Uskoro nova bista Mihajla Pupina ispred Tehničkog fakulteta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 25. 04. 2012. | Komentara: 0

Uskoro nova bista Mihajla Pupina ispred Tehničkog fakulteta

Na mestu odnete bronzane biste Mihajla Pupina, ispred Tehničkog fakulteta u Zrenjaninu, uskoro će biti postavljeno novo poprsje ovog velikana, koji je zadužio ne samo svoj zavičaj i domovinu, već i celokupno čovečanstvo, nagovešteno je danas prilikom obilaska ove lokacije od strane predsednika Skupštine grada Zrenjanina Aleksandra Martona i direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Igora Kovača.

Aleksandar Marton

Tokom razgovora s dekanom TF "Mihajlo Pupin", prof. dr Milanom Pavlovićem, Marton i Kovač osudili su ovaj i slične vandalske činove, jer, nažalost, nestanak biste Mihajla Pupina nije jedinstven slučaj.

- Oskrnavljeni ili nestali spomenici Stevice Jovanovića, u Aleji velikana, kao i na nekim drugim lokacijama, šire lošu poruku o gradu. Gradu, koji je lep, kojim treba da se dičimo i njegove znamenitosti pokazujemo gostima, na veliku je sramotu kada nestaje bista jednog velikana, rođenog na dvadesetak kilometara odavde. Lokalna samouprava mora da se posveti ovakvim problemima, baš kao što je i na policiji da pronalazi i otkriva vinovnike ovakvih nedela, a treba, svakako, razmisliti i o pomoći institucijama ispred kojih se nalaze spomenici. Bolje osvetljenje i sigurnosne kamere sigurno manje koštaju nego izrada novih spomenika – istakao je Marton. On je poručio lopovima ili vandalima, jer je moguće i da je u pitanju čin običnog vandalizma, da se takvo ponašanje ne može isplatiti i da će zbog njega biti sankcionisani. Najavljujući skup na kome će učestvovati i dekani sa drugih fakulteta, prof. dr Milan Pavlović je rekao da ne bi bilo u redu da goste zrenjaninskog fakulteta dočeka prazan postament, bez biste Mihajla Pupina.

- U želji da zaštitimo ime koje nosi i naš fakultet i vratimo ono što je bilo, naručili smo novu bistu koja će biti postavljena na ovaj postament u narednih mesec dana. Takođe, planiramo i instalaciju odgovarajućeg obezbeđenja, pre svega rasvete, koja će biti postavljena na obližnje jarbole sa zastavama. Mihajlo Pupin uvek je sa nama u zgradi, treba da bude i ispred nje i borićemo se da se ubuduće nemili događaji ne dešavaju i da maksimalno promovišemo lik Mihajla Pupina i njegovo delo – istakao je dekan Pavlović. Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Igor Kovač kaže da je nebitno da li je neki spomenik pod zaštitom ili ne, jer, u konkretnom slučaju, znamo svi ko je bio Mihajlo Pupin i šta je ostavio nauci, našoj zemlji i svetu.

- Sigurno je da moramo više pažnje posvetiti zaštiti, jer ako je grad mogao da uloži sredstva u osvetljenje hramova, može i u po jednu led-svetiljku za svaku bistu u gradu, uključujući i sve one u nizu u Karađorđevom parku, gde se redovno dešavaju i nestanci i oštećenja – dodao je on.

(BILSV, 26.04.2012.)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook