Srbija mora nastaviti evropski put

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 14. 03. 2012. | Komentara: 1

Srbija mora nastaviti evropski put

NOVI SAD – Glavni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine doneo je odluku da stranka na predstojećim pokrajinskim i lokalnim izborima nastupi samostalno, dok će na republičkim izborima ići u široj koaliciji sa Demokratskom strankom i još nekim strankama, istakla je danas portparolka i narodna poslanica LSV mr Aleksandra Jerkov.

aleksandra Jerkov

Kako je navela na konferencijii za novinare u Novom Sadu, Liga će na pokrajinskim izborima nastupiti na listi pod imenom „Liga socijaldemokrata Vojvodine - Nenad Čanak“, na kojoj će biti 60 kandidata za izbore koji se održavaju po proporcionalnom izbornom sistemu i, najverovatnije svih 60 kandidata po većinskom sistemu.
Dodala je da će predlagači svih kandidata biti Liga socijaldemokrata Vojvodine, a da će nosilac svih lista biti lider LSV Nenad Čanak.

Samo jedna koalicija može nastaviti evrointegracije

Kada su u pitanju republički izbori, Aleksandra Jerkov navodi da su razlozi za zajednički nastup sa DS duboko uverenje da Srbija mora nastaviti evropski put i započeti proces evropskih integracija.
– To nije samo obaveza koju LSV ima prema svojim biračima. To je obaveza koju su građani na prethodnim izobirma 2008. godine jasno nametnuli svim političkim akterima u Srbiji i to je obaveza koju su sve političke stranke dužne da poštuju. Osim toga, dobro iskustvo, kada su u pitanju evropske integracije, koje imamo u koaliciji sa Demokratskom strankom, utvrđuje nas u tome da je upravo ova koalicija ona koalicija koja može nastaviti evropski put Srbije – rekla je Jerkova.
Podsetila je da je Liga socijaldemokrata Vojvodine imala tri uslova pri formiranju vlade kojoj upravo ističe mandat, koji su i sprovedeni. Prvi je bio uslov da se Srbiji ukinu obavezne vize za ulazak u zemlje Šengena, drugi okončanje saradnje sa Haškim tribunalom, a treći usvajanje svih zakona sa evropske agende, što je sve ispunjeno.
Dodala je da je članstvo Srbije u EU jedini način da se izađe iz izuzetno teške ekonomske situacije u kojoj se nalaze Srbija, njena privreda i njeni građani.
– Verujemo da Demokratska stranka i koalicija okupljena oko nje, jedina može
sprečiti da SNS određuje premijera i jedina koja može Srbiju beskompromisno, jasno i nedvosmisleno vodi ka članstvu u Evropskoj uniji – rekla je Jerkova..

Razlika u shvatanju položaja Vojvodine


Kada su u pitanju lokalni i pokrajinski izbori, na njima će Liga socijaldemokrata Vojvodine nastupiti samostalno jer, kako je navela Aleksandra Jerkov, ni sa jednom od stranaka koje izlaze na pokrajinske izbore nema jednako viđenje o tome kako AP Vojvodina trebada izgleda u Srbiji.
– Nemamo jednako viđenje o tome koje nadležnosti  APV treba da ima u okviru Srbije i nemamo jednako viđenje o tome na koji način se za ove nadležnosti treba i mora boriti – rekla je ona. Jerkova veruje da će predizborna kampanja u Vojvodini obilovati mnogim željama stranaka za većom autonomijom, za više nadležnosti i sredstava za AP Vojvodinu, ali da nas iskustvo uči suprotnom.
– Nismo spremni da sarađujemo sa onima u predizbornoj koaliciji koji su prethodnih 12 godina proveli centralizujući Srbiju, da bi danas govorili kako treba da bude decentralizovana. Nismo spremni da sarađujemo sa onima koji će verovatno ponuditi mnogo u predizbornoj kampanji, a nakon izbora će, svaki put kada treba da biraju između centrale u Beogradu i interesa građana Vojvodine, izabrati centralu u Beogradu – istakla je ona.
- Nismo spremni ni da u predizbornoj koaliciji sarađujemo sa onima kojima je važan samo deo građana Vojvodine - dodala je Jerkova, ističući da su za Ligu svi građani Vojvodine jednako vredni i važni.

Vojvodina zalužuje borca

– Ukoliko Liga socijaldemokrata Vojvodine bude bila u prilici da nakon izbora daje premijera AP Vojvodine, Nenad Čanak je spreman da takvu odgovornost prihvati. Smatramo da on svojim političkim integritetom, političkim uticajem može da uradi mnogo više za AP Vojvodinu od onih koji ni u stranci ne mogu da se izbore za to da se njihovo mišljenje uvaži – navela je Jerkova. Istakla je da LSV smatra da AP Vojvodina i njeni građani zaslužuju osobu na čelu pokrajinske vlade koja će biti spremna da se za njihove interese bori.

Jerkov Novi Sad, Kostreš Zrenjanin

Aleksandra Jerkov je potvrdila da će ona biti kandidatkinja za gradonačelnicu Novog Sada, dok će zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš biti kandidat za gradonačelnika Zrenjanina, ističući da građani dva najveća vojvođanska grada zaslužuju odlučne i hrabre ljude na svom čelu.
– Smatramo da oba ova grada zaslužuju ljude koji znaju, ljude koji mogu, ljude koji su zaista spremni da više ne budu Jagodina i Inđija svetli primeri za investiranje u Srbiju, a Novi Sad i Zrenjanin crne rupe – istakla je ona.
Jerkova je ukazala i da nisu građani Beograda krivi zbog toga što žive bolje od građana Novog Sada i Zrenjanina, već gradonačelnici ta dva grada koji nisu uspeli da se izbore za svoje građane, kao što gradonačelnik Beograda jeste.
Aleksandra Jerkov je rekla i da će LSV u Novom Sadu verovatno izaći u nekoj vrsti koalicije sa Srpskim pokretom obnove, te da će se precizirati u kojem obliku će to biti.
- Lista na kojoj ćemo nastupiti će se zvati „Liga socijaldemokrata Vojvodine -Novi Sad naša kuća - Nenad Čanak“ – navela je ona.

Moralo je bolje i hrabrije

Komentarišući kritike na račun njenih godina, zbog čega je upitna njena kandidatura za gradonačelnicu, Aleksandra Jerkov je rekla da ne misli da se godinama života ili radnog staža meri nečija sposobnost da rukovodi nekim gradom ili na takav način preuzme odgovornost.
– Mislim da se to pre meri rezultatima koji stoje iza nekoga, programom koji građanima nudi i timom sa kojim namerava taj program da sprovede – rekla je Jerkova podsetivši usput da je pet godina poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije, od čega četiri godine na mestu zamenika šefa najveće poslaničke grupe, te da je pre toga radila i u Skupštini AP Vojvodine.
Najavila je i da će uskoro građanima Novog Sada predstaviti program za koji će zatražiti podršku građana, tim ljudi sa kojima namerava taj program da sprovede, kao i njen lični program kao gradonačelnice.
Komentarišući rad gradonačelnika Novog Sada u ovom mandatu, Jerkova je upozorila da je, pored mnogih stvari koje su urađene, u Novi Sad u tom periodu stiglo samo tri investicije.
– Ako bih morala da u jednoj rečenici sažmem ono što zameram Igoru Pavličiću, ja bih rekla da je moralo mnogo bolje i mnogo hrabrije – rekla je Jerkova.
Dodala je da onaj ko želi da izbori maksimum za građane Novog Sada mora imati hrabrosti da se suprotstavi onima koji mu govore da se ponekad povuče.

(BILSV, 14. 03. 2012.)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook