Papuga: Kada će Vlada Srbije razmatrati obeštećenje Vojvodine?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 24. 10. 2017. | Komentara: 0

Papuga: Kada će Vlada Srbije razmatrati obeštećenje Vojvodine?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga je na današnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije postavila pitanje premijerki Ani Brnabić da li će i kada na dnevni red sednice Vlade Srbije doći pitanje obeštećenje Autonomne pokrajine Vojvodine od prodaje NIS-a. Kako je rekla pitanje ponavlja, jer na isti odgovor nije dobila od 30. juna ove godine.

LSV

Tri godine ignorisanja

- Da li je i kada Vlada Republike Srbije razmotrila i koje mere je preduzela povodom Informacije o porebi obeštećenju AP Vojvodine po osnovu ulaganja građana u izgradnju Naftagasa i drugih delova NIS-a na teritoriji APV sa zaključcima koje je Skupština APV uputila Vladi Republike Srbije 29. oktobra 2014. godine. Naime, Skupština APV je tog dana dala zahtev da se na APV i lokalne samouprave u pokrajini besteretno prenese 55 odsto akcijskog kapitala Republike Srbije u NIS-u kao obeštećenje za ulaganja, koje su građani Vojvodine uložili u izgradnju Naftagasa i drugih delova NIS-a – objasnila je Papuga.

Prema njenim rečima, skoro tri godine, od 2014 do danas, Vlada Republike Srbije se ne izjašnjava o dokumentu, koji je uputilo najviše predstavničko telo dva miliona građana AP Vojvodine.

- Vojvođanski Naftagas je centralizovan, kao NIS, i za budzašto je sa svim rezervama nafte ustupljen ruskoj kompaniji u zamenu za dva neispunjena obećanja, a to je da Kosovo neće biti nezavisno i da ćemo dobiti Južni tok. Pitam Anu Brnabić da li je od toga Srbija nešto dobila do dana današnjeg – ponovila je narodna poslanica LSV.

Da li su svi građani jednaki po Ustavu?


Papuga se obratila i ministru državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije Branku Ružiću, tražeći odgovor na pitanje da li je glasao za odobravanje isplate 100 miliona dinara iz budžetske rezerve gradu Beogradu na poslednjoj sednici Vlade.

- Ova isplata obrazložena je potrebom Beograda za izvšenjem obaveza, usled smanjenog obima prihoda grada. Za neverovati je činjenica da se najbogatijoj sredini u Srbiji odobravaju ovako velike isplate iz budžetske rezerve, dok većina lokalnih samouprava finansijski gotovo izdiše – ukazala je Papuga.

Kako kaže, ministar Ružić bi morao da zna da grad Beograd u ukupnom dugu svih lokalnih samouprava u Srbiji učestvuje sa više od 78 odsto. Ona je dodala i da, pošto se sedište ministarstva kojim Ružić rukovodi u Beogradu, sigurno su mu poznati veliki infrastrukturni radovi ta teritoriji Beograda.

 - Pitam i da li se i u drugim delovima Srbije gradi kao u Beogradu, ima li takvih projekata u drugim delovima države? Zašto su ovako velike isplate iz budžetske rezerve potrebne Beogradu, a ne i drugim gradovima i selima kao na primer  Alibunaru, Senti, Kniću ili Priboju – upitala je Papuga dodajući da je zanima i da li po Ustavu svi građani Srbije isti i da li imaju svi ista prava na budžetske rezerve ili to pravo imaju samo građani Beograda.

(BILSV, 24.10.2017)



Događaji | Petak, 24. 02. 2023. | Komentara: 0

Preteći antiukrajinski grafiti na zgradi u kojoj živi član Glavnog odbora LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih državnih organa da uhapse i sankcionišu osobe koje su na zgradi u Novom Sadu, u kojoj živi član Glavnog odbora LSV Slobodan Zonić, ispisali poruke mržnje i neprimerene sadržine.

Događaji | Petak, 06. 01. 2023. | Komentara: 0
Događaji | Subota, 24. 12. 2022. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook