Nemačka podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 13. 09. 2016. | Komentara: 0

Nemačka podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji

BEOGRAD – Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali su danas sa Mihelom Rotom, držanim ministrom za Evropu Ministarstva spoljnih poslova SR Nemačke, koji boravi u poseti Beogradu. Sagovornici su se složili da parlamentarna diplomatija, regionalna saradnja i saradnja sa nevladinim i civilnim sektorom imaju ključnu ulogu u procesu pridruživanja Srbije EU. 
 
LSV 

Predsednica Odbora Marinika Tepić zahvalila je ministru Rotu na principijelnoj podršci Nemačke i Bundestaga evropskim integracijama Srbije. Ona je istakla zahvalnost i kancelarki Merkel za iniciranje konferencije za zemlje Zapadnog Balkana, čime je potvrđena podrška politici proširenja, bez obzira na izazove sa kojima se EU suočava. 

– Duboko svesni svih problema sa kojima se suočava EU, od migrantske krize, pretnje terorizma, do Bregzita, ističemo, da iako nismo članica EU, aktivno i solidarno učestvujemo u rešavanju ovih problema – poručila je Tepić. Ona je istakla da Srbija zna kakav je ozbiljan posao očekuje otvaranjem prvih pregovaračkih poglavlja, posebno Poglavlja 35, koje je ključno za napredak u svim drugim poglavljima. 

– Vodeći računa o svemu tome, želimo da iskažemo, kao poslanici Narodne skupštine, jasnu nameru da pojačamo nadzornu ulogu Parlamenta i Odbora za evropske integracije po svim ovim pitanjima. Posle izbora u Srbiji u Narodnoj skupštini imamo nekoliko poslaničkih grupa koje se protive evropskim integracijama Srbije, ali to je dobar povod da se u Narodnoj skupštini održava i vodi kvalitetnija rasprava – zaključila je Tepić.

Ona je istakla da će Odbor intenzivirati parlamentarnu diplomatiju i saradnju sa parlamentima zemalja članica EU, znajući da se u procesu pridruživanja pregovara sa svakom od zemalja članica, a ne institucijama, i najavila održavanje sastanka sa kolegama iz relevantnih odbora zemalja regiona do kraja ove godine. Predsednica Odbora upoznala je ministra Rota i sa propisima kojima se definisana uloga Narodne skupštine i Odbora u procesu usvajanja pregovaračkih pozicija po poglavljima i posebno istakla značaj saradnje sa Nacionalnim konventom za EU, koji okuplja preko 700 organizacija nevladinog i civilnog sektora. 
 
(BILSV, 13. 09. 2016)




Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook