Rebalans budžeta APV za 2020. je nastavak kršenja Ustava

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Četvrtak, 07. 05. 2020. | Komentara: 0

Rebalans budžeta APV za 2020. je nastavak kršenja Ustava

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da je umanjenje budžeta AP Vojvodine današnjim rebalansom samo kontinuitet u kršenju aktuelnog Ustava Republike Srbije. On je na sednici Skupštine APV, na kojoj je usvajan rebalans budžeta za 2020. godinu, apelovao na nadležne da se, kako je rekao, dozovu pameti i da prvom prilikom donesu Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine da bi taj akt domogućio građankama i građanima Vojvodine da samostalno odlučuju o svom novcu.

LSV

Niz sumnjivih nelogičnosti

Šućurović je istakao da je prethodno usvojeni budžet rebalansom umanjen za 4,2 milijarde dinara, jer je sa 77,8 milijardi dinara korigovan na 73,6 milijardi.

- Novonastala situacija predstavlja kontinuitet u kršenju aktuelnog Ustava Republike Srbije po kome budžet AP Vojvodine treba da bude sedam procenata budžeta Republike, što, naravno, ni od usvajanja tog istog Ustava nije poštovano. A sada sledi novo vanredno kršenje Ustava gde se ionako krnji prihodi pokrajine smanjuju za dodatnih 4,2 milijarde dinara. Ako uzmemo u obzir da kapitalni karakter investicije u Pokrajini treba da bude tri sedmine budžeta, tu isto vidimo koliko je kršenje tog Ustava – naveo je.

Rekao je i da LSV razume krizu koja je prouzrokovana koronavirusom, da neće ostati nema na nepravedne mere koje će naneti ozbiljne kratoročne i dugoročne posledice po celu AP Vojvodinu.  

Šućurović je naglasio i da je u rebalansu vidljiv niz sumnjivih nelogičnosti. 

- Ukoliko krenemo od stavke budžetske rezerve, vidimo da je za RTV, u vreme najžešće borbe protiv pandemije, utrošena istovetna količina novca kao i za Klinički centar Vojvodine. Takođe, LSV smatra da su donacije Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Temišvaru, u doba borbe protiv korone, krajnje sporna. Postavlja se upitnost hitnosti samih transakcija toj verskoj ustanovi u trenutku dok se država bori s opasnim virusom i pokušava da očuva zdravstvo – naglasio je. 

Poslanik LSV je zamerio i što će najveće umanjenje pretrpeti Sekreterijat za poljoprivredu, a ništa manje neće štete biti po privredu i turizam. 

Kakvu poruku šaljemo?

- Kakva se poruka šalje našim mladima kada se u ovom kriznom vremenu potpuno briše stavka podrška mladima u ruralnim područjima? Kako nameravamo da pomognemo našim poljoprivrednicima, posebno sad u ovom nadolazećem kriznom periodu? Da li je to borba da mladi ostanu u svojoj zemlji ili samo još jedna loša mera koje ih sve dalje tera od svoje domovine? Da li mislite o tome ko će danas-sutra da radi i privređuje za naše penzije, da plaća poreze ako se mi danas ovako neodgovorno ponašamo prema građanima i građankama? – ređao je pitanja Šućurović. 

On je upitao i zbog čega su kreatori republičkog budžeta, koji se svakodnevno hvale time da je Srbija puna novca, uskratili Vojvodini ozbiljna transferna sredstva. 

- LSV se, takođe, pita kako Republika može bolje da zna ekonomsku situaciju u Pokrajini i kolika je pogođenost koje grane njene privrede i poljoprivrede od nje same kada se situacija odvija na teritoriji APV. LSV podseća da ovakvi budžetski propusti ne bi bili mogući da je na vreme usvojen Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine – zaključio je Saša Šućurović i dodao da zbog svega navedenog poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta Vojvodine za 2020. godinu.

(SzILSV, 07.05.2020) 
Događaji | Četvrtak, 07. 05. 2020. | Komentara: 0

Bogaroški: LSV ne podržava rebalans budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta i prateće programe.
Događaji | Sreda, 06. 05. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Mantija i navijački dres nisu pancir koji brani od zakona

Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je vanredno stanje, uprkos početnim nesnalaženjima Vlade u određivanju mera, uspelo da sačuva mnoge ljudske živote i da ne dozvoli da kapaciteti zdravstvenih institucija budu preopterećeni, da zdravstveni sistem pukne i da samim tim dođemo u poziciju da ljudi umiru bez ikakve mogućnosti da im se pomogne.
Događaji | Nedelja, 15. 03. 2020. | Komentara: 0

RIK proglasio izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je sinoć izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 26. april.
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook