Obeleženo 70 godina od ustanka u Vojvodini i Jugoslaviji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 22. 06. 2011. | Komentara: 0

Obeleženo 70 godina od ustanka u Vojvodini i Jugoslaviji

NOVI SAD - Pod pokroviteljstvom potpredsednice Skupštine AP Vojvodine mr Maje Sedlarević, danas je u pokrajinskom parlamentu obeleženo 70 godina od ustanka naroda u Vojvodini i Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu, 22.juna 1941. godine.

Maja Sedlarević

Na okruglom stolu koji je tim povodom organizovalo Društvo za istinu o Narodnooslobodilačkoj borbi i Jugoslaviji - Odbor za Vojvodinu, bilo je reči o dešavanjima koja su prethodila tom ustanku, društvenim uslovima u tadašnjoj Vojvodini, Srbiji i Jugoslaviji, kao i o rezultatima ali i poukama koje je za budućnost neophodno izvući iz tih dešavanja. Na skupu je, između ostalog, istaknuto i da je taj ustanak bio početna tačka stvaranja Titove Jugoslavije kao države i Vojvodine kao unutrašnjim državnim pravom priznatog subjekta u njoj. 

Suprotstaviti se reviziji prošlosti

Pozdravljajući prisutne, Maja Sedlarević je istakla da je Skupština APV pravo mesto za razgovor na ovu temu, a da je obeležavanje ovog jubileja neophodno iz više razloga, pre svega zbog sve prisutnijih pokušaja prekrajanja istorije.

"U poslednjih dvadesetak godina suočavamo se sa pokušajima prekrajanja istorije, sa ciljem da se redefinišu istorijske istine o antifašističkom pokretu u Vojvodini, Srbiji i Jugoslaviji i sa ciljem da se rehabilitzuju snage poražene u antifašističkom ratu i njihovi saveznici i sledbenici u Srbiji i Jugoslaviji. Zato svi zajedno imamo jednu posebnu odgovornost - dužni smo da se suprotstavimo bilo kakvom prekrajanju istorije i jačanju profašističkih, nacionalističkih i ideja i pokreta " istakla je Sedlarevićeva. Ona je podsetila da u savremenoj demokratskoj Evropi istorijsku istinu o fašizmu i antifašističkom pokretu niko više ne dovodi u pitanje niti pokušava da rehabilituje i amnestira ideje nacionalizma i fašizma.

"Objektivna istoriografija u Evropi odala je dužno priznanje za doprinos Jugoslavije, Srbije i Vojvodine u slamanju fašizma u Drugom svetskom ratu i zato je apsurdno da se danas u Srbiji velike žrtve i značajan doprinos naših građana ne samo prećutkuju, nego i falsifikuju " navela je ona. Sedlarevićeva je dodala da je upravo zbog toga neophodno zapamtiti pouke iz Drugog svetskog rata, kako se slične situacije ne bi ponavljale u istoriji.

Suočavanje politike i prošlosti

O ustanku je zatim govorio istoričar dr Ranko Končar, koji je ukazao da ovom velikom istorijskom događaju vreme u kojem se on obeležava uglavnom nije politički naklonjeno. Kako je naveo, na delu je suočavanje politike sa prošlošću što neminovno dovodi do njenog revidiranja ili mitskog tumačenja

"Danas imamo i reviziju i obnavljanje jednog mita preko različitih i političkih i naučnih interpretacija do traganja za grobovima. Takav pristup ovoj prošlosti izvesno vodi necivilizacijskom pristupu tako vrednim istorijskim zbivanjima i njenoj banalizaciji i kompromitaciji " upozorio je on. Končar je naveo i da se u svemu tome izgubilo istorijsko osećanje za antifašistička svojstva pokreta koji se razvio od jula 1941. godine.

"Još je čudnije što se ne zna ili se zanemaruje da su ta antifašistička svojstva pokreta duboko povezala narode jugoslovenskog prostora sa evropskom istorijom, koja je bila osnov današnje moderne Evrope i njenog političkog i ekonomskog identiteta " zaključio je Končar.

(BILSV, 22. 06. 2011.)




Događaji | Petak, 24. 02. 2023. | Komentara: 0

Preteći antiukrajinski grafiti na zgradi u kojoj živi član Glavnog odbora LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih državnih organa da uhapse i sankcionišu osobe koje su na zgradi u Novom Sadu, u kojoj živi član Glavnog odbora LSV Slobodan Zonić, ispisali poruke mržnje i neprimerene sadržine.

Događaji | Petak, 06. 01. 2023. | Komentara: 0
Događaji | Subota, 24. 12. 2022. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook