Ombudsmanov izveštaj kao pismeni rad iz osnovne škole

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 11. 04. 2019. | Komentara: 0

Ombudsmanov izveštaj kao pismeni rad iz osnovne škole

NOVI SAD - Vrlo tanko i nedovoljno. Ovo više liči na pismeni rad iz neke osnovne škole. Ovim rečima je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Jovanović opisao Izveštaj pokrajinskog ombudsmana za 2018. godinu. Prema njegovim rečima, izveštaj pokazuje da prošlogodišnje primedbe poslanika, da je to izveštaj nečega što više nije ombudsman, nisu urodile plodom, te da bi ombudsman trebao puno više da reaguje, jer je njegov posao da bude most između građana i vlasti.

LSV

Jovanović je primetio da izveštaj pokazuje unapređenje biblioteke, što, po njegovim rečima, nije jasno nikom jer ombudsman nije bibliotekarska delatnost. Dokument pokazuje i na koliko konferencija, stručnih skupova i okruglih stolova je ombudsman učestvovao, ali je poslaniku LSV nejasno zašto je kao značajan partner ovoj pokrajinskoj instituciji apostrofiran Institut za kriminalistička i sociološka istraživanja.

Kada je u pitanju migrantska kriza, zbog koje je i organizovana međunarodna konferencija, Jovanović je zamerio što u izveštaju nema nijednog statističkog podatka, pa je upitao i da li je moguće da u ovoj oblasti nije bilo nikakvih pritužbi i reakcija ombudsmana.

Slične zamerke Jovanović je izneo i kada je u pitanju uključenje dece migranata u sistem obrazovanja i vaspitanja, stručni skup „Populacioni problemi stanovnika u 21. veku“, vršnjačko nasilje... Bez podataka i reakcije ombudsmana.

- Da li je moguće da ne postoji nijedan broj, nijedan opipljiv podatak kada govorimo o negativnoj demografiji? Kakva je tačna veza ombudsmana na tome da poboljša natalitet u pokrajini Vojvodini? Ombudsman konstatuje da nasilje u porodici kao fenomen postoji, ali se ne govori šta je urađeno, da li je nešto radio po pitanju reagovanja tužilaštva i policije i što ne radi – ukazao je Jovanović.
 
- Izdata je publikacija „Žene u parlamentarnom životu 1918-2018“. Meni ovo liči na jedan loš istoriografski dokument koji se bavi time kako su žene uticale na period prisajedinjenja Vojvodine sa Srbijom. Moram da tražim molekule gde bi se našla veza ljudskih prava pre jednog veka i danas i kakve to ima veze sa radom ombudsmana – dodao je.

Kao najvažniji deo Izveštaja ombudsmana Jovanović je izdvojio problem nastao prilikom dodele sredstava po konkursu pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo krajem 2017. godine. Kako je podsetio, tada je konkurs trajao dva ili četiri dana, što još uvek nije poznato, jer su menjani datumi, a u tom vremenskom periodu nije bilo moguće da poljoprivrednici pripreme dokumentaciju kojom bi konkurisali.

- Ombudsman je Sekretarijatu uputio mišljenje da je postupak dodele sredstava po konkursu sproveden uz više manjkavosti koje su formalno-pravno imale ozbiljne posledice po pravilnost sprovođenja istog, da nije dovoljno transparentan i da dovodi u pitanje pravnu sigurnost učesnika Itd. Hvala ombudsmanu što je ovo stavio u Izveštaj, ali smatramo da donošenje mišljenja da nešto nije dobro ovakvog karaktera nije dovoljno. Mislim da se moralo više reagovati, u najmanju ruku ovaj konkurs se morao poništiti i moralo se reagovati i prema Pokrajinskoj vladi, da se kaže da su ovakvi konkursi nemogući, da se da primer drugima da se ovako nešto ne ponavlja – zaključio je Aleksandar Jovanović.
(SzILSV, 11.04.2019)



Događaji | Četvrtak, 01. 12. 2011. | Komentara: 0

Javni čas o HIV-u i sidi

NOVI SAD – Javni čas, povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side, održan je danas u Velikoj sali Skupštine grada i na njemu je prisustvovalo oko stotinu đaka iz novosadskih gimnazija i srednjih škola.
Događaji | Sreda, 30. 11. 2011. | Komentara: 0

U Zrenjaninu predstavljen "Pojmovnik decentralizacije"

ZRENJANIN - U zrenjaninskoj Gradskoj kući predstavljen je "Pojmovnik decentralizacije", publikacija koju je nedavno objavila Kancelarija Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije.
Događaji | Nedelja, 27. 11. 2011. | Komentara: 1

Prekrečen mural sa likom Ratka Mladića

NOVI SAD - Danas je u Novom Sadu, u sklopu akcije „Prekrečimo novosadsku mržnju“, prekrečen mural sa likom haškog optuženika Ratka Mladića, a lider LSV Nenad Čanak istakao je tom prilikom da takve akcije moraju postati oblik građanske svesti koja se buni protiv zagađenja svoje rođene sredine, jer grafite mržnje, kako je naveo,  drugačije ne može ni da pritumači.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook