Nagrada "Miroslav Antić" uručena Tomislavu Marinkoviću

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 15. 03. 2012. | Komentara: 0

Nagrada "Miroslav Antić" uručena Tomislavu Marinkoviću

NOVI SAD - Nagrada "Miroslav Antić" za 2011. godinu, uručena je danas u Kulturnom centru Novog Sada pesniku Tomislavu Marinkoviću. Prestižno priznanje uručeno je laureatu za najbolju zbirku pesama na srpskom jeziku "Običan život", a Marinkoviću je nagradu uručio predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović.

Aleksandar Jovanovic

- Ove godine dodeljujemo nagradu jednom od naših priznatijih pesnika, koji i u četvrtoj deceniji svoga rada doprinosi pesničkim stvaralaštvom - kazao je Jovanović.
On je dodao da se nagrada "Miroslav Antić" dodeljuje u spomen na čoveka koji je bio u svakom smislu veliki stvaralac.
- Miroslav Antić nije poznavao granice, ali je isto tako bio vrlo vezan za podneblje gde je živeo i to podneblje je uticalo na njega da stvara umetnost pristupačnu svakom običnom čoveku - poručio je predsednik gradskog parlamenta.
Jovanović je dodao da će grad nastaviti svake godine da dodeljuje nagradu iz oblasti poezije, ali i da će nastaviti sa tradicijom održavanja "Antićevih dana".
U obrazloženju žirija navodi se da je knjiga Tomislava Marinkovića "Običan život", pisana ostvarenim, spontano pročišćenim jezikom, bez suvišnog poetskog dekora i da počiva na čitavom nizu emocionalnih i refleksivnih kontrasta, pri čemu je "indikativno da oni nisu striktno odeljeni i zaoštreni, već dovedeni do unutrašnjeg jedinstva, do složene harmonije, usled čega odaju utisak ubedljive prirodnosti i životnosti, neostavljajući sumnju da je pesnik dosegao punu meru stvaralačke zrelosti". Zbirku pesama "Običan život" izdao je Kulturni centar Novog Sada, a Marinković je do sada objavio nekoliko knjiga, među kojima su "Dvojnik", "Izvesno vreme", "Stihovi", "Sumnja u ogledalo", "Škola trajanja" i "Svet na koži". Član je Udruženja književnika Srbije od 1985. godine i Srpskog književnog društva od 2007. godine. Dobitnik je i nagrade "Branko Miljković" za knjigu "Škola trajanja" i nagrade Sajma knjiga u Šapcu, a pesme su mu prevođene na ruski i japanski jezik.
Manifestacija "Antićevi dani" završava se u subotu, 17. marta, do kada će se održati niz projekcija filmova, poetskih večeri, likovnih kolonija, muzičkih nastupa i susreta učenika osnovnih škola sa pesnicima.

(BILSV, 15.03.2012.)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook