Tepić i Devenport o evrointegracijama i regionalnoj saradnji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 24. 08. 2016. | Komentara: 0

Tepić i Devenport o evrointegracijama i regionalnoj saradnji

BEOGRAD - Predsednica Odbora za evropske integracije Marinika Tepić razgovarala je danas u Domu Narodne skupštine sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Nj.E. ambasadorom Majklom Davenportom o aktuelnoj situaciji u vezi sa pregovorima Srbije i Evropske unije, predstojećim aktivnostima Odbora za evropske integracije i nastavku saradnje sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji.
 
LSV 
 
Ona je tom prilikom ukazala na dobro definisanu ulogu Narodne skupštine, Odbora za evropske integracije i nadležnih skupštinskih radnih tela u procesu razmatranja predloga pregovaračkih pozicija, u Rezoluciji i Odluci Odbora o primeni Rezolucije o ulozi Narodne skupštine u procesu pregovora Srbije i Evropske unije, uspostavljenim konsultativnim mehanizmom sa radnim grupama Nacionalnog konventa o EU i organizacijama civilnog društva i dodala da kroz parlamentarnu diplomatiju uvek postoji prostor za intenzivniju i sadržajnu saradnju. Ona je naglasila da je Republici Srbiji mesto u porodici evropskih naroda, i da je to njeno prirodno okruženje.

Na sastanku je bilo reči i o tome da primena Akcionog plana veoma često znači ne samo primenu postojećih, već i donošenje novih zakona, a da otvaranje novih poglavlja ne predstavlja samo tehnički izazov, već i izazov usaglašavanja političkih stavova svih država članica Evropske unije. Davenport je istakao da se krajem oktobra očekuje godišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pregovora, a da je Delegacija prikupila komentare Vlade, zemalja članica Evropske unije i nevladinih organizacija, i dodao da će Izveštaj biti konkretan, pozitivnog tona, ali sa konstruktivnom kritikom na mestima na kojim ima prostora za napredovanje. 

Tepić je predočila buduće aktivnosti Odbora za evropske integracije i sastanaka koje će održati u narednom periodu. Predsednica Odbora je istakla da je regionalna saradnja jedan od glavnih zadataka kojim će se Odbor baviti i najavila bilateralne sastanke sa resornim odborima zemalja regiona. Ona je izrazila uverenje da će se verbalne tenzije između Republike Hrvatske i Republike Srbije smiriti, i naglasila da samo zajednički možemo sačuvati i izgraditi region mira, bezbednosti, stabilnosti i razvoja. Podsetila je da je prva saradnja, nakon sukoba sa početka devedesetih godina, između naše zemlje i Republike Hrvatske potekla između AP Vojvodine i Istarske županije, na inicijativu Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i izrazila zadovoljstvo povodom veoma aktivne i sadržajne prekogranične saradnje dveju zemalja.
 
(BILSV, 24. 08. 2016)




Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook