Sedlarević: Posle EP, Vojvodina najmnogojezičniji parlament

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 14. 06. 2017. | Komentara: 0

Sedlarević: Posle EP, Vojvodina najmnogojezičniji parlament

BEOGRAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine mr Maja Sedlarević učestvovala je danas u Beogradu na sastanku Komiteta za tekuće poslove Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope i tom prilikom delegaciju upoznala sa činjenicom da AP Vojvodina, u okviru svojih nadležnosti, podstiče i pomaže očuvanje i razvijanje višejezičnosti i kulturne baštine nacionalnih zajednica koje u njoj žive, kao i da posebnim merama i aktivnostima pomaže međusobno upoznavanje i uvažavanje jezika, kultura i veroispovesti u APV.

LSV

- Višejezičnost, višekulturalnost i sloboda veroispovesti predstavljaju vrednosti od posebnog značaja za AP Vojvodinu. Pokrajina u okviru svojih prava i dužnosti doprinosi ostvarivanju Ustavom zajemčene potpune ravnopravnosti Mađara, Slovaka, Hrvata, Crnogoraca, Rumuna, Roma, Bunjevaca, Rusina, Makedonaca i pripadnika drugih brojčano manjih nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica koji u njoj žive, sa pripadnicima srpskog naroda. U okviru svojih nadležnosti organi AP Vojvodine preduzimaju mere u cilju doslednog ostvarivanja zakonom uređene službene upotrebe jezika i pisama nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica. U Vojvodini, 39 od ukupno 45 lokalnih samouprava, svojim statutom propisuje upotrebu srpskog jezika i ćiriličkog pisma, i jezik i pismo neke od manjinskih nacionalnih zajednica – istakla Sedlarević, koja je i zamenica člana delegacije Republike Srbije u Veću regiona u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. 

Ona je posebno naglasila i da su u Skupštini AP Vojvodine u ravnopravnoj službenoj upotrebi, pored srpskog jezika i ćiriličnog pisma, i mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik i njihova pisma, u skladu sa Statutom čime je Skupština AP Vojvodine, sa šest jezika u službenoj upotrebi, najmnogojezičniji parlament posle Evropskog parlamenta.

Na sastanku je bilo reči i o pitanjima koja se odnose na proučavanje uloge lokalnih i regionalnih vlasti u odnosu na izazove modernog društva, posebno u migrantskoj krizi. Poseban deo bio je posvećen tematskim pitanjima kao što su socijalna kohezija, interkulturalni dijalog, obrazovanje, kultura i održivi razvoj. Predstavljena iskustva i primeri lokalnih i regionalnih vlasti o upotrebi jezika i pisma biće korišćeni prilikom izrade preporuka i zaključaka   o implementaciji Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima i izrade Rezolucije o regionalnim ili manjskim jezicima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

(BILSV, 14.06.2017)




Događaji | Utorak, 18. 09. 2012. | Komentara: 0

Velik uspeh vojvođanskih sportista

NOVI SAD – Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu upriličila je juče svečani prijem u Vladi AP Vojvodine povodom velikog uspeha koji su postigli vojvođanski sportisti predstavljajući Srbiju na Paraolimpijskim igrama u Londonu.
Događaji | Utorak, 11. 09. 2012. | Komentara: 0

Grujić posetio Arhiv u Sremskim Karlovcima

SREMSKI KARLOVCI – Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje, Slaviša Grujić, posetio je danas Arhiv u Sremskim Karlovcima, gde se u razgovoru sa zaposlenima uverio u stanje Arhiva u kojem se čuva preko dva i po miliona dokumenata.
Događaji | Ponedeljak, 10. 09. 2012. | Komentara: 0

Evropska konferencija o rodnoj ravnopravnosti

NOVI SAD – U periodu od 6. do 8. septembra, na ostrvu Korčula (Hrvatska), održan je seminar sa nazivom „Političke, ekonomske i društvene promene u Jugoistočnoj Evropi - uticaj na rodnu ravnopravnost“, u organizaciji Centralno – istočno evropske ženske mreže.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook