Srbije (UDS), političkog saveza koji okuplja Srbiju 21, Vojvođanski front (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija i Zajedno za Vojvodinu, Demokratska partija Hrvata Vojvodine, Crnogorska partija, Demokratski blok), Stranku moderne Srbije i Građanski demokratski forum, razgovarali su danas posle podne s građanima i građankama Novog Sada na uglu Zmaj Jovine i Ulice Modene.
Događaji | Četvrtak, 07. 05. 2020. | Komentara: 0

Rebalans budžeta APV za 2020. je nastavak kršenja Ustava

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da je umanjenje budžeta AP Vojvodine današnjim rebalansom samo kontinuitet u kršenju aktuelnog Ustava Republike Srbije. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook