Papuga: Kada će Vlada Srbije razmatrati obeštećenje Vojvodine?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 24. 10. 2017. | Komentara: 0

Papuga: Kada će Vlada Srbije razmatrati obeštećenje Vojvodine?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga je na današnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije postavila pitanje premijerki Ani Brnabić da li će i kada na dnevni red sednice Vlade Srbije doći pitanje obeštećenje Autonomne pokrajine Vojvodine od prodaje NIS-a. Kako je rekla pitanje ponavlja, jer na isti odgovor nije dobila od 30. juna ove godine.

LSV

Tri godine ignorisanja

- Da li je i kada Vlada Republike Srbije razmotrila i koje mere je preduzela povodom Informacije o porebi obeštećenju AP Vojvodine po osnovu ulaganja građana u izgradnju Naftagasa i drugih delova NIS-a na teritoriji APV sa zaključcima koje je Skupština APV uputila Vladi Republike Srbije 29. oktobra 2014. godine. Naime, Skupština APV je tog dana dala zahtev da se na APV i lokalne samouprave u pokrajini besteretno prenese 55 odsto akcijskog kapitala Republike Srbije u NIS-u kao obeštećenje za ulaganja, koje su građani Vojvodine uložili u izgradnju Naftagasa i drugih delova NIS-a – objasnila je Papuga.

Prema njenim rečima, skoro tri godine, od 2014 do danas, Vlada Republike Srbije se ne izjašnjava o dokumentu, koji je uputilo najviše predstavničko telo dva miliona građana AP Vojvodine.

- Vojvođanski Naftagas je centralizovan, kao NIS, i za budzašto je sa svim rezervama nafte ustupljen ruskoj kompaniji u zamenu za dva neispunjena obećanja, a to je da Kosovo neće biti nezavisno i da ćemo dobiti Južni tok. Pitam Anu Brnabić da li je od toga Srbija nešto dobila do dana današnjeg – ponovila je narodna poslanica LSV.

Da li su svi građani jednaki po Ustavu?


Papuga se obratila i ministru državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije Branku Ružiću, tražeći odgovor na pitanje da li je glasao za odobravanje isplate 100 miliona dinara iz budžetske rezerve gradu Beogradu na poslednjoj sednici Vlade.

- Ova isplata obrazložena je potrebom Beograda za izvšenjem obaveza, usled smanjenog obima prihoda grada. Za neverovati je činjenica da se najbogatijoj sredini u Srbiji odobravaju ovako velike isplate iz budžetske rezerve, dok većina lokalnih samouprava finansijski gotovo izdiše – ukazala je Papuga.

Kako kaže, ministar Ružić bi morao da zna da grad Beograd u ukupnom dugu svih lokalnih samouprava u Srbiji učestvuje sa više od 78 odsto. Ona je dodala i da, pošto se sedište ministarstva kojim Ružić rukovodi u Beogradu, sigurno su mu poznati veliki infrastrukturni radovi ta teritoriji Beograda.

 - Pitam i da li se i u drugim delovima Srbije gradi kao u Beogradu, ima li takvih projekata u drugim delovima države? Zašto su ovako velike isplate iz budžetske rezerve potrebne Beogradu, a ne i drugim gradovima i selima kao na primer  Alibunaru, Senti, Kniću ili Priboju – upitala je Papuga dodajući da je zanima i da li po Ustavu svi građani Srbije isti i da li imaju svi ista prava na budžetske rezerve ili to pravo imaju samo građani Beograda.

(BILSV, 24.10.2017)



Događaji | Petak, 21. 08. 2020. | Komentara: 0

Formirana Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada

Danas je formirana Odbornička grupa “Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine” u Skupštini grada Novog Sada.
Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Događaji | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Narodni poslanici uputili zahtev za sazivanje odbora koji se bave pitanjem bezbednosti

Narodni poslanici još uvek aktuelnog XI saziva Narodne skupštine uputili su danas zahteve odborima NSRS da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada tokom protesta 7. i 8. jula 2020. godine. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook