Usmeriti novac kancelarijama ombudsmana i poverenika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 08. 12. 2016. | Komentara: 0

Usmeriti novac kancelarijama ombudsmana i poverenika

BEOGRAD – Poslanice i poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine zatražili su amandmanom na Predlog budžeta za 2017. godinu da se 60 miliona dinara namenjenih Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima preusmeri na kancelarije ombudsmana i poverenika za informacije od javnog značaja. Takođe, narodna poslanica LSV Marinika Tepić ukazala je večeras, navodeći konkretan primer, koliko je značajno postojanje Zaštitnika građana.

lsv

Amandmanom poslanice LSV u Narodnoj Skupštini Olene Papuge se predviđa da se smanje sredstva opredeljena za rad Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, čiji je direktor Marko Blagojević, u iznosu od 60 miliona dinara. Taj novac je, prema njenom predlogu, bolje preusmeriti, u jednakim delovima, kancelarijama Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja. 

- S obzirom da su to nezavisne kancelarije koje prate rad javnih organa, a znamo na osnovu njihovih izveštaja da se oni suočavaju sa time da imaju jako puno posla, jako puno predmeta, ali i malo zaposlenih. Donedavno su radili u neadekvatnim kancelarijama gde su svi zaposleni bili smešteni u dvema kancelarijama. Zato smo i predvideli, ne da im se povećaju sredstva pošto ovaj budžet planira smanjenje izdvajanja za njih, već da se ovaj novac preusmeri za njihov rad – istakla je Papuga. U obrazloženju amandmana ona je navela da rad Ombudsmana i Poverenika, kao i drugih nezavisnih institucija, služi da obezbedi zakonitiji, pravilniji i celishodniji rad drugih organa javne vlasti, čime se, pored ostalog, postižu ogromne uštede budžetskih sredstava. Ukazala je i da je, pored povećanja sredstava, potrebno i povećanje broja zaposlenih u Službi Ombudsmana. 

Tokom rasprave o amandmanu poslanika SNS kojim je zatraženo smanjenje plata za Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja, a replicirajući poslaniku SNS Vladimiru Đukanoviću, narodna poslanica LSV Marinika Tepić je ukazala da je upravo zaštitnik građana Saša Janković imao značajnu ulogu u slučaju koji je vodila Zorica Jovanović protiv države Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava povodom nestalih beba. Naime, Evropski sud je 2013. godine odneo presudu da je Srbija obavezna da usvoji zakon o nestalim bebama, a sa čim se kasni već duže od dve godine jer je on i dalje u zakonskoj proceduri. Kako je naglasila Tepić, Evropski sud je kao ključni dokument uzeo u obzir Izveštaj Ombudsmana iz 2010. godine.

A na prozivanje Đukanovića izvesne „Soroševske grupacije“, u okviru koje je prepoznao i Jankovića, Tepić je navela da upravo Soroš finansira jedan projekat ministarstva Vlade Republike Srbije. 

- Jedan od kapitalnih programa i projekata vašeg Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu je finansiran i još uvek traje od strane Soroševe Fondacije za otvoreno društvo. Sve je proverljivo na zvaničnoj internet stranici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Dakle, kad otimate najsigurniji prihov opštinama i gradovima a to je deo od poreza na zarade, onda je Sorošev novac i novac njegove fondacije dobar da finansira ministarstvo – zaključila je ona.

(BILSV, 08.12.2016)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook