Papuga: Zašto pozive za glasanje za Nacionalne savete dele članovi SNS?

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Sreda, 31. 10. 2018. | Komentara: 0

Papuga: Zašto pozive za glasanje za Nacionalne savete dele članovi SNS?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga ukazala je da već postoje neregularnosti u izboru Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, iako se oni održavaju u nedelju, 4. novembra. Obrazlažući svoju ocenu, ona je zatražila od ministra lokalne samouprave Branka Ružića objašnjenje zašto pripadnici nacionalnih zajednica dobijaju pozive za glasanje za Nacionalne savete nacionalnih manjina na pogrešnim adresama i zašto te pozive dele članovi Srpske napredne stranke. Zatražila je i odgovor na pitanje zašto Javni servis ne izveštava o izborima za Nacionalne savete koji su u nedelju, 4. novembra.

LSV

Neregularnosti već vidljive

Papuga je na jučerašnjoj sednici navela da se ove godine ponavlja greška koja je bila i 2014. godine, uoči izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina. Kako je rekla, po selima se pozivi za glasanje dostavljaju na pogrešne adrese, na kojima ti glasači ne žive. Ističe da je apelovano preko Odbora za ljudska i manjinska prava i na sve načine da se to više ne desi, ali se ponavlja ista greška.

- Kako ministar Ružić misli da zaštiti podatke, kada te pozive dele pripadnici Srpske napredne stranke, stranački ljudi. Znači, oni imaju dostupnost tim adresama, imaju dostupnost ljudima koji su upisani u posebne biračke spiskove. Zašto ti podaci, na neki način, nisu zaštićeni? – upitala je Papuga.

Ona je napomenula i da liste nemaju pravo da određuju svoje ljude kao posmatrače, jer je stalne odbore i biračke odbore odredila lokalna samouprava, i sačinjavaju ih, kako je naglasila, pripadnici vladajuće koalicije. Svi nosioci lista i sve liste imaju pravo na posmatrače, ali samo u proširenom sastavu, dodala je.

- Mislim da neregularnost već postoji i oko tog deljenja poziva i oko biračkih mesta, biračkih odobra – naglasila je.

Ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću je uputila pitanje zašto Javni servis RTS ne prati izbore za nacionalne savete. Istakla je da od sredine avgusta, kada su izbori raspisani, do danas ni u jednoj emisiji RTS-a, ni na većinskom jeziku, ni na jeziku nacionalne manjine, nije videla nijednu informaciju o izborima za nacionalne savete.

Zašto se u Kuli krši Ustav?

Koristeći instituciju poslaničkog pitanja, ona je tražila i objašnjenje od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i premijerke Ane Brnabić zašto je za predsednika privremenog organa u opštini Kula postavljen čovek zbog kojeg su i raspisani prevremeni izbori u ovoj opštini. 

- Zašto je tako brzo raspuštena Skupština opštine Kula, koji su razlozi za raspuštanje SO Kula i zašto su raspisani izbori u opštini Kula? – upitala je Papuga.

Kako je istakla, ako je razlog za raspuštanje SO Kula i raspisivanje prevremenih izbora ostavka dosadašnjeg predsednika opštine Velibora Milojičića, zašto je on imenovan za predsednika privremenog organa koji se imenuje do izbora.

- Ako je već Skupština „pala“ zbog Milojićića, zašto je on sada imenovan za predsednika privremenog organa? – navela je ona u svom poslaničkom pitanju.

Ističući da su ove stvari regulisane Ustavom Republike Srbije, članom 192, u kojem, između ostalog, stoji i da u privremenom organu moraju biti i pripadnici nacionalnih manjina, odnosno pripadnici stranaka nacionalnih manjina, ako su već bili u tom sastavu Skupštine opštine. 

- U ovom sastavu privremenog organa nema pripadnika odbornika Ruske stranke i nema odbornika iz Saveza vojvođanskih Mađara. Interesuje me zašto je prekršen Ustav? – upitala je Papuga.

(BILSV, 31.10.2018)



Događaji | Sreda, 12. 06. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Izveštaj EK pokazuje kako nas vide

Predsednik Odbora za evropske intergacije Narodne skupštine Republike Srbije Nenad Čanak izjavio je da je današnja sednica Odbora, na kojoj je razmatran godišnji Izveštaj Evropske komisije, prilika da se pokaže uloga Narodne skupštine u medijatorskoj ulozi, budući da ovo skupštinsko telo čine poslanici više političkih stranaka.
Događaji | Sreda, 12. 06. 2019. | Komentara: 0

Vojvođanski front je neophodan u cilju sprečavanja mladih da se isele zbog laži i prevara

Vojvođanski front nam je neophodan, kako bi se pokušalo sprečiti iseljavanje mladih iz države, rekao je na tribini „Vreme je za Vojvodinu“ predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine u Žitištu, Mirća Lelea. 
Događaji | Sreda, 29. 05. 2019. | Komentara: 0

Predstavništvo Vojvodine nije separatizam, nego razvojna šansa

Godišnji izveštaj o poslovanju Fonda "Evropski poslovi" je, najblaže rečeno, neadekvatan, pun manjkavosti, ponavljanja i grešaka, ocenila je Maja Sedlarević, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine na zasedanju pokrajinskog parlamenta. Kako je rekla, vrlo je iznenađena kako je takav izveštaj mogao da prođe resodne odbore bez ijedne primedbe.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook