Papuga: Vojvodini se ne daje, nego joj se vraća i to samo deo!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 27. 10. 2016. | Komentara: 0

Papuga: Vojvodini se ne daje, nego joj se vraća i to samo deo!

BEOGRAD – Vlada Srbije radi na projektu Fruškogorskog koridora. Naredne godine će krenuti u realizaciju, a uradićemo to za tri godine, verujem pre kraja mandata vlade, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine Olene Papuge. Na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, na kojoj su poslanici imali prilike da premijeru i ministrima postavljaju pitanja, Papuga je pitala i da li se zna koliko će sredstava u budžetu za 2017. godinu biti opredeljeno za fuškogorski koridor sa tunelom kroz Frušku Goru. 
 
  LSV
 
Auto-put važan i za Vojvodinu i za Srbiju

– Dužina autoputa Novi Sad-Ruma, sa tunelom, iznosi oko 27 kilometara, a prolazi kroz tri opštine - Novi Sad, Irig i Rumu. Na teritoriji koju obuhvata dužina tog autoputa živi oko 400.000 stanovnika, tu ima oko 30.000 privrednih subjekata, 12 industrijskih zona i nekoliko slobodnih zona. Taj autoput je od velikog značaja ne samo za Vojvodinu, taj tunel i autoput bi povezao Srbiju sa Rumunijom i sa Hrvatskom – rekla je Papuga.

Upozorila je da kroz Irig, koji postaje ruševina, prolazi dnevno oko 15.000 vozila, da su građani očajni, da deca ginu i da život u sremačkim selima postaje nezamisliv.
– Vi ste, premijeru, više puta naglasili da je ovaj put prioritetan i da ne treba praviii leks specijalis kao za "Beograd na vodi", jer to možemo sami isfinansirati, pa me interesuje  kako – navela je Papuga. 

Premijer je Papugi rekao da je laž da su deca ginula, istakavši da su verovatno ginula u "vaše vreme", da se na tom koridoru ništa nije radilo od 1972, a zatim je potvrdio da je novac izdvojen i da će u prvoj polovini sledeće godine biti završeni svi projekti, nakon čega kreće izgradnja Fruškogorskog koridora. 

– Taj posao nije lak i svaka takva investicija neće biti manja, zbog tunela i teškog terena, od 300 i 350 miliona evra i to je velika investicija za nas. Mi ćemo to da uradimo, neće za pola ili godinu, ali za tri hoćemo, verujem pre kraja mandata ove vlade. Mislim da je to što možemo da napravimo – rekao je Vučić.

Šta je sa finansiranjem Vojvodine?

Poslanica LSV je ocenila da bi, da je ranije donet Zakon o finansiranju AP Vojvodine možda pokrajina sama mogla da finansira fruškogorski koridor svojim sredstvima i upitala premijera kada će biti donet taj zakon, napominjući da je sada dug Republike prema Pokrajini dostigao više milijardi. Vučić je odgovorio da ljudi u Srbiji ne znaju šta se finansira u Vojvodini i zašto se i koliko od rashoda daje. 

– Mi smo otvoreni za razgovor sa vama, da vidimo kako da donesemo zakon o finansiranju pokrajine, samo sa ozbiljnim argumentima. Da vidimo gde dajemo te pare, da vidimo kako se taj novac troši. Da vidimo šta je to stvarno za šta treba da izdvajamo novac – naveo je on. Papuga je rekla da joj je žao što se uvek priča o tome kako se Vojvodini daje. 

– Vojvodini se ne daje nego se Vojvodini vraća. Kao da Vojvođani ne plaćaju porez, kao da Vojvođani ne plaćaju struju. Znamo da su Vojvođani najveće platiše svega, svakog računa koji dođe. To je u mentalitetu vojvođanskom da se plaćaju svi računi, tako da to što vi govorite da se Vojvodini daje, ne, Vojvodini se vraća ono što je zaslužila. I to samo deo – zaključila je Papuga.

Kada će biti vraćene penzije i plate?

Papuga je Vučića pitala i kako će se izboriti sa teškim životnim stvarima, ukazujući da u Novom Sadu usluge narodne kuhinje koristi čak 3.000 građana, da je 1.200 sela u propadanju, a 50.000 kuća prazno. 

Premijera je pitala i kada će vratiti građanima zarađene penzije i plate, na šta je on odgovorio da u penzionom fondu ranije vlasti nisu ostavile dovoljno para da se isplaćuju penzije, te da sada penzioni fond počinje ponovo da postoji.
(BILSV, 27. 10. 2016)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook