Pokrajinska vlada se neće baviti ustavnim i zakonskim očuvanjem autonomije Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 30. 10. 2020. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada se neće baviti ustavnim i zakonskim očuvanjem autonomije Vojvodine

NOVI SAD – Podrška poslaničke grupe „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine novoj Pokrajinskoj vladi izostala je jer je, kako su rekli, evidentno da se ona neće baviti postavljanjem jasnog ustavnog i zakonskog okvira za očuvanjem autonomne pokrajine. Poslanici su zamerili što još uvek nije donet Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine, a sada se on ni ne spominje, već se sav posao prebacuje na Narodnu skupštinu Republike Srbije.

LSV

Različiti prioriteti

Šef poslaničke grupe „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški istakao je da će nova Pokrajinska vlada definitivno biti vlada kontinuiteta sa onim što je rađeno u prethodne četiri godine. Naglasio je da se rad i program vlade ne može zasnivati isključivo na kapitalnim projektima, jer svi oni ne mogu biti ispunjeni. Kako je rekao, pojedini ministri su izgradnju Fruškogorskog koridora najavljivali po 28 puta, a deluje kao da će njegova izgradnja početi tek sada. On je pozdravio takvu odluku, ali je imao zamerke za neke druge.

- Da li je prioritet bio ulaganje u zgradu RTV-a ili je, recimo, prioritet bio vodosnabdevanje i zdrava pijaća voda za Srednji i Severni Banat. Mislim da je to jedna od grubljih grešaka koja je bila učinjena u prethodnom mandatu koja bi u ovom mandatu, nadam se, mogla da se ispravi – kazao je Bogaroški. 

Kao sistemsku grešku prethodne i buduće pokrajinske administracije naveo je odsustvo politike i političke inicijative Pokrajinske vlade. 

- Moramo da poštujemo Ustav i zakone, ali to ne činimo. Ustav se ne poštuje od 31.12.2008. godine. I mi smo bili u takvoj situaciji da vučemo iznuđene poteze svesni činjenice da nismo usaglasili svoj rad sa onim što Ustav od nas zahteva. U prošlom mandatu sadašnji kandidat za predsednika Pokrajinske vlade kao jedan od prvih principa je stavio upravo to poštovanje Ustava – donošenje Zakona o finansiranju, donošenje Zakona o nadležnostima. Kao nešto što treba da predstavlja osnovu za razvoj APV i u tome je bio apsolutno u pravu. I onda je to bila tema razgovora na zajedničkoj sednici republičke i pokrajinske vlade, pa je onda još jedanput bila tema razgovora, ali u nekom drugom ili trećem planu, da bi se u jednom momentu došlo do toga da to prestane da bude tema i, na moju veliku žalost, toga u ovom ekspozeu nema. Ja ne mogu da prihvatim obrazloženje da je to posao Narodne skupštine Republike Srbije, jer po Ustavu smo i mi ovlašćeni predlagač. Znam ja da nije jednostavno i lako napraviti zakon, poslati ga iz pokrajinske skupštine i očekivati da će on biti usvojen, ali mi ovaj posao poslanika radimo upravo zato što taj posao nije lak. Ne zato što će se stvari rešavati same od sebe. Ako se u startu pomirimo s tim da nećemo poštovati Ustav i da to neće biti tema u naredne četiri godine, ja ne znam koji će rezultat doneti sve ovo ostalo čime se budemo bavili – naglasio je Bogaroški. 

On je naglasio da je zadatak, ali i pravo i obaveza Pokrajinske vlade, pokrajinske skupštine i poslanika da svako u skladu sa svojim dometom, svojim mogućnostima pokuša da doprinese tome da se postavi jasan, nesumnjiv ustavni zakonski okvir za ono što autonomna pokrajina jeste i kako treba da funkcioniše. 

- Pošto toga dela u ovom ekspozeu nema i evidentno se buduća pokrajinska vlada sa time baviti neće, naša poslanička grupa neće moći da glasa za takvu vladu – zaključio je Bogaroški. 

Bez definisanja autonomije nema boljeg života Vojvođana

Poslanik LSV mr Dejan Čapo pozdravio je deo ekspozea koji se odnosi na zajedničko delovanje većinskog naroda i manjinskih zajednica kroz princip okupljanja oko projekata, privredni razvoj, velike infrastrukturne projekte, zdravstvo. Međutim, kako je rekao, taj plan je kao i onaj od pre četiri godine vrlo ambiciozan i potpuno nerealan. 

- Po podacima Republičkog zavoda za statistiku Vojvodina je već duže vreme ispod republičkog proseka po bruto proizvodu. Iako smo danas čuli od mandatara da imamo rast plata u odnosu na 2019. godinu, zvanični podaci za jun mesec ove godine pokazuju da je prosečna neto plata u Vojvodini 56.896 dinara, a na teritoriji cele republike nepunih 60.000. Ovo je jedan od pokazatelja trenutne ekonomske situacije u pokrajini. Koliko se sećam, panirano pokrajinski budžet za 2020. godinu je bio nešto više od 77 milijardi dinara. Budžet grada Beograda je 143 milijarde. Logika centralizma i ovde uzima danak, a najviše to osećaju građani Vojvodine – istakao je Čapo.

On je napomenuo da je pošumljenost u Vojvodini pala sa 7,1 na 6,7 %, a da je minimum standarda pošumljenosti 14 procenata. U Evropi je to 42%, na teritoriji Republike Srbije 29, a, primera radi, u Zrenjaninu samo 2,6%.

- Oko 800 hiljada stanovnika AP Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu. To je posebno izraženo u Srednjem i Severnom Banatu. Naročito u mom Zrenjaninu gde je već 16 godina na snazi zabrana upotrebe vode sa česme za piće. Jedan od prioriteta Pokrajinske vlade koji smo čuli će biti obezbeđivanje zdrave životne sredine. Znamo da postoji deklaracija, očekujemo i konkretne aktivnosti. Ponovo ću spomenuti Zrenjanin, problem trajnog rešenja situacije sa kafilerijom koja guši grad, kao i potencijalni problem zagađivanja životne sredine od strane buduće fabrike guma. Nemamo sistem za prečišćavanje vode i mnogi drugi ekološki problemi su prisutni u Zrenjaninu. Da bi se ovi problemi koje sam rekao i mnogi drugi mogli uspešno rešavati, moraju se jasno definisati prava i obaveze AP Vojvodine. O tome u ekspozeu nismo čuli nijednu reč za razliku od ekspozea iz 2016. – naglasio je Čapo.

I on je rekao da Pokrajinska vlada i Skupština AP Vojvodine moraju da iniciraju predloge zakona, posebno Zakona o nadležnosti AP Vojvodine, kao i Zakon o finansiranju APV. 

- Ali to treba da bude samo početak rešavanja institucionalnog položaja Vojvodine do dovođenja autonomije u njene potrebne okvire. Jer, bez konačnog definisanja autonomije Vojvodine, nema ekonomskog razvoja, a naravno ni boljeg života svih građanki i građana Vojvodine – zaključio je mr Dejan Čapo.

(SzILSV, 30.10.2020) 




Događaji | Subota, 19. 11. 2022. | Komentara: 0

Počeo Izborni kongres LSV

Kongres Lige socijaldemokrata Vojvodine na kojem će biti izabran novi predsednik stranke, održava se danas u Novom Sadu. Delegati Kongresa će prvo birati 11 članova Predsedništva stranke, a potom će od četvoro kandidata koji osvoje najviše glasova birati stranačkog lidera.
Događaji | Utorak, 18. 10. 2022. | Komentara: 0

IN MEMORIAM

Istaknuta članica Lige socijaldemokrata Vojvodine Đurđina Jerinkić preminula je, posle duge i teške bolesti, u 48. godini života. 
Događaji | Utorak, 28. 06. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Užasava me odnos Evropske unije prema agresiji na Ukrajinu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je da nema nikakve sličnosti između ratova devedesetih na Balkanu i rata u Ukrajini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook