Važna nam je stalna podrška perspektivi članstva Srbije u EU

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 22. 07. 2019. | Komentara: 0

Važna nam je stalna podrška perspektivi članstva Srbije u EU

NOVI SAD/HELSINKI – Predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Nenad Čanak izjavio je da je zadovoljan što se među prioritetima predstojećeg predsedavanja Finske Savetom Evropske unije nalazi i nastavak politike pregovaranja o članstvu sa nama, kandidatima za članstvo. Kako je rekao, to daje nadu i ohrabrenje da ostajemo u fokusu politika Evropske unije uprkos izazovima sa kojima se Unija suočava.

LSV

Čanak je istakao da nam je važna stalna podrška i podstrek perspektivi članstva u EU za Srbiju i države zapadnog Balkana, koje dobijamo od predstavnika Evropske komisije, Evropskog parlamenta, ali pre svega, od država članica Unije.

Delegacija Odbora za evropske integracije, koju čine predsednik Odbora Nenad Čanak i članica Odbora Vesna Marković, učestvuje na Sastanku predsedavajućih odbora za evropske poslove država članica Evropske unije (KOSAK), koji se održava u okviru parlamentarne dimenzije predsedavanja Finske Savetom Evropske unije, u Helsinkiju.

Čanak je u svom obraćanju istakao da Srbija učestvuje u rešavanju izazova sa kojima se EU suočava, kao što su ekonomska i migrantska kriza i klimatske promene. Uz to, Srbija ulaže i dodatni napor u sopstvene reforme i harmonizaciju sa standardima Evropske unije. Informisao je da je broj otvorenih pregovaračkih poglavlja 17 od ukupno 35. Očekuje se da će se proces pregovaranja ubrzati, imajući u vidu političku podršku i tehničke kapacitete kojima naša administracija raspolaže.

Nenad Čanak je kazao da očekuje da će novo rukovodstvo Evropske unije, kao posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine, uticati na ukidanje odluke Prištine o uvođenju taksi na srpske proizvode. Osuda i ukidanje ove mere poslalo bi jasnu poruku o neprihvatljivosti jednostranih mera i omogućilo nastavak dijaloga sa ciljem postizanja obostrano prihvatljivog rešenja.

Predsednici odbora za evropske poslove parlamenata Finske, Hrvatske, Rumunije, Velike Britanije i drugih država članica EU su pozvali na ubrzanje procesa približavanja kandidata sa Zapadnog Balkana članstvu u Evropskoj uniji. Na sastanku učestvuju delegacije odbora za evropske poslove/integracije nacionalnih parlamenata država članica, država kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, država članica Evropske ekonomske zone i predstavnici evropskih institucija. 

 (SzILSV, 22.07.2019)



Događaji | Četvrtak, 19. 01. 2012. | Komentara: 0

Komemorativna sednica u Budimpešti

NOVI SAD - Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović prisustvovaće u petak, 20. januara, Komemorativnoj sednici povodom 70. godišnjice Novosadske racije, koja se održava u Budimpešti u Komemoracionom centru "Holokaust".
Događaji | Četvrtak, 19. 01. 2012. | Komentara: 0

Smanjiti marže na sve inpute u poljoprivredi

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine predložiće Ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije da se marže na sve inpute u poljoprivredi – počev od veštačkog đubriva, semena i sredstva za zaštitu bilja do pesticida i dizel goriva – ograniče na deset posto – najavila je na današnjoj konferenciji za novinare predsednica Saveta za poljoprivredu LSV Maja Timotijević.
Događaji | Sreda, 18. 01. 2012. | Komentara: 0

Kasarne vratiti Novom Sadu

NOVI SAD Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović izjavio je danas da bi kasarne, koje su izgrađene novcem grada, trebalo da budu vraćene Novom Sadu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook