Važna podrška evropskih parlamentaraca

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 08. 07. 2016. | Komentara: 0

Važna podrška evropskih parlamentaraca

BEOGRAD – Članovi skupštinskog Odbora za evropske integracije i poslanici Evropskog parlamenta "Prijatelji Srbije" ocenili su danas da će otvaranje poglavlja 23 i 24 biti "vetar u ledja" evrointegracijama Srbije, ali i raspoloženju gradjana prema Evropskoj uniji.

LSV

Predsednica Odbora Marinika Tepić ocenila je da prva poseta evropskih parlamentaraca Odboru nakon njegovog konstituisanja dolazi u bitnom i važnom momentu za Srbiju, imajući u vidu da je pregovarački proces za poglavlja 23 i 24, najduži i najteži, i pozdravila podršku koju će Srbija u tom procesu imati od "Prijatelja Srbije".

Ona je navela da je Srbija spremna za otvaranje još nekih poglavlja, kao što je spremna i za primenu akcionih planova. Tepić je rekla evropskim kolegama da većinu narodnih poslanika u ovom sazivu čine zagovornici evropskih integracija Srbije, iako je predstavnička slika drugačija, odnosno, iako u Parlamentu postoje i evroskeptične stranke. Ona je predstavila ulogu Narodne skupštine i Odbora u pregovaračkom procesu, posebno naglasivši razmatranje pregovaračkih pozicija Srbije po poglavljima uz saradnju sa civilnim i nevladinim sektorom kroz Nacionalni konvent, koji okuplja preko 600 organizacija.

– Sa velikom pažnjom pratimo dešavanja u EU, brinu nas iste stvari, kao i države članice, od migrantske i finansijske krize, do efekata Bregzita, tako da otvaranje poglavlja vidimo kao priznanje svim vladama koje su u prethodnih 16 godina vodile Srbiju ka EU – rekla je Tepić.

Pregovaračke pozicije rešavamo dijalogom

Posle Međuvladine konferencije 18. jula agenda obaveza Srbije biće temeljno popunjena, ocenila je Marinika Tepić u izjavi za Tanjug, i dodaje da šta god da se nalazi u pregovaračkoj poziciji Srbije može da se reši dijalogom. Komentarišući tvrdnje predstavnika Hrvatske strane da su u zajedničku pregovaračku poziciju EU ušli i zahtevi te države prema Srbiji, Tepić je rekla da niti ona, niti bilo koji član Odbora, nisu imali uvid u te spise, ali je naglasila da "šta god se u pregovaračkoj poziciji nalazilo, biće rešeno kroz dijalog".

– Kroz dijalog i razgovor ne postoji ta tema koja neće biti prevaziđena naročito u takvom zamajcu u kakvom se nalazi Srbija, uz otvorenu želju i pravničko i stručno "naoružanje" kojim se opremila u ovom periodu, spremna i nestrpljiva da krene u ovo poglavlje 23 i 24 koja su suštinski bitna za reformu našeg društva,i bez da postoji bilo kakav uslov – rekla je Tepić. Upitana za aktivnosti Odbora u daljem toku evrointegracija, Tepić je rekla da će one zavisiti od dinamike definisane posle 19. jula, ali i izbora Vlade Srbije i konstituisanja ostalih parlamentarnih odbora.

– Verujem da će se posle toga ta agenda temeljno popuniti, jer će posla biti zaista mnogo. Imaćemo mnogo konkretnije podatke kada od Vlade Srbije budemo dobili pregovaračke pozicije i komentare civilnog sektora – rekla je Tepić.

Dobronamerne poruke poslanika EP

Ocenila je i da su članovi grupe "Prijatelji Srbije" preneli izuzetno pozitivne i dobronamerne poruke.
– Nisu se udubljivali u ocene, jer to ne može biti tema ove dve delegacije, ali ono što je bilo veoma jasno jeste da nam predstoji da ispunimo jedan temeljan i dugotrajan domaći zadatak", rekla je Tepić. Predsednica Odbora za evropske integracije naglasila je da srpski poslanici od svojih evropskih kolega očekuju da, bez obzira na sve prijateljske i tople odnose, budu najveći kritičari i prvi koji će nam skrenuti pažnju na sve potencijalne smetnje Srbije na putu ka EU.

– Sva iskustva evroposlanika su izuzetno značajna za nas. To poglavlje parlamentarne diplomatije na kojem će se bazirati rad našeg Odbora za evropske integracije je značajni činilac u čitavom pregovaračkom procesu – rekla je Tepić. Ona je dodala da je poslanicima Evropskog parlamenta prenela i novu situaciju u Skupštini Srbije, u čije su klupe seli i poslanici koji se protive evrointegracijama, ocenivši da je takvo stanje veoma dobro.

– Sada imamo i evroskeptike. Moje mišljenje je da je to dobro, jer je to dodatni izazov i prilika da našim građanima dodatno i iznova objašnjavamo šta je zapravo Evropska unija, zašto je osnovana, koji su temelji postojanja te zajednice naroda i zašto smatramo da je to jedini razvojni put – zaključila je Tepić.

(BILSV, 08. 07. 2016)

 




Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook