Nije tačno da za Srbiju nema mesta u Evropskoj uniji do 2027

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 04. 05. 2018. | Komentara: 0

Nije tačno da za Srbiju nema mesta u Evropskoj uniji do 2027

BEOGRAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije Nenad Čanak je u jutarnjem programu televizije Pink, rekao da nije tačno da za Srbiju nema mesta u Evropskoj uniji do 2027., već da samo trenutno nema novca u evropskom budžetu za proširenje.

LSV

- Nije tačno da nema mesta nas, ali ukoliko bi se ispunili uslovi za ulazak u EU ne bi se obavezno čekala 2027., odnosno usvajanje novog budžeta EU. Mene daleko više brine koliko mi brzo možemo da ostvarimo sve ono što je neophodno da bi se poglavlja u pregovorima brže otvarala i zatvarala – rekao je Čanak.

Prema njegovim rečima, iako vest da EU trenutno nema novca za proširenje deluje depresivno, ne možemo očekivati da neko čeka nas da izađemo iz 14 veka.

Poslanik bez mandata


Lider LSV je ponovio i da prema važećem Zakonu o izboru poslanika Vojislav Šešelj nema mandat u republičkom parlamentu, iako se on sticajem nesretnih okolnosti i dalje nalazi u njemu.

- On nije poslanik, jer mu je prestao mandat po članu 88 stav 1 Zakona o izboru narodnih poslanika, a koji kaže da narodnom poslaniku prestaje mandat u nekoliko slučajeva, prvi je smrću poslanika ili ako je u toku mandata pravosudno osuđen na zatvorsku kaznu dužu od šest meseci, a u ovom slučaju Šešelj je osuđen na 10 godina, što znači da mu je automatski prestao mandat. To bi trebalo da konstatuje Administrativni odbor. E taj deo oko preuzimanja mandata se nije desio, ali to ne znači da je on i dalje poslanik – istakao je Čanak dodajući da je zakon vrlo precizan i govori o presudi, a ne o tome da li je osuđenik izdržao kazne.  

Utvrđivanje kome je i kada istekao mandat  radi skupština i njena tela, ako to ne radi onda Srbija nije zemlja u kojoj postoji vladavina prava, ako nije zemlja u kojoj postoji vladavina prava, ako skupština ne poštuje zakone koje je sama donela, postavlja se pitanje kako onda mislimo da ispunimo uslove svih uslova za ulazak u EU.

- Ljudi iz Evrope će pitati kako vi mislite da ono što je uslov svih uslova za ulazak u EU ne poštujete, a istovremeno od nas očekujete pomoć. Od 2000. pa do danas je EU učestvovala sa tri milijarde evra, USA sa milijardu dolara – ukazao je Čanak.

Apsurdnost i bolest društva


Predsednik LSV je  istako da je u ponovnom pitanju o napadu Vojislava Šešelja interesantno što se tom slučaju daje toliko značaj, a ne stvarima koje su od vitalnog značaja za građane Srbije.

- I upravo je to simbol stanja u državi. Gde su aktrakcije: prenos sahrana uživo, ratni zločinci i slično...  teme o kojima se raspravlja, umesto da se bavimo temama od kojih treba leba jesti i decu školovati govore o stanju u društvu – kazao je Čanak.

On je upitao i zašto se daje prostor ratnom zločincu koji je dobio 10 godina zbog etničkog čišćenja, što je samo eufemizam za genocid.

- Svako objavljivanje njega je samo primer kako se dolazi do medijskog prostora. Ovde je apsurdna situacija, jer svako ko se zalaže sa ljudske vrednosti treba da polemiše sa nekim ko je osuđen za zločine protiv čovečnosti.  I to je ono što govori o dubokoj bolesti u našem društvu – ocenio je Čanak.

Čanak je ponovio i da nema lepe reči za ono što se dešava u okruženju, ali i napravio paralelu sa dešavanjima kod nas. Kako je rekao, dozvoliti u Hrvatskoj da se pojavi  ustaški pozdrav „Za dom spremni“ je isto kao kada bi se dozvolilo da se u Aušvicu, u ime nekakve demokratije, stavi tabla „Zig hajl“ ubijenim čuvarima logora.

- I to je isto kao kada se Šešelj pojavi u Hrtkovcima. Jer su Hrtkovci simbol i sinonim za etničko čišćenje, što vam je drugo ime za genocid, a sada se Šešelj pojavljuje kao legitimni politički sagovornik – objasnio je Čanak dodajući da ko god svoja nedela pravda tuđim, umiva se blatom.

Čekanje

- U nedelju smo u Hrtkovcima i o tome nema razgovora, samo što mi nećemo da pravimo nemire i da ljude uznemiravamo, mi ćemo čekati. Ako se Šešelj pojavi i mi ulazimo – objasnio je Čanak šta LSV planira 06.maja za kada je Šešelj najavio miting u tom sremačkom mestu.

Kako je kazao, često se u javnosti predstavlja ova najava kontramitinga kao slučaj sukoba dva ekstremizna, što je notorna laž.

- Sa jedne strane imate zločinačku organizaciju predvođenu osuđenim ratnim zločincem, a sa druge one koji su protiv zločina.  To nisu sukobi dva ekstremizma. 28 godina slušam kako sam ja obrnuti Šešelj, a nisam ja nikako obrnut, a da pristanem da se vraća na mesto zločina osuđeni ratni zločinac, koji je rekao da će ponoviti ratni zločin za koji je osuđen, da će početi od mene i gospodina Žigmanova, neće moći – zaključio je Čanak.

(BILSV, 04.05.2018)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook