Šta će Ministarstvo preduzeti povodom nezakonitosti u Kuli?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 09. 05. 2018. | Komentara: 0

Šta će Ministarstvo preduzeti povodom nezakonitosti u Kuli?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije, Olena Papuga upitala je juče ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića šta će to ministarstvo preduzeti povodom utvrđenih sukoba interesa i nezakonitih radnji u Skupštini opštine Kula. 

LSV

- Problem je nastao donošenjem odluka u Skupštini opštini Kula u čijem izglasavanju je učestvovalo sedam odbornika koji su, prema mišljenju Agencije za borbu protiv korupcije, u sukobu interesa, jer pored javne funkcije odbornika obavljaju i dužnosti članova Saveta mesnih zajednica, što je ozbiljna povreda Zakona o sukobu interesa – objasnila je Papuga.
 
Prema njenim rečima, druga nelogičnost je ta da su isti ti odbornici, koji su u sukobu interesa, na nezakonit način glasali protiv Inicijative Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje Perice Videkanjića sa funkcije predsednika opštine.
 
- Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je saopštilo da su odbornici mogli da glasaju samo tajnim glasanjem, a glasalo se javno. A po odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi određeno da se predsednik opštine bira i razrešava tajnim glasanjem. Da li će ministarstvo na osnovu čklana 84. Zakona o lokalnoj samoupravi poništiti Zaključak SO Kula o odbacivanju inicijative za razrešenje predsednika opštine? – upitala je poslanica LSV.
 
Papuga je objasnila da su od ukupnog broja odbornika koji su na nezakonit način glasali, dvojica sekretari Saveta MZ (Sivac i Gornji grad), a trojica odbornici i članovi Saveta MZ. Takođe, u tim utvrđenim nepravilnostima prilikom izglasavanja, učestvovala je i pokrajinska poslanica, inače načelnica za društvene delatnosti u SO Kula koja je i član Izvršnog odbora MZ Donji grad, kao i pomoćnik predsednika opštine, koji je postao pomoćnik tako što su prekršen Zakon o sukobu interesa, a što je utvrdila Agencija za borbu protiv korupcije.
 
Papuga je ponovila pitanje ministru za rad i zapošljavanje Zoranu Đorđeviću, a u vezi sa preduzećem DES, odnosno šta će se desiti sa radnicima u Novom Sadu.
 
- Odgovorio mi je da je 130 lica koji su tamo zaposleni, invalidi, uglavnom gluvi i nagluvi i da niko u toj firmi neće biti otpušten. Međutim, ovih dana u tom preduzeću je pokrenut postupak za stečaj odlukom direktora te firme i radi se na programu rešavanja viška zaposlenih – objasnila je Papuga.
 
Ona je iznela sumnju da će se to preduzeće  ili ugasiti ili privatizovati, kao i da će biti otpuštanja. Zato, kako kaže, očekuje odgovor od ministra na pitanje da li zna šta će se desiti sa DES-om, napominjući da su zaposleni u aprilu dobili deo januarske plate.
 
Premijerku Anu Brnabić, Papuga je pitala šta se dešava sa dolaskom kompanije Tenis.
 
- Ta kompanija je dobila 5.000 hektara zemlje, pa me interesuje da li će se ta zemlja obrađivati ove godine? Ko koristi to zemljište sada, ko plaća odvodnjavanje... Interesuje me i kolika je tačna vrednost Tenisove investicije, koliko će tačno radnika biti zaposleno i koja će njihova prava biti u toj kompaniji – pitala je Papuga.
 

(BILSV, 09.05.2018)
 



Događaji | Četvrtak, 03. 05. 2012. | Komentara: 0

Održana završna konvencija u Somboru

SOMBOR - Liga socijaldemokrata Vojvodine održala je večeras u Somboru završnu predizbornu konvenciju. Na konvenciji su govorili predsednik LSV Nenad Čanak, predsednik Političkog saveta LSV Dušan Jakovljev, potpredsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV Maja Sedlarević i predsednik Saveta za decentralizaciju LSV Duško Radaković.
Događaji | Četvrtak, 03. 05. 2012. | Komentara: 0

Zmajeve dečje igre vratiti kod spomenika Zmaju

NOVI SAD – Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović pozvao je danas Gradsku upravu za komunalne poslove da odobri Zmajevim dečjim igrama da jednu od bina postave pored spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju u istoimenoj ulici u centru Novog Sada.
Događaji | Četvrtak, 03. 05. 2012. | Komentara: 0

Čanak: Kampanja sa najviše laganja u istoriji

PANČEVO – Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da je ovogodišnja predizborna kampanja pokazala pravo stanje u zemlji i da ju je obeležilo najviše laganja u istoriji višestranačja u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook