Najzad će se u Skupštini Srbije govoriti o Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 18. 03. 2019. | Komentara: 0

Najzad će se u Skupštini Srbije govoriti o Vojvodini

NOVI SAD - Rezolucija o Vojvodini i Zakon o finansiranju Vojvodine su prvi dokumenti koji se isključivo tiču Vojvodine od početka dvehiljaditih, kada je na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srbije bio takozvani omnibus zakon, kojim su uklonjeni neki od zakona koji su protivustavno ograničavali autonomiju Vojvodine po Ustavu iz 1990. godine, izjavio je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. Kako je rekao, uprkos tome što su svi ti zakoni doneti tankom većinom, od tada se više nikada pitanje Vojvodine nije ni spomenulo, niti je došlo na dnevni red.

LSV

Dva kabineta i jedno predsoblje

O Rezoluciji o Vojvodini i Zakonu o finansiranju, koje su republičkoj skupštini podneli poslanici LSV Nenad Čanak, Olena Papuga i Nada Lazić, narodni poslanici će diskutovati u sredu, 20. marta.

Čanak je na konferenciji za novinare istakao da pitanje Vojvodine nije problem, jer ono ne može da izazove tektonske potrese.

- Ali to ne znači da dva miliona građana Vojvodine, koji se suočavaju sa nizom nedaća koje proističu sa potpuno nekontrolisanog centralizma, ispod puno nekontrolisanog načina funkcionisanja države, beogradizacije koja je kompletnu državu svela na to da se o svemu odlučuje u Beogradu i da je sav novac u Beogradu i da se o svom novcu države odlučuje u Beogradu. I to čak ne ni u Beogradu kao dvomilionskom gradu, nego bukvalno u dva kabineta i jednom predsoblju – ukazao je on.

- Ako tako shvatite probleme, onda shvatite da problemi Vojvodine koji su vezani za njeno permanentno zaostajanje, za iseljavanje stanovništva, za ekonomsko propadanje, za ekološke katastrofe na njenoj teritoriji, mi dolazimo do toga da se neke stvari moraju javno izgovoriti i u tom smislu je prihvatanje ovih tačaka dnevnog reda na sednici Narodne skupštine Republike Srbije pomak. Namerno to ne nazivam pobedom, jer to nije – dodao je. 

Čanak je rekao i da je predlog zakona o finansiranju trebao da bude usvojen još pre deset godina. 

- I tih deset godina, koje su prošle, su deset godina kršenja Ustava, deset godina ignorisanja Ustava i deset godina u kojima Srbija, ako je po pravdi i pravu, ne bi mogla sebe da nazove ni u jednom trenutku pravnom državom. A s obzirom na to da postoji, barem deklarativno, orijentisanost za evropskim integracijama Republike Srbije i njenog aktuelnog rukovodstva, kao i rukovodstva pre toga, mi dolazimo do jasnog pitanja kako je moguća da su sva pitanja moguća osim pitanja Vojvodine. I svi odgovori se nekako iznađu osim odgovora na to zbog čega autonomija Vojvodine, koja je pogažena protivustavnim pučem 1988. godine, dodatno ograničena 1990. godine, pretvorena u samo jednom ostvarenu visinu budžeta Vojvodine od sedam posto budžeta Srbije po Ustavu iz 2007. godine – ukazao je lider LSV. 

Poslanici će pokazati svoj odnos prema Vojvodini

On je kazao da ovo pitanje do sada niko nije postavio jer je daleko politički lukrativnije pričati o Kosovu, zato što su tamo odnosi za uzavrelu političku atmosferu mnogo bolje održivi u  političkom smislu. 

- Lako je podeliti se na Kosovu na nas i njih, lako je reći oni su ovakvi, a mi smo onakvi. U Vojvodini je pitanje svih nas koji u Vojvodini živimo i tu tih podela nema. Svi živimo loše, svi imamo probleme, svi imamo infrastrukturne probleme, ekonomske probleme, da ne spominjem sve ostalo. Upravo zbog toga mislim da je ovo pomak napred i mislim da će sama diskusija o tom problemu vratiti barem delimično pitanje Vojvodine na dnevni red – rekao je. 

Čanak je naglasio i da ukoliko poslanici iz Vojvodine ne budu prisustvovali toj sednici to će pokazati njihov odnos prema Vojvodini, a ne prema aktuelnoj vlasti. 

- Zato što mi u LSV nemamo iluzije da bi aktuelni režim prihvatio Rezoluciju u ovakvom obliku kakav jeste ili ovakav Zakon u kakvom je sad obliku predložen Narodnoj skupštini. Ali, to i dalje ne znači da se ne može argumentovati zašto to treba učiniti i zašto ti argumenti ne bi mogli da utiču na javno mnjenje u dovoljnoj meri da u nekoj sutrašnjoj raspravi o istoj temi prevagne zdrav razum i Vojvodina dobije ono što joj istorijski pripada, a to je puna autonomija – zaključio je Čanak.

Ne odustajemo ni posle 29 godina borbe za Vojvodinu

Upitan zašto ovakve zakonske predloge nije podneo ranije, u poslednjih deset godina, Čanak je rekao da ta inicijativa nije od juče ili prekjuče, jer se LSV za Vojvodinu bori 29 godina, od svog osnivanja.

- Zašto je sada došla na dnevni red, to morate da pitate Maju Gojković. Ja ne znam zašto je to sada došlo na dnevni red. Mi smo imali i ranije zakonske predloge, jedan je čak i prošao. To je bio Zakon o zabrani fašističkih manifestacija i isticanja fašističkih simbola. On jeste amandmanima uveliko promenjen u odnosu na našu izvornu ideju, ali je to jedan zakon koji je LSV predložila, a koji je usvojen u Skupštini Srbije – istakao je. 

Kada su u pitanju dokumenti vezani za Vojvodinu, Čanak je rekao da je bilo očekivana daleko veća kooperativnost i od Vlade i od poslanika u Narodnoj skupštini da se taj zakon, ako im se ne sviđa, koriguje amandmanima. 

- Do sada su amandmani dati samo sa par mesta, daleko ih je manje nego što smo očekivali, što mi jasno govori da neke velike ideje da se zakon prihvati ne postoji, za sada. Ali ćemo videti šta će se dalje događati. Možda to ide u korist aktuelnom režimu, da sada na temi Vojvodine pokušava da nešto uradi ovako ili onako. Ja u to neću da ulazim. Ali da mi odustajemo od teme Vojvodine, za koju se borimo da dođe na dnevni red 29 godina, samo zato što to u ovom trenutku nekom odgovara ili ne odgovara, ne pada mi na pamet – naglasio je lider LSV.

Obradović gura ljude u konflikt zbog političkih poena

Komentarišući proteste „Jedan od pet miliona“, Čanak je rekao da je odbio da učestvuje u tome jer je smatrao da će se to završiti time da ekstremna desnica, čija je perjanica Boško Obradović, preuzme te proteste i da flagrantno krene da promoviše antievropsku i antiautonomističku, tj. antivojvođansku platformu. Što može da se vidi iz Ugovora sa narodom gde se, kako kaže, ove stvari ne spominju. Ponovio je i da su jedine demonstracije koje su dale neke rezultate bile one koje su održavane posle izbora, u cilju odbrane izbornih rezultata 1996-1997. i 2000. godine. 

- Izazvao sam ogroman gnev onih koji su pokušavali da prikažu kao ustala je Srbija. Nije ustao niko. Da je ustala Srbija mogli ste da gledate 5. oktobra kad su branjeni izborni rezultati. E, tako to izgleda. Ovo sada je jedan, na moju ogromnu žalost, prevarantski pokušaj ekstremne antievropske desnice da preuzme opravdano nezadovoljstvo građana lošim standardom, korupcijom, nepotizmom... i da ga pretvore u svoje političke poene – rekao je Čanak.

Upitan zašto su onda predstavnici LSV na protestima, Čanak je rekao da on ne može, a ni ne želi ništa da zabrani ligašima. 

- I u tom svetlu ne mogu i neću da se mešam u to da li oni imaju osećaj da je to u redu ili nije. Sami su se uverili, pa su se pokupili i otišli posle govora Sergeja Trifunovića u Novom Sadu, jer to nije ono za šta se mi zalažemo. Videćete vremenom, najveći broj ljudi građanske orijentacije u Srbiji će od toga odustati. To nije to. To je bila inicijalna kapisla da se napravi kritična masa da bi se onda sve to transformisalo u antievropski i desničarski pokret koji treba da posluži tome da u trenutku ako dođe do nekakvog obavezujućeg dogovora sa Kosovom može da se tom infrastrukturom naprave masovni nemiri, ali je to potpuno jasan scenario – ocenio je lider LSV.

Komentarišući dešavanja proteklog vikenda u Beogradu, kada su demonstranti upali u Radio-televiziju Srbije, Čanak je rekao da ni u jednim demonstracijama u kojima je učestvovao ili bio njihov organizator niko nije dobio ni šamar, a kamoli bio povređen.

- Uprkos tome smo došli do toga da je i Slobodan Milošević i Radovan Karadžić i Ratko Mladić i Stojan Župljanin i niz drugih budu izručeni Hagu i da se Srbija dovede na belu šengen listu i da se stvari pomaknu u nekom boljem pravcu. Razlog je sledeći - postojao je cilj, postojao je plan i postojala je jaka ideološka platforma sa koje se delovalo. I nije se krilo iza glumaca i anonimnih građana, nego se svojim idejama, stavom. Kada smo preuzeli, u noći između 5. i 6. oktobra, TV Novi Sad, nije bilo nikakvih grubosti, nikakvih problema, nikakvog nasilja, ničega, jer je to bila promena kakvu smo mi hteli da napravimo. Ovo je bila potreba da se izazove nasilje jer je potpuno jasno da opadanjem broja zainteresovanih za proteste koji nemaju jasan cilj i jasno ostvariv cilj, potpuno je jasno da takav tip protesta gubi podršku. Gubljenje podrške se onda kompenzuje radikalizacijom i zbog toga optužujem ovoga trenutka Boška Obradovića da je pokušao da izazove incident zato da bi neko bio pretučen, ne daj bože ubijen, da bi se od toga pravili politički poeni – rekao je Nenad Čanak.

On nije želeo da komentariše partijske izjave gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, ali je napomenuo da je doneta razumna odluka da se građani ne odvode u Beograd i da se pravi kontramiting. 

- U ovako uzavreloj političkoj situaciji i nehotičan incident će dovesti do paljenja bureta baruta, zato se takve stvari ne smeju raditi. Upravo zato je opasno to što radi Boško Obradović, on gura ljude u konflikt da bi imao razlog da od toga napravi nekakav tip krvave revolucije na ulici – dodao je.

Odgovarajući na pitanja novinara, Čanak nije želeo da prognozira kako će završiti inicijativa koju su danas pokrenuli odbornici LSV u Skupštini grada Novog Sada za smenu Branke Bežanov sa mesta zamenice predsednika Skupštine grada. Bežanov je 10. marta učestvovala u obeležavanju godišnjice hapšenja vođe četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića kod Višegrada, grada u Bosni i Hercegovini u kojem su četnici i u Drugom svetskom ratu i tokom devedesetih godina počinili neke od najkrvavijih i najmonstruoznijih zločina. Čanak je istakao da je to sasvim dovoljan razlog da se takva inicijativa pokrene, s obzirom na to da je nedopustivo da gradski funkcioner ugrožava imidž i ugled grada Novog Sada. Kako je rekao, šta će se dalje događati ostaje da se vidi, a to zavisi od partnera u koaliciji u Novom Sadu, kao i toga šta odluči gradski odbor LSV.

(SzILSV, 18.03.2019)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook