Sedlarević: Posle EP, Vojvodina najmnogojezičniji parlament

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Događaji | Sreda, 14. 06. 2017. | Komentara: 0

Sedlarević: Posle EP, Vojvodina najmnogojezičniji parlament

BEOGRAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine mr Maja Sedlarević učestvovala je danas u Beogradu na sastanku Komiteta za tekuće poslove Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope i tom prilikom delegaciju upoznala sa činjenicom da AP Vojvodina, u okviru svojih nadležnosti, podstiče i pomaže očuvanje i razvijanje višejezičnosti i kulturne baštine nacionalnih zajednica koje u njoj žive, kao i da posebnim merama i aktivnostima pomaže međusobno upoznavanje i uvažavanje jezika, kultura i veroispovesti u APV.

LSV

- Višejezičnost, višekulturalnost i sloboda veroispovesti predstavljaju vrednosti od posebnog značaja za AP Vojvodinu. Pokrajina u okviru svojih prava i dužnosti doprinosi ostvarivanju Ustavom zajemčene potpune ravnopravnosti Mađara, Slovaka, Hrvata, Crnogoraca, Rumuna, Roma, Bunjevaca, Rusina, Makedonaca i pripadnika drugih brojčano manjih nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica koji u njoj žive, sa pripadnicima srpskog naroda. U okviru svojih nadležnosti organi AP Vojvodine preduzimaju mere u cilju doslednog ostvarivanja zakonom uređene službene upotrebe jezika i pisama nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica. U Vojvodini, 39 od ukupno 45 lokalnih samouprava, svojim statutom propisuje upotrebu srpskog jezika i ćiriličkog pisma, i jezik i pismo neke od manjinskih nacionalnih zajednica – istakla Sedlarević, koja je i zamenica člana delegacije Republike Srbije u Veću regiona u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. 

Ona je posebno naglasila i da su u Skupštini AP Vojvodine u ravnopravnoj službenoj upotrebi, pored srpskog jezika i ćiriličnog pisma, i mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik i njihova pisma, u skladu sa Statutom čime je Skupština AP Vojvodine, sa šest jezika u službenoj upotrebi, najmnogojezičniji parlament posle Evropskog parlamenta.

Na sastanku je bilo reči i o pitanjima koja se odnose na proučavanje uloge lokalnih i regionalnih vlasti u odnosu na izazove modernog društva, posebno u migrantskoj krizi. Poseban deo bio je posvećen tematskim pitanjima kao što su socijalna kohezija, interkulturalni dijalog, obrazovanje, kultura i održivi razvoj. Predstavljena iskustva i primeri lokalnih i regionalnih vlasti o upotrebi jezika i pisma biće korišćeni prilikom izrade preporuka i zaključaka   o implementaciji Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima i izrade Rezolucije o regionalnim ili manjskim jezicima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

(BILSV, 14.06.2017)
Događaji | Petak, 11. 05. 2018. | Komentara: 0

Čanak otvorio međunarodnu konferenciju parlamentaraca o EU

Predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije Nenad Čanak izjavio je danas da se u današnjem sazivu republičkog parlamente velika većina poslanika izjašnjava za Evropsku uniju kao cilj i za evropski put Srbije.
Događaji | Sreda, 09. 05. 2018. | Komentara: 0

Šta će Ministarstvo preduzeti povodom nezakonitosti u Kuli?

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije, Olena Papuga upitala je juče ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića šta će to ministarstvo preduzeti povodom utvrđenih sukoba interesa i nezakonitih radnji u Skupštini opštine Kula.
Događaji | Nedelja, 06. 05. 2018. | Komentara: 0

Ili će stavljati u zatvor celu državu ili ljude koji su činili zločine

Članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine  predvođeni predsednikom stranke Nenadom Čankom zaustavljeni su danas nadomak Rume i nije im dozvoljen prolaz do Jarka. Lider LSV je dodao i da  pozdravlja to što je država sprečila da se skup radikala održi u Hrtkovcima.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook