Otvoreno prihvatilište za žrtve trafikinga

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 04. 10. 2011. | Komentara: 0

Otvoreno prihvatilište za žrtve trafikinga

NOVI SAD - Prihvatilište za žrtve trgovine ljudima, prvo u Srbiji iza koje stoji ustanova iz sistema socijalne zaštite - Centar za socijalni rad - počelo je sa radom u Novom Sadu. Prihvatilište je otvoreno u okviru programa "Zaštita i integracija žrtava trgovine ljudima u AP Vojvodini",

Ljajić, Jovanović, Vujinović

koja se realizuje u saradnji sa Novosadskim humanitarnim centrom (NSHC), a uz podršku zajedničkog programa Komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR-a), Kancelarije UN za borbu protiv droge i organizovanog kriminala (UNODC-a) i Međunarodne organizacije za migracije (IOM-a).

Ljajić: Vraćanje u društvene tokove

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, održane u Centru za socijalni rad, u prihvatilište će moći da se smesti do šest osoba, žrtve trafikinga, dok će o njima brinuti stručna lica, obučena i upoznata kako sa sistemom žaštite žrtava, tako i sa domaćom zakonskom regulativom. Otvaranje prihvatilišta finansirale su vlade Belgije i Švajcarske, a pod pokroviteljstvom globalne inicijative za borbu protiv trgovine ljudima (UN.GIFT). Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić je istakao da će prihvatilište imati za cilj zaštitu, rehabilitaciju i reintegraciju žrtava trgovine ljudima u društvene tokove. On je podsetio da je 2003. godine Srbija osnovala Službu za zaštitu žrtava trgovine ljudima, kao i da je iste godine dopunjen Krivični zakon, od kada se trafiking definiše kao krivično delo.

- Važno je i što se otvaranjem prihvatilišta na najbolji način pokazuje pozitivan primer saradnje organa lokalne samouprave i nevladinog sektora - kazao je Ljajić, najavivši da će u narednom periodu biti otvoreno još pet centara za žrtve trafikinga, od kojih prvi u Zemunu.

Jovanović: Prvi u Srbiji

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović istakao je da je Centar za socijalni rad prva lokalna ustanova u Srbiji u okviru koje je otvoreno prihvatilište za žrtve trgovine ljudima. On je kazao da su tokom prošle godine identifikovane 32 žrtve trafikinga u Novom Sadu, oko 45 u Vojvodini, a u Srbiji 89 žrtava trgovine ljudima.

- Trgovina ljudima jedna je od najvećih i najprofitabilnijih svetskih kriminalnih aktivnosti i naša zemlja, s obzirom da je u tranziciji i sa iskustvom rata, predstavlja povoljan ambijent za ovakvu vrstu kriminala. Novi Sad i Vojvodina nisu izuzeti od toga i što pre uočimo, shvatimo i prihvatimo trgovinu ljudima kao društveni problem, brže ćemo kao društvo moći adekvatno da reagujemo i pokušamo da ga rešimo - zaključio je Jovanović.

On je podsetio da Novi Sad, preko Centra za socijalni rad, podržava programe koji pomažu socijalno ugroženim grupama, navodeći rad Sigurne dečije kuće i Sigurne ženske kuće, ustvrdivši da će se ova praksa nastaviti. Jovanović se zahvalio na pomoći kancelarijama UN-a, ali i vladama Belgije i Švajcarske, koje su omogućile da Novosadski humanitarni centar i Centar za socjjalni rad zajedno ostvare program zaštite i reintegracije žrtava trgovine ljudima.

Stručna pomoć, smeštaj i ishrana

Govoreći o sistemu zaštite žrtava trafikinga, Georg Gudštajn iz Međunarodne organizacije za migracije, kazao je da partnerstvo ustanova socijalne zaštite i nevladinog sektora predstavlja održiviji program za reintegraciju žrtve. On je dodao da je donacijom obezbeđen program stručne pomoći, dok Centar za socijalni rad pruža usluge smeštaja i ishrane.

- Problem trafikinga prisutan je već neko vreme u Srbiji, a ovim krivičnim delom ugrožavaju se osnovana prava žrtve - istakao je Siniša Krgić iz Novosadske policije.

On je ocenio da će otvaranje prihvatilišta značajno doprineti sistemskom reševanju problema trgovine ljudima, ali je kao važne istakao i preventivne mere. Prema njegovima rečima, na teritoriji AP Vojvodine je tokom 2011. godine uhapšeno 14 osoba zbog trgovine ljudima, a protiv osmoro njih su podnete krivične prijave.
Na konferenciji za medije prisustvovali su i direktor Centar za socijalni rad Gojko Vujnović i Dejan Živković ispred Novosadskog humanitarnog centra.

(BILSV, 04.10.2011.)



Događaji | Petak, 16. 04. 2021. | Komentara: 0

Sastanak LSV u Beloj Crkvi

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, predsednik Izvršnog odbora Saša Šućurović i sekretarka Izvršnog odbora Nataša Lalić posetili su  opštinski odbor LSV u Beloj Crkvi.
Događaji | Četvrtak, 17. 12. 2020. | Komentara: 0

Vojvođanski front ne podržava budžet AP Vojvodine za 2021. godinu

Poslanička grupa Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija neće podržati predloženi budžet AP Vojvodine za 2021. godinu i programe iz oblasti poljoprivrede o kojima je danas raspravljano u vojvođanskoj skupštini.
Događaji | Četvrtak, 05. 11. 2020. | Komentara: 0

Čanak na čelu Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine APV

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i pokrajinski poslanik „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ Nenad Čanak izabran je za predsednika Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju u vojvođanskoj skupštini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook