Usvojen deo amandmana na Zakon o podsticaju u poljoprivredi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 16. 12. 2016. | Komentara: 0

Usvojen deo amandmana na Zakon o podsticaju u poljoprivredi

BEOGRAD - Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić je jučerašnjoj sednici republičkog parlamenta pozdravila usvajanje amandmana poslaničke grupe LSV na Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o podsticaju u poljoprivrednom i ruralnom razvoju. Međutim, ona je dodala i da uprkos tome nedostaju određeni segmenti koji bi do kraja definisali danas usvojeni zakon.

LSV

- Mi smo tražili da se podsticaji daju i za izgradnju objekata za odlaganje stajskog đubriva i nabavku opreme za rasprostiranje stajnjaka - kazala je Lazić objašnjavajući da usled nepravilnog rukovanja stajnjakom dolazi do zagađenja voda i životne sredine.

Prema njenim rečima, poslanička grupa LSV je predložila da se u zakon uvrste i podsticaji za izgradnju sistema kojim bi se dobijao bio-gas iz stajskog đubriva. Lazić je navela da je u periodu od  2005 do 2009 aktuelan bio program zaštite sliva Dunava od zagađena sa farmi ili klanica. Tim programom stotinjak farmera je dobilo oko 70 odsto ukupnih sredstava neophodnih za izgradnju tankova za sakupljanje stajnjaka, ali i opreme za rasprostiranje tog đubriva po njivama.

- Nažalost posle 2009. godine iz Fonda za zaštitu životne sredine i i Fonda za poljoprivredi nisu se isplaćivala sredstva za te namene, a zato smo mi i predložili ovaj amandman - ukazala je Lazić i istakla da želi da veruje ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću koji joj je rekao da je ta vrsta podsticaja predviđena, ali kroz druge članove zakona.

Lazić je ukazala i se tebalo ozbiljnije pozabaviti podsticajima za razvoj seoskog, tj. ruralnog turizma ukazujući da zemlje u okruženju imaju modele po kojima rade udruženja koja se bave promocijom te vrste turizma, a čiji rad je kontrolisan i transparentan.

Poslanica LSV obrazložila amandman koji se odnosi na korišćenje voda za navodnjavanje, međutim i taj predlog je odbijen.

-  Zahtevali smo da se, uz količinu podzemnih voda koje se mogu koristiti za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, navedu i uslovi o kvalitetu te vode. Jer je praksa pokazala da se u selima bivši bunari pretvaraju u septičke jame, a čime  dolazi do zagađenja najpre podzemnih voda. Vrlo često se dešavalo da su te vode često fekalno zagađene, a ista se koristila za navodnjavanje salate ili kupusa - objasnila je Lazić.

(BILSV, 16.12.2016)

 



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook