Papuga na rusinskom u Skupštini o manjinskim udžbenicima i ABC food-u

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Petak, 15. 11. 2019. | Komentara: 0

Papuga na rusinskom u Skupštini o manjinskim udžbenicima i ABC food-u

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga upitala je ministra prosvete Mladena Šarčevića zašto još uvek nije reagovao na činjenicu da učenici, pripadnici nacionalnih manjina, nemaju sve udžbenike, već je za to okrivio nacionalne savete nacionalnih manjina. Ona je zatražila i informaciju od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića šta planira da uradi sa hladnjačom „ABC food“, jer je nedavno najavio da će se lično pobrinuti za rešavanje njenog problema. Zanimljivo je da je Papuga iskoristila pravo koje joj omogućava Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma, pa je na sednici Skupštine Srbije govorila na svom maternjem, rusinskom jeziku. Po završetku njenog obraćanja, potpredsednik NSRS, koji je u tom momentu predsedavao Skupštinom, prof. dr Vladimir Marinković je ocenio da je rusinski lep jezik.

LSV

Udžbenika nema, a već je novembar

Tražeći informacije od ministra Šarčevića, Papuga je navela da bi bilo odgovorno da je on prvo proverio da li njegovo Ministartvo na vreme daje odobrenje za štampanje udžbenika, dodavši da to nije slučaj i da Ministarstvo veoma kasni u tome. Ona je istakla i da ministar ni u jednom obraćanju nije opomenuo niskotiražne izdavače, kao što je, na primer, Klet, da do dan danas nisu izdati udžbenici, a već je novembar. Kako je rekla, prošle godine su učenici prvih i petih razreda osnovne škole, pripadnici nacionalnih zajednica, koji su nastavu pohađali po novom programu, udžbenike dobili tek u aprilu. 

- Proverila sam u Nacionalnom savetu Rusina, gde sam član, da je Nacionalni savet postupio po svim normama, da je ispoštovao vreme koje daje zakon, da je našao prevodioce, lektore, sve moguće uslove je dao i udžbenici su prevedeni, pojedini od njih još 5. jula. Tako da to što ministar Šarčević krivi nacionalne savete za to što udžbenici nisu objavljeni je veoma pogrešno. Ja sam narodna poslanica još od 2009. godine i tada sam počela da se borim za to i postavljam pitanja zašto nacionalne manjine nemaju udžbenike. Prošlo je već 10 godina, a mi i dalje imamo isti problem. Mislim da je za to odgovoran ministar Šarčević i na njemu je da ispravi tu nepravdu, da opomene izdavače u tom slučaju, mislim da Klet najviše radi udžbenike za nacionalne manjine, kao niskotiražne. Dakle, molim ministra da se to ubrza – navela je Olena Papuga.

Propala fabrika povrća u srcu Vojvodine

Poslanica LSV je navela da je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović 7. novembra posetio njeno rodno selo Ruski Krstur i kao najveći problem je tom prilikom istaknut problem krsturske hladnjače „ABC food“. 

- Ta fabrika se nalazi u predlikvidacionom postupku. On je rekao taj problem mora da se reši i da će g on rešavati, pa me zanima šta on misli da uradi sa tom fabrikom. Već 10 godina radnici nisu dobili platu, svi oni koji su dovozili sirovine nisu plaćeni, oštećeni su mali akcionari... – navela je Papuga.

Kako je rekla, početkom septembra, je o dešavanjima u kombinatu „1. maj“, koji je upravljao i hladnjačom „ABC food“, je pisala i predsedniku republike Aleksandru Vučiću. Papuga i Vučić su jednom prilikom o ovom problemu diskutovali, a predsedniku republike je bilo čudno kako je moguće da jedna fabrika povrća može da propadne u sred Vojvodine. 

- Od njega sam dobila odgovor da je poslao resornim ministarstvima, sudovima itd. nalog da reaguju i vide šta se dešava u tom predlikvidacionom postupku hladnjače „ABC food“ – dodala je ona. 

Privatizacija ove fabike počela je 1990. godine, po starom zakonu, a posle 2000. godine je privatizacija završena po novom zakonu. Papuga je navela da je većinski vlasnik bila Evgenija Trendli Masov sa Kipra, koja, kako kaže poslanica LSV, ne samo da je uništila ovog giganta, nego je uništila i celo selo“. Predlikvidacioni postupak je počeo 2012. godine.

Prema njenim rečima, za obnavljanje ove fabrike i ponovni početak rada „ABC food-a“ nije potrebna velika investicija, jedino krečenje i zapošljavanje novih radnika. 

(SzILSV, 15.11.2019)Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Događaji | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Narodni poslanici uputili zahtev za sazivanje odbora koji se bave pitanjem bezbednosti

Narodni poslanici još uvek aktuelnog XI saziva Narodne skupštine uputili su danas zahteve odborima NSRS da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada tokom protesta 7. i 8. jula 2020. godine. 
Događaji | Četvrtak, 04. 06. 2020. | Komentara: 0

Dobra vest u centru Novog Sada!

Predstavnici Ujedinjene demokratske Srbije (UDS), političkog saveza koji okuplja Srbiju 21, Vojvođanski front (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija i Zajedno za Vojvodinu, Demokratska partija Hrvata Vojvodine, Crnogorska partija, Demokratski blok), Stranku moderne Srbije i Građanski demokratski forum, razgovarali su danas posle podne s građanima i građankama Novog Sada na uglu Zmaj Jovine i Ulice Modene.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook