Papuga: Zašto pozive za glasanje za Nacionalne savete dele članovi SNS?

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Sreda, 31. 10. 2018. | Komentara: 0

Papuga: Zašto pozive za glasanje za Nacionalne savete dele članovi SNS?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga ukazala je da već postoje neregularnosti u izboru Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, iako se oni održavaju u nedelju, 4. novembra. Obrazlažući svoju ocenu, ona je zatražila od ministra lokalne samouprave Branka Ružića objašnjenje zašto pripadnici nacionalnih zajednica dobijaju pozive za glasanje za Nacionalne savete nacionalnih manjina na pogrešnim adresama i zašto te pozive dele članovi Srpske napredne stranke. Zatražila je i odgovor na pitanje zašto Javni servis ne izveštava o izborima za Nacionalne savete koji su u nedelju, 4. novembra.

LSV

Neregularnosti već vidljive

Papuga je na jučerašnjoj sednici navela da se ove godine ponavlja greška koja je bila i 2014. godine, uoči izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina. Kako je rekla, po selima se pozivi za glasanje dostavljaju na pogrešne adrese, na kojima ti glasači ne žive. Ističe da je apelovano preko Odbora za ljudska i manjinska prava i na sve načine da se to više ne desi, ali se ponavlja ista greška.

- Kako ministar Ružić misli da zaštiti podatke, kada te pozive dele pripadnici Srpske napredne stranke, stranački ljudi. Znači, oni imaju dostupnost tim adresama, imaju dostupnost ljudima koji su upisani u posebne biračke spiskove. Zašto ti podaci, na neki način, nisu zaštićeni? – upitala je Papuga.

Ona je napomenula i da liste nemaju pravo da određuju svoje ljude kao posmatrače, jer je stalne odbore i biračke odbore odredila lokalna samouprava, i sačinjavaju ih, kako je naglasila, pripadnici vladajuće koalicije. Svi nosioci lista i sve liste imaju pravo na posmatrače, ali samo u proširenom sastavu, dodala je.

- Mislim da neregularnost već postoji i oko tog deljenja poziva i oko biračkih mesta, biračkih odobra – naglasila je.

Ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću je uputila pitanje zašto Javni servis RTS ne prati izbore za nacionalne savete. Istakla je da od sredine avgusta, kada su izbori raspisani, do danas ni u jednoj emisiji RTS-a, ni na većinskom jeziku, ni na jeziku nacionalne manjine, nije videla nijednu informaciju o izborima za nacionalne savete.

Zašto se u Kuli krši Ustav?

Koristeći instituciju poslaničkog pitanja, ona je tražila i objašnjenje od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i premijerke Ane Brnabić zašto je za predsednika privremenog organa u opštini Kula postavljen čovek zbog kojeg su i raspisani prevremeni izbori u ovoj opštini. 

- Zašto je tako brzo raspuštena Skupština opštine Kula, koji su razlozi za raspuštanje SO Kula i zašto su raspisani izbori u opštini Kula? – upitala je Papuga.

Kako je istakla, ako je razlog za raspuštanje SO Kula i raspisivanje prevremenih izbora ostavka dosadašnjeg predsednika opštine Velibora Milojičića, zašto je on imenovan za predsednika privremenog organa koji se imenuje do izbora.

- Ako je već Skupština „pala“ zbog Milojićića, zašto je on sada imenovan za predsednika privremenog organa? – navela je ona u svom poslaničkom pitanju.

Ističući da su ove stvari regulisane Ustavom Republike Srbije, članom 192, u kojem, između ostalog, stoji i da u privremenom organu moraju biti i pripadnici nacionalnih manjina, odnosno pripadnici stranaka nacionalnih manjina, ako su već bili u tom sastavu Skupštine opštine. 

- U ovom sastavu privremenog organa nema pripadnika odbornika Ruske stranke i nema odbornika iz Saveza vojvođanskih Mađara. Interesuje me zašto je prekršen Ustav? – upitala je Papuga.

(BILSV, 31.10.2018)Događaji | Subota, 27. 07. 2019. | Komentara: 0

Građani ne veruju Vladi da će se graditi Fruškogorski koridor

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga zatražila je od premijerke Ane Brnabić informacije o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, dugovanjima države prema poljoprivrednicima i gašenju Kinološkog saveza Vojvodine. Ukazala je i na to da opština Vrbas izbegava zakonsku i ustavnu obavezu da uvede crnogorski jezik kao službeni, a interesovalo ju je i kada će početi davno najavljena izgradnja Fruškogorskog koridora.
Događaji | Četvrtak, 25. 07. 2019. | Komentara: 0

Od obećanja prošlo četiri godine, a drvoreda nema

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić, koristeći instituciju pitanja poslanika, upitala je danas kada će početi sadnja drveća pored autoputa i puteva prvog i drugog reda, jer je od obećanja predsednika da će to biti učinjeno prošlo četiri godine. Drvored ne da nije posađen, već je na nekim delovima posečeno i ono što je postojalo.
Događaji | Ponedeljak, 22. 07. 2019. | Komentara: 0

Važna nam je stalna podrška perspektivi članstva Srbije u EU

Predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Nenad Čanak izjavio je da je zadovoljan što se među prioritetima predstojećeg predsedavanja Finske Savetom Evropske unije nalazi i nastavak politike pregovaranja o članstvu sa nama, kandidatima za članstvo.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook