Marton: Veliki značaj socijalnog pristupa rešavanja problema

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 14. 11. 2011. | Komentara: 0

Marton: Veliki značaj socijalnog pristupa rešavanja problema

ZRENJANIN - Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je za emisiju "Politikon" zrenjaninske KTV televizije da, u poslednjih stotinak godina, od kada postoji ideja demokratske levice, socijalni pristup rešavanju problema u državi ima veliki značaj.

Marton

- Ideje socijalizma i socijaldemokratije javile su se sredinom 19. veka, a vezuju se za Karla Marksa i Fridriha Engelsa. Tada se postavilo pitanje robovskog rada. Kasnije se situacija donekle popravila, posebno u zemljama Zapadne Evrope i SAD-a, gde uz priču o većim pravima radnika i osmočasovnom radnom vremenu, počinje i priča o sindikatima. Zato su ideja sindikata i ideja socijaldemokratije vrlo povezane - rekao je Aleksandar Marton. On je podsetio da u nekim evropskim zemljama svi levičarski socijaldemokratski pokreti imaju odlične odnose sa sindikatima, jer na sličan način zastupaju interese radništva, te da je ta ideja postojala i u bivšoj Jugoslaviji. Prema njegovim rečima, socijaldemokratski postor u Srbiji, na žalost, nije još u potpunosti profilisan.

- Partije koje su socijaldemokratske nedovoljno pažnje posvećuju borbi za prava radnika, ali razlog možemo tražiti i u realno vrlo lošoj situaciji u samoj privredi, lošim privatizacionim postupcima, vlasnicima kapitala, tajkunizaciji naše privrede. Srbiji svakako treba profilisana socijaldemokratska partija, a ja smatram da LSV to jeste - istakao je Aleksandar Marton. On je dodao da ovu ideju treba još više širiti, razvijati, povezivati je sa sindikatima, jer se samo na taj način može izboriti za normalne uslove na radnom mestu, plate radnika, i za ono što je vrhovni ideal svih socijaldemokratskih partija: stvaranje tzv. države blagostanja.

(BILSV, 14.11.2011.)



Događaji | Sreda, 06. 05. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Mantija i navijački dres nisu pancir koji brani od zakona

Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je vanredno stanje, uprkos početnim nesnalaženjima Vlade u određivanju mera, uspelo da sačuva mnoge ljudske živote i da ne dozvoli da kapaciteti zdravstvenih institucija budu preopterećeni, da zdravstveni sistem pukne i da samim tim dođemo u poziciju da ljudi umiru bez ikakve mogućnosti da im se pomogne.
Događaji | Nedelja, 15. 03. 2020. | Komentara: 0

RIK proglasio izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je sinoć izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 26. april.

Događaji | Nedelja, 01. 03. 2020. | Komentara: 0

Papuga: Malo više poštovanja za ratne veterane i zakon koji im to garantuje

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga rekla je da će poslanici LSV glasati protiv predloženog Zakona o pravima boraca i vojnih invalida. Kako je rekla, iako se poslanici Lige ne slažu sa svim zahtevima boraca i vojnih invalida, država mora da vodi računa o ljudima koji su se žrtvovali za nju i ne sme njihove porodice ostaviti na ulici kao nevidljive građane ove zemlje.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook