Poslanica LSV Nada Lazić zatražila od ministra: Hitno rešiti problem kafilerije u Zrenjaninu i Vinexa u Lukićevu!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 22. 10. 2019. | Komentara: 0

Poslanica LSV Nada Lazić zatražila od ministra: Hitno rešiti problem kafilerije u Zrenjaninu i Vinexa u Lukićevu!

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić zatražila je danas informacije od ministra poljoprivrede kada će početi da preduzima mere za sprečavanje paljenja biljnih ostataka na njivama u Vojvodini, barem onih koje mu postojeći zakoni omogućavaju. Od Ministarstva zaštite životne sredine je zatražila informacije o studijama uticaja na životnu sredinu zbog rada kafilerije „Prekon“ u Zrenjaninu i destilerije „Vinex“ u Lukićevu. Koristeći instituciju pitanja poslanika, Lazić je ministarku saobraćaja ponovo pitala kada će početi gradnja Fruškogorskog koridora.

LSV

Pale njive jer nemaju novca da ih uzoru

- Ovih dana je jedna osoba umrla pokušavajući da spase svoju njivu od požara koji je izazvan na susednoj njivi i koji je izmakao kontroli. Kao članica Odbora za poljoprivredu i prošle godine, negde u ovo doba, postavljala sam pitanje šta će se preduzeti po tom pitanju, zato što je, pogotovo na njivama po Vojvodini, to ustaljena praksa da se pale biljni ostaci. Navodno, zbog toga što je gorivo skupo poljoprivrednici su prinuđeni da pale umesto da zaoravaju – navela je Lazić.

Prema njenim rečima, Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, Zakonom o zaštiti od požara i Krivičnim zakonom predviđene su određene kazne i za fizička i za pravna lica koja pale biljne ostatke. 

- Ne moram da naglašavam da je tu dvostruka šteta. I ekološka i vezana za štete koje prave požari, jer moraju i vatrogasci da intervenišu. Ministar je pre neki dan rekao da se sada snima satelitsko stanje, da ćemo tek tada neke korake preduzeti. Ja pitam koje korake preduzima u skladu sa zakonima koji su mu na raspolaganju već sada. Podsetiću da je Zakon o poljoprivrednom zemljištu na snazi još od 2015. godine – ukazala je poslanica LSV.

Kako kaže, svi pričaju o digitalizaciji a već godinama ne mogu da se identifikuju počinioci, odnosno da se identifikuju parcele na kojima gore biljni ostaci i ko su njihovi vlasnici. Lazićeva je istakla i da se kao izgovor može čuti da nema dovoljno poljoprivrednih inspektora, da nemaju dovoljno automobila da izađu na teren i da nemaju internet vezu sa centralom. Onaje zamerila i što ministar poljoprivrede ne dolazi na sednice Odbora za poljoprivredu NSRS, ne daje izveštaje svaka tri meseca, nego, kako kaže, pošalje svoje zamenike ili, čak, niže rangirane službenike.

Kafilerija „Prekon“ i destilerija „Vinex“

- Građani koji žive u blizini kafilerije „Prekon“ u Zrenjaninu žale se na smrad i zagađenje koje potiče iz ove kafilerije. Da li je za ovu kafileriju urađena studija procene uticaja na životnu sredinu i koje mere su u toj studiji definisane i šta je od tih mera sprovedeno do sada? Podsetiću da je zrenjaninski Privredni sud još u novembru 2018. „Prekonu“ zabranio preradu životinjskog otpada na tri godine, ukoliko ne ugradi filtere čime bi sprečio zagađenje vazduha. Ova presuda je čak potvrđena u ponovljenom postupku 10. maja 2019. Šta je do sada urađeno kako bi se eliminisao smrad i zagađenje od strane ove kafilerije, odnosno kako bi građani konačno prodisali normalno? – upitala je Nada Lazić Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Istakla je i da se stanovnici Lukićeva, kod Zrenjanina žale zbog destilerije etil alkohola „Vinex“.

- Stanovnici se žale da im je zagađen vazduh, zemljište, pijaća voda i tvrde da već šest godina te probleme u njihovom selu uzrokuje destilerija. Ova destilerija je preseljena 2012. godine iz sela kod Bajine Bašte i kažu da su i tamo stanovnici zbog pomora ribe i zagađenja vazduha i zemljišta bili organizovali proteste. Meštani Lukićeva su prošle godine u ovo vreme potpisali peticiju sa oko 750 potpisa punoletnih građana, tražeći da vlasnik destilerije ovo pitanje reši. Predali su zahteve Narodnoj skupštini, ministarstvima poljoprivrede i zdravlja, Agenciji za zaštitu životne sredine i poslali na adresu pojedinih pokrajinskih sekretarijata i Gradske uprave grada Zrenjanina. Kažu da nisu dobili odgovore – ukazala je Lazićeva.

Prema njenim rečima, vlasnik tvrdi da problem sa zagađenjem ne postoji i obećao je da će za desetak meseci nići biopostrojenje za proizvodnju električne energije. Zbog toga je poslanica LSV upitala i da li je ovo izgrađeno, kao i šta pokazuju analize kvaliteta vazduha i otpadnih voda nakon tretmana u ovom postrojenju. 

Fruškogorski koridor nije prioritet

Nakon što je pitala premijerku, Nada Lazić danas je i ministarku saobraćaja upitala kada će početi izgradnja Fruškogorskog koridora. Kako je rekla, u medijima je pročitala da ti radovi treba da uslede ove jeseni, a mi smo, naglašava, zvanično ušli u jesen. 

- Uveliko se piše o putu prema Sarajevu, Prištini, pa ćemo izgleda pre stizati u Sarajevo nego preko Fruške gore od Novog Sada do Šapca i Rume – kazala je ona i dodala da je očigledno da izgradnja Fruškogorskog koridora nema prioritet, što se vidi i na mapi Srbije.

(SzILSV, 22.10.2019)



Događaji | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Borićemo se za pravu državu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da su Vojvođanski front oformili dugogodišnji prijatelji zbog toga što je jasno da neke male razlike više ne vredi spominjati i da je suviše krupnih stvari protiv koji se moramo zajednički boriti. 
Događaji | Utorak, 25. 02. 2020. | Komentara: 0

Da bismo živeli za nešto moramo se držati zajedno. Vojvođanski front nudi život

Predsednik Lige socijaldemorkata Vojvodine Nenad Čanak poručio je da građani i građanke Vojvodine nemaju pravo da dignu ruke od Vojvodine, jer je ona njihova jedina zemlja. On je na tribini Vojvođanskog fronta u Lovćencu istakao da je to i rusinska zemlja, i hrvatska zemlja, i crnogorska, i srpska, i mađarska, i slovačka, i svih koji na njoj živi. 
Događaji | Petak, 21. 02. 2020. | Komentara: 0

LSV protiv rebalansa i novog zaduživanja Vojvodine

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće glasati ni za rebalans budžeta APV za 2020. godinu, niti za novo zaduživanje Pokrajine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook