Sumnja da će novca biti samo za paore pod kontrolom vlasti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 15. 12. 2016. | Komentara: 0

Sumnja da će novca biti samo za paore pod kontrolom vlasti

 
BEOGRAD - Narodna poslanica Lige socijademokrata Vojvodine Marinika Tepić izjavila je danas na sednici republičkog parlamenta da se odbijanjem amandmana te poslaničke gupe samo povećava sumnja da će “sredstava iz IPARD fonda biti namenjena poljoprivrednicima koji su zapravo pod kontrolom vladajuće većine”.

LSV

Ona je navela i da Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju u sebi sadrži dug period koji je predviđen za obradu podnetih zahteva poljoprivrednika za dobijanje sredstava, a što ide u prilog tezi da taj proces neće biti u potpunosti transparentan.

- Tekući predlog zakona predviđa devet meseci plus šest, što znači da će se gotovo godinu i po dana ostaviti dodatnog prostora za administriranje zahteva koji su podneti za korišćenje sredstava iz IPARD programa, odnosno fonda,  što je za nas nedozvoljeno dug period. Ako izvedete prostu računicu, znači da će se odluke doneti u 2018. kada i ističe rok za povlačenje prve tranše od 15 miliona evra - ukazala je Tepić obrazlažući amandman poslaničke LSV kojim se predlaže skraćenje roka za donošenje rešenja po zahtevu za odobravanje projekata sa devet na šest meseci i skraćenje roka za donošenje rešenja po zahtevu za odobravanje isplate sredstava sa šest na četiri meseca, a koji je odbijen.

Nedovoljna transparentnost

Tepić je navela da se izmene Predloga zakona odnose na ljude koji žive od pluga i od zemlje te je od ministra poljoprivrede Branislav Nedimovića očekivala da će dati mnogo značajnije argumente u odbrani Predloga zakona, ali i u objašnjenju zašto nijedan amandman opozicije nije prihvaćen.

- Naročito kada je reč o transparentnosti na koju ste se pozivali. Mi smo jednim amandmanom i predložili da se osim objave u Službenom glasniku sve informacije, konkursne i sve druge, objavljuju na internet stranici resornog ministarstva, ali i da se upute organima lokalnih samouprava da ih i one objave u cilju dodatne transparentnosti. Vi, takođe, dobro znate da paori vozeći traktori ne čitaju Službeni glasnik i ne možete očekivati da će ga oni svakodnevno čitati. Otuda je još jedan razlog da sumnja bude utemeljenija, odnosno da će se raditi o poljoprivrednicima koji su apsolutno pod kontrolom vladajuće većine da bi se kontrola nad odobrenim sredstvima mogla do kraja ispratiti - rekla je Tepić u replici ministru poljoprivrede.    
 
Podsticaji kao deo kampanje
   
Ona je podsetila i da je u načelnoj raspravi postavila pitanje oko podsticaja za biljnu proizvodnju, koje je bilo i predizborno obećanje Srpske napredne stranke, a to je da će se podsticaji u biljnoj proizvodnji sa 4.000 dinara povećati na bar ono pređašnje stanje od 12.000 dinara.

- Na taj način, stranačka hobotnica SNS je  pokušala da usisa poljoprivredna udruženja u svoje redove uoči predizborne kampanje kako bi amortizovala nezadovoljstvo paora ovim obećanjem. Do danas se ništa nije desilo, odnosno ta Uredba kojom su smanjena sredstva i podsticaji za biljnu proizvodnju i dalje je na snazi - zaključila je Tepić.

Pokrajinsko koordinaciono telo


Poslanička grupa LSV tražila je i izmenu u delu Predloga zakona koji se odnosi na sistem računovodstvenih podataka. Prema rečima poslanice Nade Lazić ne postoje formalni razlozi zbog kojih ne bi postojalo i pokrajinsko koordinaciono telo koje bi bilo u tom sistemu.

-  Veoma je važno, a što je predlagač propustio, da se u sistemu računovodstvenih podataka na poljoprivrednim gazdinstvima nađe i pokrajinsko koordinaciono telo, jer se tek sa njim u sastavu može govoriti o FADN sistemu kao zaokruženoj celini.

Vladajuća većina nije prihvatila njen amandman pod obrazloženjem da na teritoriji pokrajine postoje savetodavne i stručne službe u nadležnosti pokrajinskih organa i da je to dovoljno.

(BILSV, 15.12.2016)           



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook