Sedlarević: Posle EP, Vojvodina najmnogojezičniji parlament

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 14. 06. 2017. | Komentara: 0

Sedlarević: Posle EP, Vojvodina najmnogojezičniji parlament

BEOGRAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine mr Maja Sedlarević učestvovala je danas u Beogradu na sastanku Komiteta za tekuće poslove Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope i tom prilikom delegaciju upoznala sa činjenicom da AP Vojvodina, u okviru svojih nadležnosti, podstiče i pomaže očuvanje i razvijanje višejezičnosti i kulturne baštine nacionalnih zajednica koje u njoj žive, kao i da posebnim merama i aktivnostima pomaže međusobno upoznavanje i uvažavanje jezika, kultura i veroispovesti u APV.

LSV

- Višejezičnost, višekulturalnost i sloboda veroispovesti predstavljaju vrednosti od posebnog značaja za AP Vojvodinu. Pokrajina u okviru svojih prava i dužnosti doprinosi ostvarivanju Ustavom zajemčene potpune ravnopravnosti Mađara, Slovaka, Hrvata, Crnogoraca, Rumuna, Roma, Bunjevaca, Rusina, Makedonaca i pripadnika drugih brojčano manjih nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica koji u njoj žive, sa pripadnicima srpskog naroda. U okviru svojih nadležnosti organi AP Vojvodine preduzimaju mere u cilju doslednog ostvarivanja zakonom uređene službene upotrebe jezika i pisama nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica. U Vojvodini, 39 od ukupno 45 lokalnih samouprava, svojim statutom propisuje upotrebu srpskog jezika i ćiriličkog pisma, i jezik i pismo neke od manjinskih nacionalnih zajednica – istakla Sedlarević, koja je i zamenica člana delegacije Republike Srbije u Veću regiona u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. 

Ona je posebno naglasila i da su u Skupštini AP Vojvodine u ravnopravnoj službenoj upotrebi, pored srpskog jezika i ćiriličnog pisma, i mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik i njihova pisma, u skladu sa Statutom čime je Skupština AP Vojvodine, sa šest jezika u službenoj upotrebi, najmnogojezičniji parlament posle Evropskog parlamenta.

Na sastanku je bilo reči i o pitanjima koja se odnose na proučavanje uloge lokalnih i regionalnih vlasti u odnosu na izazove modernog društva, posebno u migrantskoj krizi. Poseban deo bio je posvećen tematskim pitanjima kao što su socijalna kohezija, interkulturalni dijalog, obrazovanje, kultura i održivi razvoj. Predstavljena iskustva i primeri lokalnih i regionalnih vlasti o upotrebi jezika i pisma biće korišćeni prilikom izrade preporuka i zaključaka   o implementaciji Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima i izrade Rezolucije o regionalnim ili manjskim jezicima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

(BILSV, 14.06.2017)




Događaji | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Borićemo se za pravu državu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da su Vojvođanski front oformili dugogodišnji prijatelji zbog toga što je jasno da neke male razlike više ne vredi spominjati i da je suviše krupnih stvari protiv koji se moramo zajednički boriti. 
Događaji | Utorak, 25. 02. 2020. | Komentara: 0

Da bismo živeli za nešto moramo se držati zajedno. Vojvođanski front nudi život

Predsednik Lige socijaldemorkata Vojvodine Nenad Čanak poručio je da građani i građanke Vojvodine nemaju pravo da dignu ruke od Vojvodine, jer je ona njihova jedina zemlja. On je na tribini Vojvođanskog fronta u Lovćencu istakao da je to i rusinska zemlja, i hrvatska zemlja, i crnogorska, i srpska, i mađarska, i slovačka, i svih koji na njoj živi. 
Događaji | Petak, 21. 02. 2020. | Komentara: 0

LSV protiv rebalansa i novog zaduživanja Vojvodine

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće glasati ni za rebalans budžeta APV za 2020. godinu, niti za novo zaduživanje Pokrajine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook