Neprecizni i netačni podaci u Izveštaju o budžetu APV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 15. 09. 2016. | Komentara: 0

Neprecizni i netačni podaci u Izveštaju o budžetu APV

NOVI SAD – Predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskoj skupštini Branislav Bogaroški ukazao je danas na neprecizne i netačne navode u izveštaju o izvršenju ovogodišnjeg budžeta. On je na sednici Skupštine AP Vojvodine, prilikom rasprave o Izveštaju o izvršenju Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2016. godinu u periodu januar - jun 2016. godine, istakao da je u delu koji se odnosi na Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ne precizira da će realizacija investicija biti vidljiva krajem godine, kao što je to bilo svih godina unazad. Napomenuo je i da su podaci o broju objavljenih konkursa i realizovanim investicija netačni i ne podudaraju se u svim delovima izveštaja.

LSV
Transkript govora Branislava Bogaroškog možete pročitati u nastavku.

Poštovani predsedavajući,
dame i gospodo,

Razlog mog javljanja jeste programska struktura budžeta, pre svega Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Bilo je pominjano i u prethodnim javljanjima, rezultat upravo u ovom segmentu rada Pokrajinske vlade i mislim da postoji mnogo osnova da se daju neka pojašnjenja, ali i da se povede račun u svakom sledećem izveštaju koji se bude pravio i na koji način će biti predstavljen rezultat rada ovog sekretarijata.

Naime, u Sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo postoje dve bitne stavke o kojima se mora voditi računa. Prva stavka jeste sama priroda agroekonomske godine, šta je to što možete da radite na početku godine, šta je ono što morate da radite na kraju kalendarske godine jer je to uslovljeno potrebama poljoprivrede. A s druge strane, metodologija i način raspodele sredstava. Naime, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo svoja sredstva ne daje unapred, nego daje po završenim investicijama i do sada smo uvek imali situaciju da u šestomesečnom ili devetomesečnom izveštaju imamo nizak nivo realizacije koji onda u završnom računu dođe do nekih 90% kao što je to bio slučaj i do sada. Međutim, ovog puta u indikatorima takve vrste obrazloženja nema. Štaviše, postoji i dosta netačnih podataka.

Ukoliko se pogleda, recimo, podatak o broju objavljenih konkursa, ovde je navedeno da je od predviđenih 23 objavljeno ništa. Prostim uvidom u Službeni glasnik, odnosno Službeni list, prostim uvidom u sajt Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, dâ se zaključiti da ova informacija nije tačna. Imamo različite metodološke pristupe u samom materijalu, pa je, recimo, kod vodovoda i kanalizacije objašnjeno koliko je ugovora zaključeno, koja je ukupna vrednost tih ugovora, kad se očekuje njihova realizacija, a recimo u segmentu koji se tiče sanacije kanala za odbranu od poplava imamo podatak da nije urađeno ništa. Pritom se ne pominje činjenica da su ugovori zaključeni sa svim ili sa gotovo svim lokalnim samoupravama na teritoriji AP Vojvodine i da će realizacija biti do kraja 2016. godine.

Recimo, što se tiče rada na zaštitnim objektima u vodoprivredi, napisano je da je od predviđenih 650 kilometara urađeno nula kilometara, a onda kada se pogleda deo vodoprivrede vidi se da je u procentualnom smislu nešto rađeno i da su pare potrošene.

Ovo napominjem ne da bih skretao pažnju na lošu metodologiju koja je ovog puta primenjena, nego da bi upravo ukazao na to da programski deo i indikatori jesu prvi korak pri pravljenju novog rebalansa budžeta i pri pravljenju budžeta za 2017. godinu i ukoliko se netačni podaci ostave u indikatorima, to znači da bi većinu ovih mera koje su bile više nego uspešne, morali u budućnosti da ukinemo.

Ne znam gde je greška nastala, da li u samom Sekretarijatu za poljoprivredu ili u Sekretarijatu za finansije, ali molim vas da u budućnosti na ovo obratite pažnju jer su podaci evidentno netačni.

Hvala.

(BILSV, 15.09.2016)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook