Tomaševac prestonica banatskih militara

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 26. 10. 2011. | Komentara: 0

Tomaševac prestonica banatskih militara

ZRENJANIN - Savet Mesne zajednice Tomaševac sinoć je na svečanoj sednici jednoglasno proglasio ovo mesto prestonicom banatskih militara i na ovaj način podsetio na ulogu koje je ovo mesto imalo u stvaranju istorije današnje Vojvodine.

Kostreš

Ovoj manifestaciji su prisustvovali i funkciooneri LSV - poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Bojan Kostreš, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, kao i predsednik Gradskog odbora LSV Zrenjanin Dejan Čapo.

Aleksandar Rudić, član Saveta MZ Tomaševac, objasnio je da su militari stanovnici naselja koja su bila deo vojne granice u tadašnjoj Austrougarskoj carevini.

- Tomaševac je bio deo te granice od 1773. do 1872. godine, dakle skoro jedan vek, a Tomaševčani su za službu čuvara graničnih predela imali beneficije: imali su zemlju, bili slobodni i slobodno ispovedali svoju veru u tadašnjoj Carevini, i živeli specifičnim načinom života. Tomaševac do danas nije zapustio tu tradiciju, a na ovaj način želimo da podsetimo na ovu, pomalo zaboravljenu, ali veoma zanimljivu istorijsku lekciju i promovišemo potamiški deo Banata - rekao je Rudić, podsećajući da su upravo Banatske šore, po kojima je ovo mesto poznato, deo militarske tradicije, a da je za negovanje starih običaja zaslužna i Asocijacija žena "Tamiški cvet".

- Ono što je možda i najvažnije jeste da su ljudi u Tomaševcu specifičnog duha, nekad teški i tvrdoglavi, ali dobri, vredni i pošteni, i to je taj vojni duh i način života, kojim se do pre 130 godina živelo ovde - kaže on.
Bojan Kostreš, inače Tomaševčanin, podsetio je da je ovo mesto dugi niz godina bilo središte militara i odigralo značajnu ulogu u nastajanju Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata.

- Zbog toga Tomaševčani imaju pravo na ovo i prestonicu banatskih militara. I možda bi za nekog bilo bolje da je poznat po prvoj biblioteci ili nečemu sličnom, ali oni su bili vojnici i misle da je ovo najbolji način da se ovo mesto obeleži i na taj način istorijom privuku posetioce i turiste - ocenio je Bojan Kostreš, dodajući da je u planu i otvaranje Muzeja Banatskih militara, podizanje spomenika militarima u centru sela, ali i rekonstrukcija postojećeg spomenika kapetanu Radivojeviću.

Aleksandar Marton zaključio je da se pojedini delovi istorije nepravedno zapostavljaju i da je ovo ujedno prilika da se ukaže autorima udžbenika i istorijskih knjiga na značaj koji je potamiški deo Banata imao u čuvanju države od upada Turaka.

- Grad Zrenjanin će podržati svaku inicijativu kojom se čuva tradicija, a na ovaj način pomažemo i osnaživanje i oživljavanje naših sela i kvaliteta života u njima. Prestonica banatskih militara ima i turistički potencijal, a ujedno će nas podsećati na važne istorijske trenutke i pobede koje su naši preci izvojevali - rekao je predsednik Skupštine grada Zrenjanina.

(BILSV, 26.10.2011.)



Događaji | Subota, 19. 11. 2022. | Komentara: 0

Počeo Izborni kongres LSV

Kongres Lige socijaldemokrata Vojvodine na kojem će biti izabran novi predsednik stranke, održava se danas u Novom Sadu. Delegati Kongresa će prvo birati 11 članova Predsedništva stranke, a potom će od četvoro kandidata koji osvoje najviše glasova birati stranačkog lidera.
Događaji | Utorak, 18. 10. 2022. | Komentara: 0

IN MEMORIAM

Istaknuta članica Lige socijaldemokrata Vojvodine Đurđina Jerinkić preminula je, posle duge i teške bolesti, u 48. godini života. 
Događaji | Utorak, 28. 06. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Užasava me odnos Evropske unije prema agresiji na Ukrajinu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je da nema nikakve sličnosti između ratova devedesetih na Balkanu i rata u Ukrajini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook